N’Djamena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
N’Djamena
(نجامينا Nijāmīnā)
Tšadin pääkaupunki N’Djamena kansainväliseltä avaruusasemalta kuvattuna (2010).
Tšadin pääkaupunki N’Djamena kansainväliseltä avaruusasemalta kuvattuna (2010).
vaakuna
vaakuna

N’Djamena

Koordinaatit: 12°06′43.20″N, 15°02′6.0″E

Valtio  Tšad
Perustettu (Fort Lamy) 1900
Väkiluku (2005) 721 000

N’Djamena on Tšadin suurin kaupunki ja pääkaupunki. Sen asukasluku vuonna 2010 on noin 792 000.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin perusti 29. toukokuuta vuonna 1900 ranskalainen sotilaskomentaja Émile Gentil. Kaupungin nimi oli vuoteen 1973 saakka Fort-Lamy. Nimi tuli ranskalaisen upseerin, Amédee-Francois Lamyn mukaan, joka kaatui Koussérin taistelussa muutamaa päivää aikaisemmin.

Vuonna 1937 toimitettiin väestönlaskenta ja väkiluvuksi saatiin 9 976 henkilöä. Toisen maailmansodan aikana 21. tammikuuta vuonna 1942 yksinäinen saksalainen He 111 -lentokone pommitti kaupungin lentokenttää. Lentokone oli osa Sonderkommando Bleichia ja sen onnistui tuhota kymmenen lentokonetta ja kentän öljyvarastot.

Roomalaiskatolinen katedraali Fort Lamyssa ennen sisällissodan aikaista kattopaloa (1980).
Tšadin parlamenttirakennus N’Djamenassa.

Vuonna 1960 kaupungista tuli itsenäisen Tšadin tasavallan pääkaupunki. Vuonna 1968 kaupungin väkiluku laskettiin jälleen ja nyt oltiin päästy jo yli sadantuhannen henkilön, kaikkiaan asukkaita oli 126 483 henkilöä. Tšadin presidentti François Tombalbaye käynnisti vuonna 1973 afrikkalaistamiskampanjan, jonka johdosta pääkaupunki sai nykyisen nimensä.

Osa kaupungista tuhoutui Tšadin sisällissodan aikana vuosina 1979- 1981. Kaupungin asukkaat pakenivat sotaa naapurimaahan Kameruniin ja palailivat vähitellen, vielä vuonna 1984 olivat koulut suljettuina.

Vuonna 1993 oli kaupungin väkiluku 529 555 henkilöä.

Helmikuussa 2008 Sudanin tukemat kapinalliset ilmoittivat ottaneensa kaupungin haltuunsa ja pyrkivänsä kaatamaan presidentti Idriss Debyn hallituksen. Kaappausyritys ei onnistunut.[2]

Vuonna 2009 N´Djamena oli maailman islamilaisen kulttuurin pääkaupunki.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tšadin keskuspankki N’Djamenassa.

N’Djamena on Tšadin talouselämän keskus. Siellä järjestetään suuria karja-,suola-, taateli- ja viljamarkkinoita. Paikallinen teollisuus jalostaa lihaa, kalaa ja puuvillaa. Tšadin talous on virkistynyt 2000- luvulla tehtyjen öljylöytöjen ansiosta. Se näkyy pääkaupungissa käynnistetyissä modernisaatiohankkeissa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N’Djamena sijaitsee Tšadin länsirajalla Charijoen varrella Logonejoen yhtymäkohdassa. Chari virtaa noin 70 kilometrin etäisyydellä luoteessa sijaitsevaan Tšadjärveen.

Kaupungin ilmasto on kuuma ja kuiva. Sadekausi on lyhyt, kesäkuusta syyskuuhun ja eniten sadetta saadaan elokuussa. Ilmastonsa puolesta se on kuumimpia pääkaupunkeja. Elokuun keskilämpötila on yli 32 celsiusastetta.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin lähellä on N’Djamenan kansainvälinen lentoasema (IATA: NDJ). Tämä Tšadin tärkein lentoasema on siviili- ja sotilaskäytössä. Silta yhdistää N’Djamenan kamerunilaiseen Koussérin kaupunkiin. Kaupunkiin ei ole rautatieyhteyttä, mutta rautatien rakentamisesta myös N´Djamenaan on keskusteltu osana AfricaRail-projektia. Historiallisesti tärkein liikenneyhteys kaupunkiin oli laivaliikenne Chari- ja Logone-jokia pitkin.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on muun muassa Tšadin kansallismuseo, Tšadin kansalliskirjasto, useita moskeijoita ja roomalaiskatolinen katedraali. Kaupungissa toimii ranskankielinen N’Djamenan yliopisto (1971) ja arabiankielinen Kuningas Faisalin yliopisto - Tšad (1991). Kaupungin asukkaat tunnustavat useita uskontoja, joskin islam on väestön valtaosan uskonto.

Väkiluvun kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin väestönkasvu 1930-luvun lopulta 2000-luvulle. (RGPH 2007)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta N’Djamena.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fort Lamy (kuvia ehkä 1960-luvulta).
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.