Neptunus (jumala)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neptunus roomalaisessa mosaiikissa Tunisiassa, 2. vuosisadan lopussa eaa. Kulmissa esiintyvät naiset edustavat eri vuodenaikoja.

Neptunus oli roomalaisten veden jumala. Hän oli heidän vastineensa kreikkalaisten Poseidonille.[1] Neptunus liitetään usein makeaan veteen, vastakohdaksi Okeanokselle, joka on valtamerten jumala. Hevonen oli Neptunukselle pyhitetty eläin. Neptunukselle pyhitettyä juhlaa, Neptunaliaa, vietettiin 23. heinäkuuta[1].

Neptunus ajoi vedessä vaunuillaan, jonka edessä oli hippokamppeja eli merihevosia.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stephen Hillenburgin televisiosarjassa Paavo Pesusieni esiintyy toisinaan merten kuningas Neptunus. Sarjan Neptunus on eri kuin alla mainitussa elokuvassa, joka perustuu tähän sarjaan.

Televisiosarjassa Winx-klubi Androsin merien kuningas on Neptune, joka on muunnos Neptunuksesta. Sarjassa Neptunella on perhe, johon kuuluu hänen vaimonsa Ligea, hänen poikansa kaksoisveljet Nereus ja Tritannus sekä tytär Tressa. Toisesta Neptunen pojasta Tritannuksesta tulee viidennen kauden päävihollinen. Hän muuttuu myrkyillä hirviöksi ja muuttaa kaikki Androsin merien asukkaat hirviöiksi mukaan lukien perheensäkin. Saman kauden lopussa Neptune ja Androsin maan hallitsija yhtenäistävät Androsin yhdistämällä maan ja meren valtakunnat toisiinsa.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stephen Hillenburgin elokuvassa Paavo Pesusieni – elokuva Neptunus aikoo teloittaa hänen kruununsa varastamisesta lavastetun Einari Ravun, jos Paavo Pesusieni ei ehdi löytämään kruunua määrätyssä ajassa. Elokuvan Neptunus on eri kuin yllä mainitussa sarjassa, johon tämä elokuva perustuu.

Neptunus triumfissa mosaiikissa hippokamppien vetämissä vaunuissa. Sousse, Tunisia, 3. vuosisata

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Castrén, Paavo: Uusi antiikin historia, s. 107. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2011. ISBN 978-951-1-21594-3.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Neptunus (jumala).
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.