Dire Dawa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dire Dawa
ድሬ ዳዋ
Moskeija Dire Dawassa
Moskeija Dire Dawassa

Dire Dawa

Koordinaatit: 9°36′0″N, 41°52′0″E

Valtio Etiopia
Perustettu 1902
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Aluekaupunki
 – Pormestari Adem Farah
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1 213 km²
Korkeus 1 276[1] m
Väkiluku (2008) 607 321
 – Tiheys 500,7 as./km²
 – Metropolialue 1 274 869
Dire Dawa on kaupunki Etiopian koillisosassa. Se on maan toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Addis Abeban jälkeen ja sijaitsee Djiboutin ja Addis Abeban välisellä rataosuudella.

Kaupungin synnystä on kiittäminen erästä historiallista kommellusta. Rautatien Djiboutiin oli alun perin tarkoitus kulkea ylämaalla sijaitsevan ikivanhan Hararin kaupungin kautta, ja Dire Dawan oli tarkoitus toimia ainoastaan rakennusvaiheen tukialueena. Niinpä Ranskasta ja Italiasta tulleita ammattityöläisiä asettui paikalle. Nämä suunnittelivat itselleen kaupungin ja rakensivat sen vuonna 1902 ruutukaavamuotoon, mikä on Etiopiassa ainutlaatuista. Kun sitten vuoristoon rakennettavan radan kuluarviot kasvoivat, päätettiinkin valita halvempi reitti vuorten juurelle autiomaahan, jossa Dire Dawasta tuli uuden ratalinjan toimipaikka. Sitä kutsuttiin tuolloin myös nimellä Uusi Harar. Amharaksi Dire Dawa merkitsee ”tyhjää tasankoa”.

Nykyään Dire Dawa on toinen Etiopian kahdesta maakuntajaon ulkopuolisesta kaupungista, pääkaupungin ollessa toinen. Dire Dawan hallintoalueella arvioitiin vuonna 2005 olevan 398 000 asukasta, näistä 296 000 lasketaan itse kaupungin ja 102 000 ympäröivän maaseutualueen asujaimistoon. Hallintoalueen 1 213 km² pinta-alalla on siten 328 as/km² asukastiheys. Kaupunki on Etiopian itäosien teollisuuden keskus, ja sillä on oma kansainvälinen lentoasema.

Poliittisesti kaupunki sijoittuu Oromian ja Somalin osavaltioiden välille, ja molemmat alueet haluaisivat sen hallintaansa. Lähellä sijaitsee myös Hararin osavaltio, Hararin kaupungin ympärillä sijaitseva alue, joka on itse asiassa pinta-alaltaan pienempi kuin Dire Dawa. Kolme lähekkäin sijaitsevaa kaupunkia, Dire Dawa, Harar ja somalialueen keskus Jijiga, muodostavat Etiopian toiseksi tärkeimmän talouskeskittymän, joka hyötyy Djiboutin pääkaupungin Djiboutin ja Somalimaan Berberan satamien läheisyydestä. Dire Dawan hallintoalueen väestöstä vajaa puolet on oromoja (galloja), runsas neljännes amharoja ja noin seitsemäsosa somaleja. Tilastotietojen mukaan alueen asukkaista noin 63 prosenttia on muslimeja ja noin 35 prosenttia ortodoksikristittyjä. Virallinen kieli on amhara. Dire Dawa erotettiin Oromian maakunnasta omaksi itsehallinnolliseksi kaupungikseen 1990-luvun loppupuolella ja sen hallintoneuvoston puhemiehenä on vuodesta 2003 alkaen toiminut Fisseha Zerihun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]