Niamey

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Niamey
Saga Kourteyn aluetta
Saga Kourteyn aluetta

Niamey

Koordinaatit: 13°31′17″N, 2°6′19″E

Valtio Niger
Korkeus 207[1] m
Väkiluku (2011) 1 302 910
Aikavyöhyke UTC+1

Niamey on Nigerin pääkaupunki. Sen asukasluku on 1 302 910 (2011). [2] Niamey on Nigerin suurin kaupunki ja maan hallinnollinen, kulttuurinen ja taloudellinen keskus. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Niger-joen itärannalla.

Kaupunki sijaitsee alueella, jossa tuotetaan paljon tiiliä, keraamisia hyödykkeitä ja sementtiä. Myös helmihirssin kasvatus sekä kudonta ovat alueella yleisiä elinkeinoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niamey perustettiin luultavasti 1700-luvulla. Kaupunki ei ollut kovin merkittävä, kunnes ranskalaiset perustivat siirtomaa-aseman sinne 1890-luvulla. Maan pääkaupunki Niameysta tuli vuonna 1926. Vuonna 1930 kaupungissa oli arviolta 3000 asukasta.

Niger itsenäistyi vuonna 1960 ja kaupungissa oli arviolta 30 000 asukasta. Sen pinta-ala on kasvanut siihen liitettyjen naapurikuntien vuoksi. Itsenäisyyden aikana kaupungin väliluku on kasvanut nopeasti. Syinä ovat olleet sen tarjoamat työmahdollisuudet ja maaseudun kuivuutta paenneet ihmiset.Kenraali Seyni Kountchén valtakaudella vuosina 1974- 1987 kaupunkiin muuttaminen oli säännöllistettyä. Kaikki, jotka viranomaiset saivat kiinni luvattomasta asumisesta Niameyssä, palautettiin kotikyliinsä. Vuonna 2011 arvioitiin virallisesti, että kaupungissa olisi 1 500 000 asukasta. Suurin osa asukkaista on nuoria.

Hotelli Gaweye ja Niger-joen rantatörmää

Nähtävyyksiä ja kansallisia instituutioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Niamey on Nigerin pääkaupunki, sinne on sijoitettu useita kansallisia instituutioita. Siellä sijaitsevat Amadou Moumonin yliopisto ja Lamordén yliopistosairaala. Maan kansallismuseon yhteydessä toimii myös eläintarha ja museon kokoelmiin kuuluu dinosaurusten luurankoja ja perinteistä arkkitehtuuria edustavia rakennuksia. Nigerin suurin moskeija Grande Mosquée sijaitsee myös Niameyssä. Muina nähtävyyksinä voi pitää perinteisiä markkinatoreja.

Kaupungissa sijaitsee Diori Hamanin kansainvälinen lentoasema. Osana Nigerin rautatieprojektia, Niameyn rautatieaseman rakentaminen alkoi vuonna 2014.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niamey, Niger Page Falling Rain Genomics, Inc. Viitattu 5.12.2009. (englanniksi)
  2. Annuaires Statistiques du Niger

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.