Mswati III

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mswati III
King Mswati III 2014.jpg
Swazimaan kuningas
25. huhtikuuta 1986
Edeltäjä Sobhuza II
Tiedot
Syntynyt 19. huhtikuuta 1968 (ikä 49)
Puoliso 14 puolisoa

Mswati III, syntyjään Makhosetive Dlamini (s. 19. huhtikuuta 1968) on Swazimaan kuningas, joka hallitsee maataan itsevaltiaana.

Mswati III on isänsä kuningas Sobhuza II:n järjestyksessään 67. poika. Hän on toiminut kuninkaan virassa 25. huhtikuuta 1986 lähtien. Hänen isänsä kuoli jo vuonna 1982 ja tuolloin hänet, 14-vuotiaana prinssinä, valittiin seuraavaksi hallitsijaksi. Välissä vallassa toimivat kuningattaret Dzeliwe Shongwe (1982–83) ja Ntombi Thwala (1983–1986), kun Mswati vielä opiskeli.

18 vuoden ja kuuden päivän ikäisenä Mswati III kruunattiin kuninkaaksi. Nykyään hän on Afrikan viimeinen absoluuttinen monarkki. Häntä on kritisoitu laajasti rahojen tuhlailusta hienoihin palatseihin ja loistoautoihin, kun samaan aikaan kansa aika ajoin kärsii nälänhädästä. Mswatin henkilökohtaiset menot vievät neljäsosan valtion budjetista.lähde?

Mswati on pyrkinyt hillitsemään maassa vallitsevaa HIV- ja AIDS-ongelmaa säätämällä lain, jonka mukaan naimattomien naisten täytyy käyttää tietynlaista paikalliseen rituaaliin liittyvää huivia asian merkiksi. Tavasta kuitenkin luovuttiin varsin pian. Mswati myös kielsi seksin alle 18-vuotiailta kansalaisilta, mutta kielto peruuntui, kun hän itse nai erään vaimonsa tämän ollessa 17 vuoden ikäinen.

Mswatilla on syksyyn 2005 mennessä yksitoista vaimoa ja kolme morsianta. Hänellä on tapana valita uusi vaimo vuosittain järjestettävässä perinteisessä Umhlanga-nimisessä seremoniassa, jossa yli 20 000 paljasrintaista nuorta naista tuo yli nelimetrisen ruo'on kuninkaan kunniaksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.