Hanbali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmad ibn Hanbalin moskeija Medinassa.

Hanbali (arab. حنبلي‎, Ḥanbalī) on yksi neljästä suuresta sunnalaisen islamin lakikoulukunnasta. Se on saanut nimensä irakilaisen imaami Ahmad ibn Hanbalin (k. 855) mukaan.[1] Hanbali-koulukunta on sunnakoulukunnista pienin ja konservatiivisin. Sen kannattajia on eniten Saudi-Arabiassa.

Ahmad Ibn Hanbal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmad ibn Hanbal oli islamilainen imaami, hadith-oppinut, teologi ja askeetti. Hän oli imaami Shafi'in luotto-oppilas, josta Shafi'i totesi: ”Lähtiessäni nyt Bagdadista sinne ei jäänyt ketään enemmän jumalaa pelkäävää, oppineempaa Pyhässä laissa, pidättyväisempää synnistä, hurskaampaa tai tietävämpää miestä kuin Ibn Hanbal.” Kun hän myöhemmin muodosti oman laintulkintansa, hän nojautui pääasiassa Koraanin teksteihin, haditheihin ja oppineiden yksimielisyyteen (Ijma) antaen vain vähän arvoa analogialle (qiyas). Kellerin mukaan hän oli šarian suurista imaameista todennäköisesti kaikkein oppinein hadith-tieteissä.[1]

Hanbali-koulukunnan alueet on merkitty karttaan tummanvihreällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keller, Nuh Ha Mim (toim.): Reliance of the Traveller. Revised Edition. The Classic Manual of Islamic Sacred Law "Umdat al-Salik" by Ahmad ibn Naqib al-Misri (d. 769/1368) In Arabic with Facing English Text, Commentary and Appendices Edited and Translated by Nuh Ha Mim Keller. Beltsville, Maryland: amana publications, 2017. ISBN 0-915957-72-8. Teoksen verkkoversio. (englanniksi) (arabiaksi)
  • Schacht, Joseph: An Introduction to Islamic Law. Clarendon Press, 1982. ISBN 978-0-19-825473-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Keller 2017, s. 1034–1035 (x72)