Lomé

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lomé
Kuva Lomésta.
Kuva Lomésta.
Vaakuna
Vaakuna

Lomé

Koordinaatit: 6°8′16″N, 1°12′45″E

Valtio Togon lippu Togo
Alue Maritime
Prefektuuri Greater Lomé
Hallinto
 – Pormestari Fogan Adegnon
Väkiluku 737 751
Aikavyöhyke UTC+0

Lomé on Togon pääkaupunki. Vuonna 2005 kaupungissa oli 921 000 asukasta.[1] Kaupunki sijaitsee maan eteläkärjessä Guineanlahden rannalla. Loméssa on muun muassa yliopisto, kongressipalatsi ja Togon kansallismuseo.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lomé on Togon tärkein satama, jonka kautta viedään ulkomaille kahvia, kaakaota, kopraa ja palmunytimiä.Lomén sataman kautta kulkee myös paljon ympäröivien sisämaavaltioiden kuten Malin, Nigerin ja Burkina Fason vientiä. Kaupunkiin perustettiin vuonna 1968 vapaakauppa-alue. Kaupungissa on myös öljynjalostamo.

Turismi on alkanut näytellä merkittävää osaa kaupungin taloudessa. Vuonna 2003 kaupungissa vieraili 57 539 matkailijaa, joista suurin osa 22 %, oli ranskalaisia. Poliittinen epävakaus on hidastanut turismin kasvua. Suurin osa turisteista tulee Ranskasta.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lomé on tyypillinen afrikkalainen kaupunki, jossa sekoittuvat eri tyylit, kulttuurivaikutteet ja perinteet. Merkittäviä nähtävyyksiä ovat ranta, Togon kansallismuseo, kongressipalatsi, voodoo- rituaaleissa tarvittavien uhrien tori, Lomé Grand Market ja katedraali.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ewet perustivat Lomén 1700-luvulla. Brittivallan aikana siitä kehittyi merkittävä kauppapaikka. Saksalaiset tekivät Lomésta Togon pääkaupungin vuonna 1897, sitä ennen pääkaupunkina oli ollut Aného. Saksan vallan aikana ryhdyttiin rakentamaan kaupungille sen tarvitsemaa nykyaikaista infrastruktuuria. Postitoimisto avattiin vuonna 1890,puhelinverkko avattiin vuonna 1894, Lomén ja Anéhon välinen rautatie avattiin vuonna 1905 ja kaupunki yhdistettiin koko Afrikan kattavaan lennätinlinjaan vuonna 1913. Vuonna 1914 väkiluku oli 8000.

Vuonna 1914 Ranskan armeija valtasi Lomén osana ensimmäistä maailmansotaa.

Togon itsenäistyessä vuonna 1960 kaupungissa oli 80 000 asukasta. Itsenäistymisen myötä kaupungin väkiluku lähti kasvuun ja vuonna 1970 se oli jo 200 000 asukasta. Yliopisto avattiin vuonna 1970.

Kasvava väestö on tuonut mukanaan jäteongelman. Jätteiden mukanaan tuomiin terveyshaittoihin on viime aikoina kiinnitetty huomiota.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lomé.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.