Havupuut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Havupuut
Mänty (Pinus sylvestris)
Mänty (Pinus sylvestris)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Heimot
Katso myös
 Commons-logo.svg Havupuut Commonsissa

Havupuut (Pinophytina syn. Pinopsida, Coniferopsida) ovat siemenkasveja (Spermatophyta), jotka nykyluokittelun mukaan muodostavat alakaaren rinnakkain käpypalmujen (Cycadophytina), neidonhiuspuiden (Gingkophytina), Gnetophytinan ja koppisiemenisten (Magnoliophytina) kanssa. Kaikki nykyisin elävät havupuut kuuluvat luokkaan Pinopsida.

Useimmat havupuut ovat ainavihantia. Monien havupuiden lehdet ovat kapeita, jäykkiä ja teräviä, ja niitä kutsutaan neulasiksi. Monilla sypressikasveilla ja podokarpuskasveilla on kuitenkin ensisijaisesti suomumaiset lehdet ja joillakin podokarpuskasveilla ja araukariakasveilla, kuten kaureilla (Agathis) on leveämpiä lehtiä. Havupuilla ei ole kukkia, vaan kävyiksi kutsutut kukinnot muodostuvat pelkistä rangan ympärille asettuneista hedelehdistä tai emilehdistä ja niiden suojuslehdistä. Hedekukinnot ovat usein norkkomaisia ja varisevat pois pölytyksen jälkeen. Emikukinnot eli varsinaiset kävyt ovat yleensä puutuneita, mutta podokarpuskasveilla, marjakuusikasveilla ja katajien (Juniperus) suvulla pehmeitä ja mehukkaita. Siemenaiheet sijaitsevat paljaina emilehtien eli käpysuomujen pinnalla. Puuaines koostuu erityisistä putkisoluista, jotka ovat rengashuokosellisia ja joista muodostuu vuosilustoja. Havupuut muodostavat merkittävän osan saha- ja erityisesti paperiteollisuuden raaka-aineista.

Havupuulajeja tunnetaan 600–650. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena neljä lajia: mänty eli metsämänty (Pinus sylvestris), kuusi eli metsäkuusi (Picea abies), kataja eli kotikataja (Juniperus communis) ja euroopanmarjakuusi (Taxus baccata), sekä yleisesti istutettuna muiden muassa siperianlehtikuusi (Larix sibirica), euroopanlehtikuusi (Larix decidua), sembramänty (Pinus cembra), kanadantuija (Thuja occidentalis), japaninmarjakuusi (Taxus cuspidata) ja siperianpihta (Abies sibirica).

Heimot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Havupuut jaetaan seitsemään heimoon:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]