Kiinankataja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinankataja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Mäntymäiset Pinales
Heimo: Sypressikasvit Cupressaceae
Suku: Katajat Juniperus
Laji: chinensis
Kaksiosainen nimi

Juniperus chinensis
L.[2]

Katso myös

  Kiinankataja Wikispeciesissä
  Kiinankataja Commonsissa

Kiinankataja (Juniperus chinensis) on yleensä kaksikotinen sypressikasveihin (Cupressaceae) kuuluva puu. Sen koko ja muoto vaihtelevat suuresti, ja se voi parhaimmillaan saavuttaa 20 metrin korkeuden. Luonnossa kasvia esiintyy Aasian kaakkoisosissa: Kiinassa, Mongoliassa, Japanissa ja Korean niemimaalla sekä Venäjän kaakkoisosissa.

Kiinankatajalla on kahdenlaisia lehtiä: nuoren puun 5–10 mm pitkiä neulasmaisia lehtiä sekä vanhemman puun pienempiä 1,5–3 mm pitkiä suomumaisia lehtiä. Myös täysikasvuiset yksilöt tuottavat jonkin verran neulasmaisia lehtiä, etenkin kasvin lähellä maata sijaitsevissa osissa, mutta suurin osa lehdistä on täysikasvuisilla kasveilla suomumaista tyyppiä. Kävyt ovat marjamaisia, tummansinisiä, halkaisijaltaan 7–12 mm ja ne sisältävät kahdesta neljään siementä. Kävyt kypsyvät noin 18 kuukaudessa. Hedekävyt ovat pienempiä, vain 2–4 mm halkaisijaltaan, ja ne levittävät siitepölynsä keväällä.[3]

Kiinankataja on suosittu koristepuu ja -pensas puutarhoissa ja puistoissa ja siitä on jalostettu yli sata lajiketta. Lajike 'Shimpaku' on myös suosittu bonsaipuuna.[4][5]

  1. Farjon, A.: Juniperus chinensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.11.2016. (englanniksi)
  2. ITIS
  3. Liguo Fu, Yong-fu Yu, Robert P. Adams & Aljos Farjon: Juniperus chinensis Flora of China. eFloras.org. Viitattu 10.9.2012. (englanniksi)
  4. Bonsai 4 me
  5. Absolute Bonsai

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.