Iso hautavajoama

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Itä-Afrikan hautavajoama)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itä-Afrikan hautavajoama, Ison hautavajoaman osa.

Iso hautavajoama on laaja vajoamakokonaisuus, joka levittäytyy Mosambikista Etiopian pohjoisosiin. Sen eteläosa on Itä-Afrikassa sijaitseva pitkä, osittain kaksihaarainen laakso, jossa sijaitsevat muun muassa Malawijärvi ja Albertjärvi. Pohjoisempana Punainenmeri ja siihen liittyvä Akabanlahti ovat saman vajoaman osia, ja sen kaikkein pohjoisimman osan muodostaa Jordanin laakso, jossa sijaitsevat Kuollutmeri ja Gennesaretinjärvi.

Itä-Afrikan hautavajoama on syntynyt noin 15 miljoonaa vuotta sitten itäisen Afrikan irtautuessa muusta Afrikasta. Afrikan ja Arabian laatat olivat irtautuneet toisistaan jo aikaisemmin, noin 35 miljoonaa vuotta sitten. Punaisenmeren ja Adeninlahden pohjassa sijaitsevat em. laattojen reunavyöhykkeet.

Vajoamien leveys on noin 30–100 kilometriä, syvyyden ollessa muutamasta sadasta metristä useisiin tuhansiin metreihin. Etelä-pohjoissuunnassa alue kattaa 6 000 kilometriä.

Maapallon järvistä syvimmällä sijaitseva Kuollutmeri Israelin ja Jordanian rajalla sijaitsee aktiivisessa Kuolleenmeren transformisiirroksessa. Punaisenmeren Akabanlahdessa on syvänteitä, joissa veden lämpötila nousee jopa 50 °C asteeseen maankuoren ohuuden takia.

Itä-Afrikan hautavajoama tunnetaan myös monien ihmisen evoluutioon liittyvien fossiilien löytöpaikkana.

Etsittäessä tietoa mm. englanninkielisistä teksteistä pitää muistaa, että suomen kielen nimeä Iso hautavajoama vastaa englannin kielessä Great Rift Valley. Sen Afrikassa olevasta osasta käytetään englanniksi nimitystä East African Rift,[1] joka koostuu kahdesta osasta, Eastern Rift Valley ja Western Rift Valley.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Afrikka halkeaa joskus kahtia Etiopiasta etelään. Aamulehti 12.2.2007
  • The Red Sea Parts Again 19.7.2006. www.livescience.com. Viitattu 14.2.2007. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geosanasto Geologiset asiasanat ja maantieteelliset paikannimet. Geologinen tutkimuskeskus.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.