Murtovesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itämeri talvella.

Murtovesi on vettä, joka on suolapitoisempaa kuin makea vesi, mutta pitoisuus ei saavuta valtamerten veden suolapitoisuutta. Murtoveden suolapitoisuus on alle 24,6 promillea. Tätä pienemmillä suolaisuuksilla veden maksimitiheyden lämpötila on aina korkeampi kuin jäätymislämpötila; 24,6 promillessa lämpötilat ovat yhtä suuret.

Murtovesialueita voi syntyä meriveden sekoittuessa makeaan veteen esimerkiksi jokisuistoissa. Sitä voi olla myös pohjavesissä ja lähteissä. Monet suolajärvet ja keitaat ovat murtovetisiä. Murtovesi aiheuttaa eliöstölle poikkeavat sopeutumisvaatimukset, mutta myös mahdollisuudet.

Laajoja murtovesialueita ovat Itämeri[1], Mustameri ja Kaspianmeri.[2] Murtovettä on myös monien suurten jokien estuaareissa. [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Itämeriportaali: Murtovesi itameriportaali.fi. Arkistoitu 29.6.2013. Viitattu 15.7.2013.
  2. Ympäristöportaali, Termien selityksiä: Murtovesi ymparisto.fi. Viitattu 15.7.2013.
  3. "estuary." The Columbia Electronic Encyclopedia, Sixth Edition. Columbia University Press., 2003. Answers.com 16 Nov. 2009. http://www.answers.com/topic/estuary
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.