Koordinaatit: 1.3123°S, 36.7915°E

Kibera

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näkymää Kiberasta syyskuussa 2005
Jätehuolto toimii
Naisten työpaja Kiberassa
Näkymää tammikuussa 2007
Koulu Kiberassa

Kibera on Afrikan toiseksi suurin[1] slummi läntisessä Nairobissa, Keniassa. Alkujaan Kibera oli nubialaisten sotilaiden asumuksena 1920-luvulla. Kibera onkin nubiaa ja tarkoittaa metsää. Nykyisin suurin osa asukkaista on lähtöisin kenialaisista kikuju-, luo- ja luhya-heimoista.

Kibera sijaitsee noin viisi kilometriä lounaaseen Nairobin keskustasta. Se on kahden neliökilometrin kokoinen ja siellä asui vuoden 2009 väestönlaskennan mukaan 170 070 asukasta.[2] Epävirallisten arvioiden mukaan asukasluku saattaa nousta lähelle miljoonaa, joista työttömiä on n. 50 %. Kenian asuntoministeriö, jota tukee UN-Habitat -järjestö, rakennuttaa Kiberan viereen kerrostaloja slummien asukkaita varten. Kuitenkin niissäkin on ongelmia, ja osa asukkaista palaa slummiin.

Kiberan alueella on kyliä, kuten Kianda, Soweto, Gatwekera, Kisumu Ndogo, Lindi, Laini Saba, Siranga/Undugu, Makina sekä Mashimoni [3].

Alueella on kuvattu useita elokuvia, kuten muun muassa Fernando Meirellesin Oscar-voittaja Uskollinen puutarhuri (The Constant Gardener) (2005).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.