Ranskan päiväntasaajan Afrikka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ranskan päiväntasaajan Afrikka
Afrique équatoriale française
1910–1958
Flag of France.svg
lippu

French Equatorial Africa.PNG


Valtiomuoto Ranskan siirtomaan federaatio

Kenraalikuvernööri Martial Henri Merlin
(1908–1917)
Paul Louis Gabriel Chauvet
(1951–1957)

Pääkaupunki Brazzaville

Viralliset kielet ranska

Valuutta Ranskan Päiväntasaajan frangi
CFA-frangi

Edeltäjä(t) Ubangi-Sharin lippu Ubangi-Shari
Ranskan Tšadin lippu Ranskan Tšad
Ranskan Kongon lippu Ranskan Kongo
Ranskan Kamerunin lippu Ranskan Kamerun

Seuraaja(t) Keski-Afrikan tasavalta
Tšadin lippu Tšad
Gabon
Kongon tasavalta
Kamerun

Ranskan Päiväntasaajan Afrikka (ransk. Afrique-Équatoriale française, AEF) oli Ranskan hallinnassa vuosina 19101960 ollut siirtomaa-alue Afrikassa. Se käsitti nykyiset Brazzavillen Kongon, Gabonin, Keski-Afrikan tasavallan ja Tšadin, ja se ulottui Kongojoelta Saharaan. Luoteessa se rajoittui suoraan Ranskan Länsi-Afrikkaan.

Ranska valloitti alueen vähitellen 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Alkujaan koko aluetta nimitettiin Ranskan Kongoksi, mutta 15. tammikuuta 1910 se sai nimen Ranskan Päiväntasaajan Afrikka. Samalla se jaettiin hallinnollisesti kolmeen territorioon, jotka olivat Gabon, Keski-Kongo (ransk. Moyen Congo, nyk. Brazzavillen Kongo) ja Oubangui-Chari (nyk. Keski-Afrikan tasavalta). Vuonna 1920 erotettiin Tšad omaksi territoriokseen. Koko siirtomaa-alueen keskushallinto toimi Brazzavillessa.

Toisen maailmansodan aikana alue oli vuoden 1940 elokuusta lähtien Vapaan Ranskan joukkojen hallinnassa. Ranskan neljännen tasavallan aikana (19461958) alueella oli omat edustajansa Ranskan parlamentissa.

Vuonna 1958 alueen valtiollisesta asemasta järjestettiin kansanäänestys, jonka tuloksena territoriot saivat autonomian osana Ranskan Unionia. Elokuussa 1960 alueen kaikki neljä territoriota (Kongo, Gabon, Keski-Afrikan tasavalta ja Tšad) itsenäistyivät ja Ranskan Päiväntasaajan Afrikka hajosi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]