Atlasvuoret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atlasvuoret
Atlasvuorten korkein huippu Toubkal.
Atlasvuorten korkein huippu Toubkal.
Maantiede
Luoteis-Afrikka satelliittikuvassa. Atlasvuoristo korostettu.
Luoteis-Afrikka satelliittikuvassa. Atlasvuoristo korostettu.
Sijainti  Marokko
 Algeria
 Tunisia
Vuoriston pituus 2 000 km
Korkein kohta
Nimi Tobukal
Korkeus meren-
pinnan tasosta
4 167 m
Geologia
Orogenia 300 miljoonaa vuotta
Aikakausi Hiilikausi

Atlasvuoret ovat Pohjois-Afrikassa sijaitseva poimuvuoristo. Vuorijonon pituus on yli 2 000 kilometriä,[1] ja se ulottuu Marokon, Algerian sekä Tunisian alueelle.

Atlasvuoret. Englanninkielinen kartta.
Näkymä Atlasvuorille Marokossa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atlasvuoret levittäytyvät suurpiirteisesti Lounais-Marokon Agadirin rannikkokaupungista Pohjois-Algerian läpi Tunisiaan kohti maan pääkaupunki Tunisia. Vuoriston korkein kohta Jebel Toubkal sijaitsee Lounais-Marokossa, joissa sijaitsevat myös useat muut vuoriston korkeimmat huiput. Algeriaa kohti kuljettaessa vuoristo muuttuu sarjaksi ylätasankoja. Atlasvuoristo koostuu jurakaudella muodostuneesta sedimenttikivestä ja alueella esiintyy useita mineraaleja, kuten fosfaattia, rautaa, kivihiiltä ja öljyä.[2]

Ilmastollisesti Atlasvuoristo toimii ilmastotyyppien jakajana Välimeren ja Saharan aavikon välillä. Välimeren puolella vuoriston pohjoisrinteet keräävät sateita tehden esimerkiksi metsät ja viljelmät mahdollisiksi. Pohjoisrinteille muodostuvat virrat on otettu paljolti käyttöön maatalouden kastelujärjestelmiin. Vuoriston etelärinteet ovat huomattavasti pohjoisrinteitä kuivemmat. Atlasvuorten eteläosan muodostavan Sahara ylätasankoa peittävät pensas- ja ruohokasvillisuus ja alueella on useita suolatasankoa ja suolajärviä. Eteläosa on pääasiallisesti liian kuiva maanviljelykselle, mutta siellä harjoitetaan karjan kasvatusta.[2]

Geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoriston alueella esiintyy runsaasti maanjäristyksiä, joka osoittaa vuoriston yhä kasvavan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hildebert İsnard: Atlas Mountains britannica.com. Encyclopædia Britannica. Viitattu 2.7.2016. (englanniksi)
  2. a b R. Hunt Davis, Jr.: Encyclopedia of African History and Culture, s. 26. Volume I. Facts on File. ISBN 0-8160-5199-2. (englanniksi)
  3. Dr. Robert R. Coenraads, John I. Koivula ja muut: Geologica: Elävä ja muuttuva maapallo, s. 248. Suomentanut Eeva-Liisa Hallanaro. Tandem Verlag GmbH, 2009. ISBN 978-3-8331-4381-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.