Seyni Kountché

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seyni Kountché
Seyni Kountche 1983 cropped.jpg
Nigerin presidentti
17. huhtikuuta 1974 – 10. marraskuuta 1987
Edeltäjä Hamani Diori
Seuraaja Ali Saibou
Henkilötiedot
Syntynyt1. heinäkuuta 1931
Kuollut10. marraskuuta 1987

Seyni Kountché (1. heinäkuuta 1931 Fandou10. marraskuuta 1987 Pariisi) oli nigeriläinen upseeri, joka johti vuoden 1974 sotilasvallankaappausta, ja maansa toinen presidentti. Hän kuului yhteen Nigerin pääkansallisuuksiin, djerma-kansaan.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seyni Kountché ryhtyi sotilasuralle nuorena, jo 1940-luvun loppupuolella, palvellen aluksi Ranskan siirtomaa-armeijassa. Hän opiskeli vuosina 19651966 Pariisissa upseeriksi ja nousi maansa yleisesikunnan varajohtajaksi. Nigerin armeijan komentajaksi hänet nimitettiin vuonna 1973.

Uusi valtio oli elänyt lähes koko itsenäisyytensä vakavien ongelmien keskellä; kuivuutta oli kärsitty vuodet 19681974, talous ei ollut kehittynyt uraanivarantojen löytymisestä huolimatta ja oppositiota vainottiin. Esitettiin jopa syytöksiä, että presidentti Hamani Diorin hallinnon jäsenet varastivat kansainvälistä ruoka-apua.

15. huhtikuuta 1974 Seyni Kountché johti sotilasvallankaappausta, joka lopetti Hamani Diorin vallan. Uusi hallinto mitätöi perustuslain, kielsi poliittiset puolueet, hajotti kansalliskokouksen ja vapautti poliittiset vangit. Korkein sotilasneuvosto (CMS) perustettiin 17. huhtikuuta 1974 ja se nimitti Seyni Kountchén maan uudeksi presidentiksi. Kansalliskokous korvattiin "Kansallisen kehityksen neuvostolla" (UND).

Uusi hallinto salli poliittisten pakolaisten palata takaisin kotimaahansa. Ohjelmanjulistuksessaan se lupasi rehellistä ruoka-avun jakoa ja moraalin palauttamista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen elämään. Lisäksi kiinnitettiin huomiota maan talouden elvyttämiseen.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä vallinneesta tilanteesta ja vuosina 1975 ja 1976 oli vallankaappausyritykset. Vuonna 1981 lisättiin siviilien osuutta hallinnossa ja seuraavana vuonna ryhdyttiin valmistelemaan perustuslaillista hallintoa. Siviilipääministeri Mamane Oumaro astui virkaansa 24. tammikuuta 1983. Vuonna 1984 järjestettiin kansanäänestys kansallisesta sopimuksesta. Sopimuksen mukaan perustettiin konsultoivia neuvostoja niin paikalliselle kuin valtakunnallisellekin tasolle. Konsultoivien neuvostojen jäseniä ei kuitenkaan voinut valita vaaleilla, vaan heidät kutsuttiin tehtäviinsä.

Seyni Kountchén hallinto vakautti Nigeriä ja sai aikaan jopa talouskasvua. Talouskasvu tyrehtyi kuitenkin vuosien 19841985 valinneeseen Sahelin kuivuuteen ja siihen, että eteläinen naapuri Nigeria sulki Nigerin vastaisen rajansa vuosiksi 19841986. Hallintokautensa loppuvaiheissa myös Kountchén hallinto sai kuulla syytöksiä korruptiosta ja Djerma-kansan suosimisesta. Syytökset olivat tuskin aivan perättömiä: Seyni Kountchén seuraaja Ali Saibou kuuluu djerma-kansaan ja on kotoisin vieläpä samasta kylästä kuin edeltäjänsä.

Ulkopolitiikassaan Seyni Kountché paransi maansa suhteita Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat oli kuivuuskautena maan merkittävin avustaja. Suhteet entiseen siirtomaaisäntään Ranskaan, olivat lämpimät. Hyvin suhteita vaalittiin myös arabimaiden kanssa, tosin koilliseen naapuriin Libyaan suhtauduttiin epäilevästi ja sitä syytettiin Nigerin horjuttamisesta. Libyan väitettiin käyttävän apunaan Tuaregeja ja vuoden 1985 toukokuussa Nigerin ja Libyan rajalla tapahtui aseellinen välikohtaus. Sen seurauksena kaikki ne tuaregit, jotka eivät olleet Nigerin kansalaisia karkoitettiin maasta.

Vuonna 1986 Seyni Kountchén terveys heikkeni ja hän kuoli seuraavana vuonna pariisilaisessa sairaalassa. Kuolinsyynä oli aivokasvain.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Brooke: Niger Head's Death Costs West Ally Against Libya The New York Times. 1987. Viitattu 16.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Decalo, Samuel: Historical Dictionary of the Niger. (3rd ed.) Boston & Folkestone Scarecrow Press, 1997 ISBN 0-8108-3136-8
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.