Ranskan päiväntasaajan Afrikka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ranskan päiväntasaajan Afrikka
1910 – 1958
Flag of France.svg  
|- style="background: #f9f9f9;"
Seal of the Government-General of French Equatorial Africa.svg
tunnus
[[Kuva:French Equatorial Africa.PNG|270px]]
Ranskan päiväntasaajan Afrikan sijainti
Valtiomuoto liittovaltio
(1910–1934)
siirtomaa
(1934–1958)
Pääkaupunki Brazzaville
Historia
 –perustettiin
 –purettiin

15. tammikuuta 1910
syyskuu 1958
Virallinen kieli ranska
Valuutta Ranskan päiväntasaajan Afrikan frangi
CFA-frangi
Edeltäjät Ubangi-Sharin lippu Ubangi-Shari
Ranskan Tšadin lippu Ranskan Tšad
Ranskan Kongon lippu Ranskan Kongo
Ranskan Kamerunin lippu Ranskan Kamerun
Seuraajat Keski-Afrikan tasavalta
Tšadin lippu Tšad
Gabon
Kongon tasavalta
Kamerun

Ranskan Päiväntasaajan Afrikka (ransk. Afrique-Équatoriale française, AEF) oli Ranskan hallinnassa vuosina 1910–1958 ollut siirtomaa-alue Afrikassa. Se käsitti nykyiset Brazzavillen Kongon, Gabonin, Keski-Afrikan tasavallan ja Tšadin, ja se ulottui Kongojoelta Saharaan. Luoteessa se rajoittui suoraan Ranskan Länsi-Afrikkaan.

Ranska valloitti alueen vähitellen 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Alkujaan koko aluetta nimitettiin Ranskan Kongoksi, mutta 15. tammikuuta 1910 se sai nimen Ranskan Päiväntasaajan Afrikka. Samalla se jaettiin hallinnollisesti kolmeen territorioon, jotka olivat Gabon, Keski-Kongo (ransk. Moyen Congo, nyk. Brazzavillen Kongo) ja Oubangui-Chari (nyk. Keski-Afrikan tasavalta). Vuonna 1920 erotettiin Tšad omaksi territoriokseen. Koko siirtomaa-alueen keskushallinto toimi Brazzavillessa.

Toisen maailmansodan aikana alue oli vuoden 1940 elokuusta lähtien Vapaan Ranskan joukkojen hallinnassa. Ranskan neljännen tasavallan aikana (1946–1958) alueella oli omat edustajansa Ranskan parlamentissa.

Vuonna 1958 alueen valtiollisesta asemasta järjestettiin kansanäänestys, jonka tuloksena territoriot saivat autonomian osana Ranskan Unionia. Elokuussa 1960 alueen kaikki neljä territoriota (Kongo, Gabon, Keski-Afrikan tasavalta ja Tšad) itsenäistyivät ja Ranskan Päiväntasaajan Afrikka hajosi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]