Ouagadougou

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ouagadougou
Tyypillinen katukuva Ouagadougousta. Taustalla Yhdistyneiden Kansakuntien aukio.
Tyypillinen katukuva Ouagadougousta. Taustalla Yhdistyneiden Kansakuntien aukio.

Ouagadougou

Koordinaatit: 12°21′25.92″N, 1°32′6.72″W

Valtio Burkina Fason lippu Burkina Faso
Alue Centre
Provinssi Kadiogo
Väkiluku (2006) 1 475 223

Ouagadougou [wɑːɡəˈduːɡuː] on Burkina Fason (entinen Ylä-Volta) pääkaupunki ja maan suurin kaupunki sekä kulttuurinen, hallinnollinen ja taloudellinen keskus. Sen asukasluku on 1 475 223[1] (2006). Kaupunki sijaitsee keskiosassa Burkina Fasoa. Ouagadougoussa on mm. kansainvälinen lentokenttä[2] ja Ouagadougoun yliopisto.[3] Ouagadougoun tärkeimmät teollisuudenalat ovat ruoan ja tekstiilien tuotanto. Rautatie kulkee Abidjaniin sekä Kayaan ja moottoritie Niameyhyn.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ouagadougou oli 1000-luvulla perustettu valtio, jonka pääpaikkaa kutsuttiin nimellä Kombemtinga. Kombemtingasta tuli vuonna 1441 moose-kansan valtakunnan pääkaupunki. Tästä ja kolmesta muusta valtiosta muodostui Ranskan vallattua alueen 1896 Ylä-Volta (ransk. Haute-Volta). Vuonna 1919 Kombemtingasta tuli uudelleennimettynä Ouagadougouksi Ylä-Voltan pääkaupunki. Kaupunki sai rautatieyhteyden Norsunluurannikolle vuonna 1954. Vuonna 1956 kaupungissa pidettiin sen historian ensimmäiset kunnallisvaalit.

Ylä-Volta itsenäistyi 1960 ja muutti nimensä Burkina Fasoksi 1984. Ylä-Voltan yliopisto avattiin Ouagadougoussa vuonna 1974.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ouagadougoussa on läpi vuoden melko kuuma. Keskimääräinen sademäärä on 750 mm vuodessa. Sadekausi kestää toukokuusta lokakuuhun. Sadekauden aikana keskilämpötila on noin 30 °C. Viileä kausi puolestaan kestää joulukuusta tammikuuhun, ja tällöin alin lämpötila on 17 °C:n paikkeilla. Korkein lämpötila huhtikuusta toukokuuhun kestävän kuuman kauden aikana on lähes 40 °C.[4]

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viime aikoina Ouagadougoun hotellien ja ravintoloiden laatu on parantunut paljon, ja kaupungissa onkin jo monia laadukkaita hotelleja. Monia erilaisia keittiöitä edustavia ravintoloita löytyy Ouagadougousta. Vuosittain Ouagadougoussa järjestetään FESPACO (La Festival Panafricain du Cinéma et de la Télévision de Ouagadougou) -elokuvafestivaalit. Myös ongelmia on, esimerkiksi huono terveydenhuolto ja vähäinen lukutaito.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet kaupunkilaiset käyttävät liikkumiseensa joko mopoa tai moottoripyörää. Suurin paikallinen yksityinen jälleenmyyjä, JC Megamonde, myy vuosittain 50 000 ajoneuvoa. Ouagadougoulla on rautatieyhteys naapurivaltioon Norsunluurannikolle ja Burkina Fason pohjoisosiin Kayaan.

Ouagadougoun lentokentältä on lentoreittejä paitsi Afrikkaan, myös Länsi-Eurooppaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Population of capital cities and cities of 100 000 or more inhabitants United Nations Statistics Division. Viitattu 5.2.2015. (englanniksi)
  2. World Aero Data
  3. Université de Ouagadougou (ranskaksi)
  4. Average Conditions BBC Weather

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]