Abidjan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abidjan
Abidjan Montage - 1.jpg

Abidjan

Koordinaatit: 5°20′11″N, 4°1′36″W

Valtio Norsunluurannikko
Alue Lagunes
Väkiluku (2010) 4 712 208


Abidjan on Norsunluurannikon suurin kaupunki ja maan entinen pääkaupunki. Se on maan talous- ja rahaelämän keskus sekä de facto pääkaupunki (virallinen pääkaupunki on Yamoussoukro). Kaupunki sijaitsee Ébrié-laguunissa useammalla niemimaalla ja saarella, joita yhdistävät sillat.

Vuoden 1998 väestönlaskennassa Abidjanissa oli 2 877 948 asukasta. Vuonna 2010 Abidjanin asukasluvuksi arvioitiin 4 712 208.[1] Vuonna 2005 suurkaupunkialueen asukasmäärän arvioitiin olevan neljän ja viiden miljoonan välillä. Asukkaat koostuvat useista eri etnisistä ryhmistä ja yleiskielenä käytetään ranskaa. Tämä tekee kaupungista maailman kolmanneksi suurimman ranskankielisen suurkaupunkialueen Pariisin ja Montrealin jälkeen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalaiset siirtomaaisännät perustivat Abidjanin vuonna 1898 ja se sai kaupunginoikeudet vuonna 1903. Vuonna 1904 se yhdistettiin rautatiellä sisämaahan. Samoihin aikoihin kaupunkiin alkoi syntyä myöhemmin merkittäväksi kasvanut libanonilainen yhdyskunta.

Norsunluurannikon siirtomaahallinto muutti Bingervillestä Abidjaniin vuonna 1934. Itsenäisen Norsuunluurannikon tasavallan pääkaupunki siitä tuli vuonna 1960. Maan pääkaupunki siirrettiin sisämaahan Yamoussoukroon vuonna 1983. Kaupunki on kärsinyt vuonna 1999 alkanessa taloudellis-yhteiskunnallisessa kriisissä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abidjanissa sijaitsee Port Bouetin lentoasema.[2] Kaupungista on rautatieyhteys Burkina Fason pääkaupunkiin Ouagadougouhun.

Sotilastukikohta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalla on Abidjanissa yksi sen Afrikan tukikohdista, Port Bouetin sotilastukikohta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.