Madrasa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opetus käynnissä Jamia Masjidin moskeijan madrasassa Srirangapatnassa, Intiassa
Sher-Dorin historiallinen madrasa Samarkandissa Uzbekistanissa.

Madrasa (arab. مدرسة‎) on arabiaa ja on suomeksi 'koulu' tai yleensä 'oppilaitos', joka voi olla yhtä hyvin maallinen kuin uskonnollinenkin ja viitata myös korkeakouluun.[1] Madrasa suomennetaan usein koraanikouluksi, mikä voi johtaa harhaan. Sana on lainattu useisiin kieliin, joita islaminuskoiset puhuvat. Alkujaan madrasat on perustettu moskeijain yhteyteen samalla tavoin kuin länsimaissa koulut ja yliopistot ovat olleet yhteydessä kirkkoon. Madrasat eivät ole erityisesti yhteydessä ääri-islamilaisuuteen. Niissä opetetaan uskonnon ohella tavanomaisia maallisia oppiaineita.[1]

Erityisesti Yhdysvalloissa sana madrasa on syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen saanut perusteettomasti kielteisen leiman, jota on pyritty myöhemmin oikaisemaan.[2] Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjan aikana 2008 Barack Obaman käymä madrasa Indonesiassa leimattiin ääri-islamilaiseksi, kunnes toimittajat kävivät tutustumassa siihen ja se osoittautui tavalliseksi kouluksi.[3]

Tunnettuja madrasoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islamin historian alkuvaiheessa syntyi useita maineikkaita madrasoja, joista vanhin on 859 perustettu Jami'at al-Qarawiyyin Fèsin kaupungissa Marokossa. Muita esimerkkejä ovat 1066 perustettu al-Nizamiyya Bagdadissa ja 1234 perustettu al-Madrasa al-Mustansiriyya, al-Zaytuna Tunisissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Juan Cole: Rightwing Smearers of Obama Don't know a School from a Madrasa 23.1.2007. Viitattu 16.5.2009. (englanniksi)
  2. Susan Moeller: Jumping on the US Bandwagon for a ”War on Terror” YaleOnline. 21.6.2007. Yalen yliopisto. Viitattu 16.5.2009. (englanniksi)
  3. Behind the 'Madrassa Hoax' MSNBC. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.