Streptophyta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Streptophyta
Ylhäältä vasemmalta myötäpäivään kiertäen: saagokruunukävykki (Cycas circinalis), hapranäkinparta (Chara globularis), Polypodium virginianum -kallioimarrelaji, sammalta muurin päällä.
Ylhäältä vasemmalta myötäpäivään kiertäen:
saagokruunukävykki (Cycas circinalis),
hapranäkinparta (Chara globularis),
Polypodium virginianum -kallioimarrelaji,
sammalta muurin päällä.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Streptophyta
Bremer & Wanntorp, 1981[1]
Katso myös

  Streptophyta Wikispeciesissä
  Streptophyta Commonsissa

Streptophyta eli versokasvit[2][3] on kasvikunnan (Plantae eli Viridiplantae) kaari[1], joka käsittää maa- eli alkiolliset kasvit (sammalet, sanikkaiset, siemenkasvit) ja ennen viherleviin luettuja ryhmiä (näkinpartaislevät sukulaisineen). Toisen, Streptophyta-kaarelle rinnakkaisen kasvikunnan kaaren muodostavat varsinaiset viherlevät (Chlorophyta).[1] On näet osoittautunut, että näkinpartaislevät (lahkot Chlorokybales, Klebsormidiales, Zygnematales, Charales ja Coleochaetales) ovat läheisempää sukua versokasveille kuin viherleville. Samalla on käynyt ilmi, että klassinen Charophyceae-ryhmä eli näkinpartaislevät on parafyleettinen. Tämä on käynyt ilmi kyseisten kasvien hienorakenteen, morfologian ja molekyylitutkimuksen avulla.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Bremer, Kåre: Summary of green plant phylogeny and classification. Cladistics, syyskuu 1985, 1. vsk, nro 4, s. 369–385. Wiley. doi:10.1111/j.1096-0031.1985.tb00434.x. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 15.2.2021. (englanniksi)
  2. Versokasvit – Streptophyta Laji.fi. Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 5.1.2021.
  3. Finto: MeSH: versokasvit MeSH / FinMeSH. Kansalliskirjasto. Viitattu 5.1.2020.
  4. McCourt et al.