Salomon temppeli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ennallistus Salomon temppelistä.
Raamatussa ilmoitettuihin tietoihin perustuva Salomon temppelin piirros.

Salomon temppeli (hepreaksi ‏בית המקדש‎, käännettynä "Beit HaMikdash") eli Jerusalemin ensimmäinen temppeli, Raamatussa myös "Herran temppeli", oli Raamatun mukaan Jerusalemin ensimmäinen juutalainen pyhäkkö. Raamatun mukaan sen rakennutti kuningas Salomo, ja se korvasi Mooseksen rakennuttaman Ilmestysmajan. Babylonialaiset tuhosivat sen vuonna 586 eaa. Jälleenrakennettua temppeliä, joka valmistui vuonna 516 eaa. ja tuhoutui vuonna 70 jaa., kutsutaan nimellä Jerusalemin toinen temppeli.

Temppelin sisintä osaa kutsuttiin nimellä kaikkeinpyhin, ja Raamatun mukaan temppelissä säilytettiin liitonarkkia.

Temppelin tai liitonarkin olemassaolosta ei ole kiistatonta arkeologista todistusaineistoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatun mukaan Daavidin ensimmäinen teko kuninkaana oli valloittaa Jerusalem ja julistaa se hänen kuningaskuntansa pääkaupungiksi. Kuitenkaan kaupunki ei ollut täydellinen valinta kaikilta osin. Moorian vuori oli tärkeä paikka, jossa Aabraham aikoi uhrata poikansa Iisakin, siten temppeli oli rakennettava sinne. Daavidin sanotaan valloittaneen Jerusalemin 1004 eaa., jolloin hän teki siitä hallituksensa keskuksen. Hän toi liitonarkin kaupunkiin. Jerusalemista syntyi poliittinen ja hengellinen keskus juutalaisille. Kuningas Daavidia käskettiin olla rakentamatta temppeliä ja rakentamisen suoritti hänen poikansa Salomo. Uskonnollisten rituaalien keskittyminen temppeliin teki Jerusalemista paikan pyhiinvaellukselle ja merkittävän kaupan keskuksen.

Kaupunki toimi pääkaupunkina yhdistyneenä kuningaskuntana Israelissa, mutta muuttui kahden heikomman (Juudan) kuningaskunnaksi Salomon kuoleman jälkeen ja jakoi maan kahteen kuningaskuntaan. Se säilytti asemansa valloituksista ja Pohjoisen kuningaskunnan tekemästä tuhoamisesta sekä assyrialaisten avusta huolimatta 722 eaa. Juuri Jerusalemissa suurin osa suurimmista profeetoista oli kirjoittamassa, arvioimassa hengellisiä ja eettisiä periaatteita, joista tuli juutalaisen uskon peruspilarit. Kaupungin olivat vuonna 586 eaa. valloittaneet babylonialaiset kuninkaansa Nebukadressar II:n käskystä.

Valloituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatun mukaan, temppeli valloitettiin, ryöstettiin ja tuhottiin monta kertaa sen historiassa (vuosiluvut ovat arvioita):

  1. Kuningas Sisak Egyptistä, 933 eaa. (1 Kun. 14:25, 26); Rehabeam valtakaudella.
  2. Kuningas Asa Juudasta, 900 eaa. käskyssä vakuuttaa Ben-Hadad, Damaskos tulee liittolaiseksi Baesaa vastaan Israelissa (1 Kun. 15:9-24);
  3. Kuningas Joas (Juuda), 825 eaa., käskystä maksaa Hasael Syyriasta (2 Kun. 12:17-18);
  4. Kuningas Joas (Israel) Israelista, 790 eaa. (2 Kun. 14:14);
  5. Kuningas Aahas Juudasta, 734 eaa., Tiglatpileser III Assyriasta liittolaiseksi Pekah Israelista vastaan (2 Kun. 16:8, 17, 18);
  6. Kuningas Hiskia Juudasta, 712 eaa., maksamaan kuningas Sanherib Assyriasta, joka ryösti kaupunkia (2 Kun. 18:15, 16).
  7. Kuningas Nebukadressar II Babyloniasta, joka ryösti kahdesti 597 eaa. ja jälleen 586 eaa., jonka jälkeen hän tuhosi sen (2 Kun. 24:13; 2. Kor. 36:7). Hän poltti temppelin, ja kantoi kaikki sen aarteet Babyloniin (2 Kun. 25:9-17; 2 Kor. 36:19; Jes. 64:11).

Temppeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salomon temppelissä oli kolme kerrosta ja yläsali. Temppelin kaksi tärkeintä osaa ovat pyhä ja kaikkein pyhin. Pyhässä oli 10 kultaista lampunjalkaa, 10 näkyleipäpöytää ja suitsutusalttari. Kaikkein pyhimmässä oli kaksi öljypuusta tehtyä ja kullalla päällystettyä kerubia ja liitonarkku. Temppeli oli noin 45 metriä pitkä, noin 16 metriä leveä sekä noin 7 metriä korkea. Temppelin kaksi kultaista pylvästä, joiden nimet olivat Joakim ja Booas, olivat noin 12 metriä korkeita. Temppeli rakennettiin valmiina louhimosta tulleista kivilaatoista, näin rakennustyömaalla ei kuulunut yhtään rautaisen työkalun ääntä. Temppelin seinät ja katto verhottiin setrilaudoilla ja lattia sypressilaudoilla. Temppelin seiniä ympäröivät varastotilat joissa säilytettiin temppelin kalustoa ja elintarvikkeita. Temppelin pihamaalla oli vaskimeri, jota kannatteli 12 häränkuvaa, polttouhrialttari ja kymmenen pientä vaskiallasta, joissa huuhdottiin polttouhrit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]