Lobamba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lobamba

Lobamba

Koordinaatit: 26°24′0″S, 31°11′0″E

Valtio  Swazimaa
Piiri Hhohho
Väkiluku 6 000
Aikavyöhyke UTC+2

Lobamba on Swazimaan historiallinen pääkaupunki ja nykyisinkin maan lainsäädännöllinen pääkaupunki ja kuninkaallinen keskus. Lobamba on muun muassa maan parlamentin istuntopaikka ja kuningataräiti Ntombin asuinpaikka.[1] Ntombi on nykyisen kuninkaan Mswati III:n äiti ja on kuninkaan rinnalla edelleen maan toinen hallitsija (engl. Joint Head of State). Kaupungissa on noin 6 000 asukasta.lähde?

Lobamba sijaitsee maan länsiosaan kuuluvan Hhohhon piirin alueella Ezulwinin laaksossa noin 18 kilometriä Mbabanesta etelään. Kaupunki on kuuluisa kahdesta vuosittaisesta seremoniallisesta tapahtumasta: elo-syyskuussa kuningataräidin kunniaksi järjestettävästä Umhlanga-juhlasta ja joulu-tammikuussa kuninkaan kunniaksi järjestettävästä Incwala-juhlasta.[1] Juhlat koostuvat muun muassa tanssi- ja laulutapahtumista sekä muista perinteisissä asuissa käytävistä juhlamenoista.

Kaupungin merkittäviin rakennuksiin kuuluvat muun muassa valtionpalatsi Embo, kuninkaallinen Kraali, swazien kansallismuseo, parlamenttitalo ja entisen kuninkaan Sobhuza II:n museo.

Somhlolon stadionilla on 20 000 katsojapaikkaa, ja sitä käytetään monenlaisiin tapahtumiin kuten kruunajaisiin ja konsertteihin.[2]

Lentoliikenneyhteyksiä kaupunkiin palvelee Matsaphan lentoasema.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lobamba Encyclopædia Britannica. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
  2. Must see in Lobamba afrotourism. Arkistoitu 21.7.2017. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.