Suolajärvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo järvityypistä. Kouvolan Suolajärvestä on eri artikkeli.
Kaspianmeri on maailman suurin suolajärvi.

Suolajärvi on laskujoeton järvi, jonka vesi yleensä on vahvasti suolapitoista. Yleisesti suolajärvien vesi on jopa tavallista merivettä suolaisempaa. Useimmat suolajärvet sijaitsevat kuivilla ja kuumilla alueilla, kuten aavikkoseuduilla, joissa ne saattavat jopa kuivua kokonaan kuivan kauden aikana. Veden mineraalit ja suolat kiteytyvät pohjalle ja rannalle veden haihtuessa. Suolajärven suoloilla on yleensä samat runsaussuhteet kuin valtameren veden sisältämillä suoloilla.

Kaspianmeren suolapitoisuus on 1–1,5 prosenttia, Ison Suolajärven noin 25 prosenttia ja Kuolleenmeren noin 30 prosenttia. Aikaisemmin Araljärven suolapitoisuus oli vain 1,4 prosenttia,lähde? mutta pääallas kuivui elokuussa 2014 kokonaan[1]. Urmiajärven, joka on Iranin toiseksi suurin suolajärvi Kaspianmeren jälkeen, suolapitoisuus on ollut 30 %, ja se on ollut vaarassa kuivua kokonaan, mutta vuoden 2019 tulvat lisäsivät sen pinta-alaa 3000 neliökilometriin ja syvyyttä 62 cm vuoteen 2018 verrattuna.[2]

Suolajärvet luokitellaan tavallisesti niiden sisältämän yleisimmän tai joskus poikkeuksellisen suolan mukaan. Suolajärvityyppejä voivat olla tavalliset suolajärvet, joissa suola muodostuu lähinnä ruokasuolasta, ja soodajärvet, natronjärvet ja booraksijärvet. Tärkeimmät suolajärvien sisältämistä suoloista ja mineraaleista ovat natriumkloridi, magnesiumkloridi, magnesiumsulfaatti ja kalsiumsulfaatti. Näillä mineraaleilla on paikoin suurikin taloudellinen merkitys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Aral Sea Loses Its Eastern Lobe 26.9.2014. NASA. Viitattu 5.10.2014. (englanniksi)
  2. Reviving the Shriveled Lake Urmia earthobservatory.nasa.gov. Viitattu 2.5.2019 (englanniksi).