Hawiye

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta Somalian klaaneista vuodelta 1977

Hawiye on somaliklaani, jonka jäsenet asuvat Somaliassa, Keniassa ja Etiopiassa. Joidenkin lähteiden (esimerkiksi CIA:n) mukaan Hawiye on Somalian suurin klaani, johon kuuluu 25 % maan väestöstä.

Klaaniin kuuluvat muiden muassa seuraavat alaklaanit: Dububle, Habargidir, Abgaal, Baadi-adde, Gaaljele, Hawaadle ja Murursado. Somaliassa Hawiye-klaanin jäseniä asuu Shabeellaha Hoosessa, Shabeellaha Dhexessä, Banaadirissa, Mudugissa, Nugaalissa, Baayssa ja Bokoolissa.

Hawiye-klaani saapui Afrikan sarven alueelle 700- tai 800-luvulla. Juba- ja Shabellejokien maanviljelysalueelle muuttaneet Hawiye-paimentolaiset aikoinaan myös orjuuttivat Rahanwey-klaanin maanviljelijöitä [1]. Ensimmäiset kirjalliset mainininnat Hawiyesta ovat 12. ja 13. vuosisadalta, kun arabitutkimusmatkailijat kuvailevat Mercan kaupunkia ”Hawiye-maan pääkaupungiksi”.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Abdi M. Kusow (1995) Somali Origin: Myth or Reality. Teoksessa The Invention of Somalia The Red Sea Press. Lawrencweville. NJ. USA
  2. Herbert S. Lewis, "The Origins of the Galla and Somali", in The Journal of African History. Cambridge University Press, 1966, pp 27–30.