Libanoninsetri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Libanoninsetri
Cedrus libani by Line1.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Siemenkasvit Spermatophyta
Havupuut Pinophyta
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Setrit Cedrus
Laji: libani
Kaksiosainen nimi

Cedrus libani
A.Rich.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Libanoninsetri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Libanoninsetri Commonsissa

Libanoninsetri eli libanoninseetri (Cedrus libani) on ainavihanta jopa 40 metriä korkeaksi kasvava setrien sukuun kuuluva havupuulaji, joka kasvaa luonnonvaraisena Kaakkois-Turkin, Syyrian ja Libanonin alueella ja muunnoksineen myös Lounais-Turkissa, Atlasvuoristossa ja Kyproksella. Laji on kasvualueidensa vuosisatoja jatkuneen metsäkadon myötä vaarantunut, ja sitä on pyritty elvyttämään Välimeren maiden alueella istutuksilla. Libanoninsetrillä on suuri uskonnollinen ja historiallinen merkitys Lähi-idän kulttuureille.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoren libanoninsetrin latvus on kartiomainen, mutta puun vanhetessa se muuttuu kupolimaiseksi tai varjostinmaiseksi. Tyviosan haarat ovat miltei pystysuoria, ja latva on pysty tai koheneva. Oksankärjet ovat jokseenkin vaaka-asentoisia. Luonnossa latvus on pääasiallisesti tummanvihreä, viljeltävien puiden latvat ovat usein sinivihreitä tai hopeanharmaita. Neulaset ovat noin 3 cm pitkiä, mutta vanhoissa puissa ne voivat olla vielä lyhyempiä. Kävyt ovat tynnyrimäisiä ja niiden kärki on typäkkä tai kuopallinen. Libanoninsetri voi kasvaa jopa 40 metriä korkeaksi.

Taksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Libanoninsetristä on neljä muunnosta, joista kyproksensetriä ja atlassetriä voidaan pitää myös omina lajeinaan:

  • atlassetri (Cedrus libani var. atlantica tai Cedrus atlantica)
  • kyproksensetri (Cedrus libani var. brevifolia tai Cedrus brevifolia)
  • Cedrus libani var. libani
  • Cedrus libani var. stenocoma

Historia ja symboliikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Libanoninsetrillä on suuri uskonnollinen ja historiallinen merkitys Lähi-idän kulttuureille, ja siihen viitataan lukuisia kertoja muinaisten sivilisaatioiden kirjallisuudessa. Raamatun mukaan libanoninsetristä tehtiin Salomon temppelin katto ja seinät, mutta ei lattiaa.

Libanoninsetri esiintyy Libanonin lipussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mitchell, Alan & Wilkinson, John: Euroopan puuopas. Suomentanut ja Suomen oloihin sovittanut Arto Kurtto. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-14705-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gardner, M.: Cedrus libani IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 8.11.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]