Hirsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo rakennusmateriaalista. Hirsi on myös heraldiikan airutkuvio.
Vanha hirsitalo Seurasaaressa.

Hirsi on perinteinen kokopuinen tukkipuusta valmistettava rakennusmateriaali.

Hirsiä varten valitaan suoria ja muutoinkin hyvälaatuisia tukkirunkoja. Hirrestä tehty rakennus on rakenteiltaan yksinkertainen. Hirsiseinä on lisäksi kosteusteknisesti turvallinen materiaali, koska sillä on ilmiömäinen kyky varata ja luovuttaa kosteutta ilman että siihen tiivistyy kosteutta[1]. "hengittävä". Hirsityyppejä on monenlaisia, mutta kaikkia niitä koskevat samanlaiset veistoperiaatteet. Hirteen tehdään varaussalvos ja nurkkasalvos, jotta hirsikertoja voidaan pinota päällekkäin seinäksi. Pyöröhirsiin tehdään koirakaulasalvos, höylä- ja sahahirsiin suoranurkka. Perinnerakentamisessa käytetään erilaisia lohenpyrstö- ja hammasnurkkia.

Sahahirsi on tukkipölkky, josta on sahaamalla poistettu kaksi sivua ja saatu näin aikaiseksi aihio, pelkka. Sahahirrestä rakennettaessa varaukset ja salvokset on tehtävä käsin.

Pyöröhirsi valmistetaan kokonaisesta tukkipölkystä, joko kuorimalla tai sorvaamalla pölkky haluttuun mittaan. Kuorittu pyöröhirsi joudutaan varaamaan käsin, kun taas tasapaksuiseen sorvihirteen voidaan ajaa varaukset ja salvokset koneellisesti. Kelo on pyöröhirttä, jonka kuorimisen on hoitanut luonto.

Höylähirsi valmistetaan kantatusta sahapölkystä höyläämällä. Yli 90 mm:n paksuista massiivipuuta voi kutsua hirreksi, tehdasvalmisteiset yksipuiset hirret taas ovat esimerkiksi 170 mm:n paksuisia, maksimissaan noin 200 mm. Tätä paksumpia rakenteita tehdään yleensä vaaka- tai pystysuuntaisilla liimasaumoilla, jolloin kyseessä on lamellihirsi. Paras höylähirren aihio on sydänhalkaistu puu, joka ei juuri halkeile pinnastaan. Paras hirsi syntyy tiukkasyisestä hitaasti kasvaneesta puusta, jonka sydänpuuosuus on suuri.

Lamellihirsi on liimattu kahdesta tai useammasta puisesta lamellista siten, että kova sydänpuu asettuu hirren pinnalle. Lamellihirsi on lähes vääntymätön ja halkeilematon. Lamelleina käytetään höylättyjä lankkuja, jotka liitetään yhteen liimaamalla.

Aiemmin lamellihirsiä tehtiin puristamismenetelmällä. Tässä menetelmässä höylättyjen lankkujen väliin levitetään liima, jonka jälkeen aihiot asetellaan suurikokoisiin puristimiin ja aloitetaan puristaminen. Prosessi kestää useita tunteja ja sitä voidaan nopeuttaa nostamalla puristustilan lämpöä. Nykyisin käytössä on kuumaliimausmenetelmä. Tässäkin menetelmässä höylättyjen lankkujen väliin levitetään liima, mutta aihiot ajetaankin suurtaajuusliimaimeen, joka johtaa aihioiden läpi sähkövirran ja liimauksesta muodostuu pitävä jo muutamassa minuutissa.[2]

Tehostuneen tuotantoprosessin ansiosta lamellihirren hinta on laskenut lähemmäs perinteisen höylähirren hintaa. Tämä on merkinnyt sitä, että lamellihirrestä valmistettujen hirsitalojen osuus on kasvanut, suhteessa hirsitalojen kokonaismyyntiin.

  1. Voit helposti säästää mökin peruslämmityksessä satoja euroja – näin toimii kaikkein edullisin kuivanapitolämmitys Maaseudun Tulevaisuus. Viitattu 17.3.2022.
  2. Jarkko Aho: Lamellihirsi hirsilinna.com. 2012. Arkistoitu 29.8.2012. Viitattu 27.8.2012. (suomeksi)