Koordinaatit: 9°31′N, 13°42′W

Conakry

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Conakry
(Kɔnakiri)
Conakry.jpg

Conakry

Koordinaatit: 9°31′N, 13°42′W

Valtio Guinea
Väkiluku (2014) 1 660 973[1]
Aikavyöhyke UTC+1

Conakry (joskus Konakry) on Guinean pääkaupunki. Vuoden 2014 laskennassa sen asukasluku oli vajaat 1,7 miljoonaa.[1]

Conakry on satamakaupunki Atlantin valtameren rannalla Tombon saarella. Conakry on maan suurin kaupunki sekä hallinnollinen ja taloudellinen keskus. Sen vilkas satama työllistää ison osan kaupungin asukkaista.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalaiset valtasivat Conakryn vuonna 1887. Tuolloin kaupungin alueella asui arvoilta 500 henkilöä. Kaupungin kasvu perustui sen satamaan ja Kankanin kaupunkiin rakennettuun rautatieyhteyteyteen. Guinean itsenäistyessä sen väkiluku oli noin 600 000 henkeä.

Itsenäisyyden aikana kaupunki on jatkuvasti kasvanut, ja sen väkiluvuksi on nykyään arvoitu noin kaksi miljoonaa. Infrastruktuuri ei ole pysynyt kasvun tahdissa, vaan on rapautunut. Helmikuussa 2001 koko kaupunki jäi ilman sähköä.

Guinealaiset julistivat vuonna 2007 yleislakon protestoidakseen kurjistuvaa elämäänsä, ja Conakryssä kaupunkilaisten kiukku suuntautui erityisesti rapistuvaan kaupunkirakenteeseen. Vuoden 2009 mellakoissa kuoli 157 ihmistä armeijan avattua tulen mielenosoittajia kohti.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conakryn lentoasemalta on säännöllisiä lentoja sekä muualle Länsi-Afrikkaan että Eurooppaan.[3] Rautatieyhteys Kankanin kaupunkiin on ollut poissa käytöstä vuodesta 1983. Vuonna 2010 brasilialainen yhtiö Vale ilmoitti aikoivansa jälleenrakentaa radan ja avata sen sekä rahti- että henkilöliikenteelle.[4]

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkailijalle Conakryn kaksi toria Marché du Niger ja suurempi Marché Madina tarjoavat mielenkiintoista nähtävää. Jälkimmäisestä voi ostaa lähes kaikkea aina hedelmistä kiinalaiseen elektroniikkaan. Muita nähtävyyksiä ovat Palais du Peuple (kongressitalo), kansallismuseo, Presidentin palatsi, Sainte- Marien katedraali ja suuri moskeija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thomas Brinkhoff: Guinea, Major Cities citypopulation. Viitattu 7.8.2016.
  2. Conacry Africa Profile
  3. Conakry Airport Africa Profile
  4. Guinea’s iron ore: Vale launches reconstruction of the Conakry-Kankan railroad In Mining. 2011. Viitattu 7.8.2016.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.