Koordinaatit: 4°48′S, 11°51′E

Pointe-Noire

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pointe-Noire
Pointe-Noiren rautatieasema
Pointe-Noiren rautatieasema

Pointe-Noire

Koordinaatit: 4°48′S, 11°51′E

Valtio Kongon tasavalta
Alue Kouilou
Väkiluku (2007) 715 334


Pointe-Noire on Kongon tasavallan toiseksi suurin kaupunki[1] ja Kouiloun maakunnan pääkaupunki. Se sijaitsee niemekkeellä Pointe-Noirenlahden ja Atlantin valtameren välissä. Kaupungin väkiluku on 715 334 (2007)[1].

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pointe-Noire sijaitsee Angolalle kuuluvat Cabindan kaistaleen pohjoispuolella, lähellä vanhaa Luangun kaupunkia. Kaupunki sijaitsee alueella, jota asuttivat alun perin kongoihin kuuluvat vilit. Kaupunkiin on kuitenkin sittemmin muuttanut paljon väkeä muualta sekä Kongosta että ulkomailta. Kaupungin valtakieli on kituba, mutta myös kongoa ja ranskaa puhutaan laajalti.

Pointe-Noiresta lähtee 1924-1934 rakennettu rautatie Kongon pääkaupunkiin Brazzavilleen. Satama valmistui 1939. Siellä on myös kansainvälinen lentokenttä. Kaupunki on Le Havren (Ranska) ystävyyskaupunki.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pointe-Noire on Kongon tasavallan liike-elämän keskus, mikä suurimmaksi osaksi perustuu rannikon lähellä tapahtuvaan öljyntuotantoon. Toinen tärkeä talouden ala on kalateollisuus. Pointe-Noiressa on myös Kongon suurin satama, jonka kautta Brazzavilleen suuntautuva tavaraliikenne kulkee.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b World Gazetteer. Archive.is 2013. Viitattu 8.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.