Ceres (jumalatar)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cereksen patsas Louvressa
Hail nature, 1910, kirjoittanut Cesare Saccaggi, joka edusti roomalaista kulkuetta Jumalatar Ceresille
Hail nature, 1910, kirjoittanut Cesare Saccaggi, joka edusti roomalaista kulkuetta Jumalatar Ceresille

Ceres oli roomalaisessa mytologiassa viljan- ja kasvillisuuden jumalatar, jolla oli myös yhteyksiä tuonpuoleiseen. Hänen nimensä on todennäköisesti johdettu "kasvamista" tarkoittavasta juuresta *cer- (vrt. lat. crescere "kasvaa" ja creare "luoda").[1] Ceres oli myös äitijumalatar, ja jumalatar on saanut paljon vaikutteita varheisempien kulttuurien edeltäjiltään, kuten Inannalta, Ištarilta, Artemikselta, Kybeleltä ja Demeteriltä. Cerestä palvottiin Thesmophoria- ja Cerealia-juhlien aikaan pyhäköissä ympäri Rooman valtakuntaa.[2]

Ceres samaistettiin jo varhain kreikkalaisen mytologian Demeteriin.[1] Niinpä hän omaksui myös Demeterin perhesuhteet, joiden mukaisesti hänestä tuli Saturnuksen ja Opsin tytär, Juppiterin sisar ja rakastettu, sekä Junon, Vestan, Neptunuksen ja Pluton sisko. Ceres oli myös Proserpinan äiti.

Cerestä juhlittiin 19. huhtikuuta Ambarvalia-juhlassa, jossa vainiot puhdistettiin ja siunattiin juhlakulkueilla sekä uhreilla ja uhrattava eläin vietiin kulkueessa peltojen ympäri. Seremonian aikana seksuaalinen kanssakäyminen oli kielletty.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b New Pauly Online Hakusana "Ceres". Luettu 13.2.2007.
  2. Jordan 1992, s. 60
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.