Addis Abeba

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Addis Abeba
አዲስ አበባ
Addis Abeba montage 1.jpg

Addis Abeba

Koordinaatit: 9°1′48″N, 38°44′24″E

Valtio Etiopia
Hallinto
 – pormestari Kuma Demeksa
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 530.14 km²
 – Maa 530.14 km²
Korkeus 2,355 m
Väkiluku (2008) 3 627 934
 – Tiheys 5,936.2 as./km²
 – Metropolialue 3 627 934
Aikavyöhyke UTC+3
Addis Abeba satelliittikuvassa

Addis Abeba (amharaksi አዲስ አበባ [adːiːs aβəβa] "uusi kukka") on Etiopian pääkaupunki. Se sijaitsee Oromian osavaltion sisällä ja kaupungin oromonkielinen nimi on Finfinnee. Addis Abeban asukasluku on noin neljä miljoonaa. Kaupunki sijaitsee Entoto-vuoren juurella.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin paikan valitsi keisarinna Taytu Betul ja sen perusti hänen aviomiehensä keisari Menelik II vuonna 1886.

Italialaiset valloittivat kaupungin Italian-Etiopian sodassa vuonna 1936 ja kaupunki pysyi italialaisten hallussa vuoteen 1941 asti, jolloin liittoutuneet valloittivat kaupungin Itä-Afrikan kampanjan aikana. Tämän jälkeen maanpakoon joutunut Haile Selassie palasi kaupunkiin ja alkoi uudelleenrakentamaan sitä.

Keisari Haile Selassie oli mukana synnyttämässä Afrikan yhtenäisyysjärjestö OAU:ta vuonna 1963 ja hänen kutsustaan järjestön päämaja perustettiin Addis Abebaan. Vuonna 2002 Afrikan unioni korvasi OAU:n ja myös tämän järjestön päämaja sijaitsee Addis Abebassa.

Kulttuuri ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Addis Abebassa on yliopisto joka tunnettiin aikaisemmin Haile Selassie I:n yliopiston nimellä.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Addis Abeban lentokenttä on nimeltään Bolen kansainvälinen lentoasema. Se sijaitsee noin 8 km keskustasta kaakkoon.[1] Kaupungista on myös rautatieyhteys Dire Dawan kautta Djiboutiin. Se on rakennettu vuonna 1902.[2]

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercato[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Addis Abeban suurin tori, Mercato, on myös koko Afrikan suurin tori. Amharaksi aluetta kutsutaan nimellä አዲስ ከተማ /ad:is kətəma/ eli "uusi kaupunki", ja kyseessä todella onkin kokonainen kaupunginosa eikä mikään yksittäinen tori. Mercato-nimen alue sai italialaisten valtakaudella, sillä tori on italiaksi mercato. Alueella on laaja tuotevalikoima paikallisesta taiteesta antiikkituotteisiin. Sunnuntaisin tori on suljettu.

Menelikin mausoleumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menelikin mausoleumi sijaitsee Bata-kirkossa. Se toimii keisareiden, ruhtinaiden ja marttyyrien hautapaikkana. Se on myös keisari Menelik II:n viimeinen lepopaikka.

Pyhän Giorgisin kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Yrjön (Giorgis) kirkko eli betə Giorgis rakennettiin vuonna 1896 perinteiseen kahdeksankulmaiseen muotoon keisari Menelik II:n käskystä. Se on omistettu Etiopian kansallispyhimykselle Giorgisille. Kirkossa on museo, jossa on esillä uskonnollisia maalauksia, ristejä, vanhoja kirjoja ja käsitöitä.

Churchill Avenue

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Addis Abeba.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.