Seinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiiliseinä

Seinä on rakennuksessa tilaa jakava ja usein myös kantavana rakenteena toimiva pystysuora rakenneosa. Myös avattavia väliseiniä on olemassa.

Seiniä voidaan luokitella materiaalin, esimerkiksi puu-, kivi-, tiiliseinä, tai rakenteellisen tarkoituksen mukaan: esimerkiksi ulkoseinä, kevyt väliseinä, kantava väliseinä, paloseinä. Edelleen niille voidaan määrittää erilaisia arvoja esimerkiksi kantavuuden, palonkestävyyden, lämmön- ja ääneneristyskyvyn mukaan.

Nykyrakentamisessa on hyvin yleistä tehdä seinä kerroksellisena rakenteena eri materiaaleja käyttäen. Kerroksellisessa seinässä kullakin kerroksella voi olla oma tehtävänsä: seinä voi sisältää höyrynsulku-, tai lämmöneristekerroksen, tuulensuojan ja kantavan kerroksen. Kerroksellinen seinä on yleensä rankarakenteinen, sen sisällä on rangoista tehty pystyrunko, yleensä ranka 60 cm välein.

Massiivinen seinä on tehty kauttaaltaan samasta materiaalista. Tällaisia ovat muun muassa hirsiseinät, tiilimuurit ja jotkin kevytbetoniseinät.

Ulkoseinän tehtävänä on toimia suojana sääoloja ja jossain määrin rakennukseen sisääntunkeutumista vastaan. Ulkoseinä on osa rakennuksen vaippaa. Ulkoseinälle asetettavat lämmöneristysvaatimukset riippuvat siitä ovatko sen rajaamat tilat lämpimiä, puolilämpimiä, lämmittämättömiä vai jäähdytettyjä.

Väliseinät palvelevat ennen kaikkea tilanjakajina. Väliseinä voi olla tarvittaessa eristetty, esimerkiksi kylmätilan ja huonetilan välinen seinä. Väliseinä voi olla myös osastoiva seinä, eli joko ääntä tai paloa eristävä.

Kantavat seinät voivat olla joko ulko- tai väliseiniä. Kantavan seinän tarkoitus on kannatella yläpuolisia kerroksia ja kattorakenteita, sekä rakennuksen käytön aiheuttamaa kuormaa. Rakennuksessa voi olla myös jäykistäviä seiniä, jotka vastaanottavat tuulikuormia.

Kantavien, osastoivien tai jäykistävien seinien purku tai aukotus vaatii rakennusvalvonnan luvan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Seinä.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.