Kaurit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaurit
Agathis macrophylla
Agathis macrophylla
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Araukariakasvit Araucariaceae
Suku: Kaurit Agathis
Salisb.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kaurit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kaurit Commonsissa

Kaurit (Agathis) on 21 puulajin muodostama suku araukariakasvien heimossa. Ne ovat kookkaita ja taloudellisesti arvokkaita puita.

Kaurit esiintyvät luonnonvaraisena vyöhykkeellä, joka ulottuu Malesian ja Sumatran pohjoisosista Filippiinien ja Molukkien kautta Uuteen-Guineaan ja Melanesiaan saakka.[1] Lisäksi muutama kaurilaji elää Queenslandin rannikolla Australiassa ja Uuden-Seelannin Pohjoissaaren pohjoisosissa. Kaikki lajit ovat sade- tai monsuunimetsien puita. Filippiineillä esiintyvä A. philippinensis on araukariakasvien heimon pohjoisimpana kasvava laji.

Muista araukariakasveista poiketen kaurien lehdet eivät ole neulasmaisia vaan leveitä, ja ne muistuttavat suuresti lehtipuiden lehtiä. Kukintona on pyöreä tai hieman pitkulainen käpy. Puut ovat yksineuvoisia ja ne alkavat tuottaa hedekukintoja tyypillisesti vasta vanhemmalla iällä. Käpyjen kypsyminen kestää kaksi vuotta. Nuorena puut ovat muodoltaan kartiomaisia, mutta vanhemmiten niillä on pitkä, paljas runko ja usein hyvin epäsäännöllisen muotoinen pyöreähkö latvus. Kaurit ovat kookkaita puita ja jotkin lajit saavuttavat jopa 60 metrin korkeuden.

Joidenkin lajien siemeniä syövät hyvin alkeellisten Agathiphaga-suvun koiperhosten toukat.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A. australis

Kaurien puuaines on hienoa ja helposti työstettävää ja sen väri vaihtelee oljenvärisestä kellanruskeaan. Puuaineksen takia kaurit ovat kaupallisesti tärkeä puuryhmä. Eri kaurilajeja käytetään muun muassa kielisoitinten kuten sähkö- ja bassokitaroiden runkomateriaalina. Monet luonnonvaraiset laajat kaurimetsät onkin hakattu ja valtaosa myyntiin tulevasta puuaineksesta on nykyisin peräisin viljelymetsistä.[1] Myös useiden lajien pihka on arvokasta ja sitä myydään dammarhartsin nimellä.[2][3]

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaurien sukuun kuuluu 21 puulajia, joista useimmat ovat elinalueellaan endeemisiä. Alla on lueteltu sukuun kuuluvat lajit luontaisine elinalueineen[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Christopher J. Earle: Agathis 2008. Gymnosperm Database. Viitattu 11.7.2009.
  2. Coloria.net
  3. Dammar Encyclopedia Britannica 1911
  4. .Agathis Info

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]