Paavo Pesusieni (hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavo Pesusieni
Paavo Pesusieni
Paavo Pesusieni
Luoja(t) Stephen Hillenburg
Näyttelijä(t) Tom Kenny
Ethan Slater (Broadway)
Suomeksi:
Juha Paananen (Paavo Pesusieni - elokuva)
Antti L.J. Pääkkönen (kaudet 1-7, Paavo Pesusieni kuivalla maalla, Paavo Pesusieni vapaalla jalalla)
Sami Hassinen (7. kaudesta eteenpäin, Korallileiri: Paavon lapsuusvuodet)
Kesto 1999–
Ensi-
esiintyminen
Kausi 1: ”Ravintola-apulainen” (Help Wanted)
Kustantaja Nickelodeon
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Tangala
Luonteenpiirteet uusiutumiskyky
Suhteet
Tädit ja sedät Juha
Serkut Pasi
Tutut Patrik Tähtönen
Kari Etana
Jalmari Kalmari
Einari Rapu
Santa-Sanna
Sulevi Plankton
Rouva Pöhö
Helmi Rapu

Paavo Pesusieni (engl. Spongebob Squarepants) on kuvitteellinen päähahmo animaatiosarjassa Paavo Pesusieni. Paavon loi meribiologi ja animaattori Stephen Hillenburg.

Paavo Pesusieni on merisieni, joka asuu lemmikkietanansa Karin kanssa ananaksessa merenpohjassa. Paavo on optimistinen ja vilpitön henkilö. Siitä huolimatta hän joutuu usein vaikeuksiin, koska hän on niin herkkäuskoinen. Paavo innostuu helposti ja yrittää herkästi liikaa ja kaikki päättyy usein katastrofiin. Tästä huolimatta Paavo säilyttää aina optimistisen elämänasenteensa. Hän on yksinkertainen, tyhmä ja usein jopa mielipuolinen.

Työpaikka Ravunkuori-ravintolassa on Paavolle tärkeä. Hänen tehtävänään on paistaa ”rapupiirasia”, johon kuuluu muun muassa pihvi, sipulia, kurkkua, tomaatti, salaatti, juusto, salainen kastike, sinappi ja ketsuppi. Kun johtaja Einari Ravun tytär Helmi tulee Ravunkuoreen töihin, hän päättää muokata ravintolaa enemmän nuorten mieleen. Uuden sisustuksen ja ruokalistan lisäksi paikka nimetään Ravunhaliksi. Pian Einari kuitenkin palauttaa ravintolan entiselleen. Myöhemmin Paavon ideana on rapuhodarit, jota myydään rapupiirasten sijaan. Pian Einari palauttaa rapupiiraset takaisin asiakkaiden menetyksen vuoksi. Paavo, sä saat potkut -jaksossa Einari Rapu antaa Paavolle potkut säästäksensä rahaa, jonka Paavon oli etsittävä uusi työpaikka, joista Paavo itse sai potkut sen omasta piirasesta. Myöhemmin Paavo palkataan takaisin Ravunkuoreen.

Paavo saa harvoin vapaapäiviä työpaikaltaan. Hän kuitenkin viettää vähäisen vapaa-ajan parhaan kaverinsa Patrik Tähtösen sekä Sanna-oravan kanssa, jonka luona hän harjoittelee karatea. Paavon naapurissa asuu pessimisti Jalmari Kalmari, tuttavien kesken Jammu tai Jallu, jonka kotirauhaa Paavolla ja Patrikilla on tapana häiritä. Jalmari vihaa Paavoa ja Patrikia, mutta näillä ole mitään Jalmaria vastaan. Eräässä jaksossa Jalmari saa ison sähköiskun, jonka myötä hän muttuu täysin: hänestä tulee Paavon kaveri ja vähitellen koko Tangalan suosikki.

Paavo pitää myös kuplien puhaltelemisesta ja on erittäin siinä taitava. Lisäksi hän viettää aikaansa soittaen ukulelea, surffaillen ja katsoen suosikkitelevisio-ohjelmaansa The New Adventures of Mermaid Man and Barnacle Boy (”Merenneitomies ja Merirokkopoika”). Paavo ja Patrik ovat sarjan suurimpia faneja; yhdessä he toivat sarjan sen loputtua takaisin ohjelmistoon ja ohjasivat sarjaan perustuvan toimintaelokuvan. Lisäksi Patrik ja Paavo pyydystävät meduusoja Meduusaniityllä vapaa-ajallaan.

Paavo Pesusienellä ei ole sarjan luojan Hillenburgin mukaan tarkkaa ikää, vaikka hahmon ajokortissa on lukenut syntymäajan kohdalla 14. heinäkuuta 1986.[1]

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
TV-sarja/Elokuva Englanninkielinen ääninäyttelijä Suomenkielinen ääninäyttelijä
Korallileiri: Paavon lapsuusvuodet Tom Kenny Sami Hassinen
Paavo Pesusieni Antti LJ Pääkkönen (jaksot 1-130)
Sami Hassinen (jaksot 131-)
Paavo Pesusieni kuivalla maalla Antti LJ Pääkkönen
Paavo Pesusieni vapaalla jalalla
Paavo Pesusieni - elokuva Juha Paananen

Paavo Pesusieni muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hahmon mukaan nimetty tatteihin kuuluva sieni.

Paavo on tehnyt myös muutamia esiintymisiä sarjan ulkopuolella sarjoissa kuten Family Guy, The Grim Adventures of Billy & Mandy ja Simpsonit.

Pesusientä muistuttava sienilaji Spongiforma squarepantsii on nimetty Paavo Pesusienen mukaan.[2]

  1. Paavo Pesusienen jakso "No Free Rides"
  2. SpongeBob lends name to new mushroom species 22.6.2011. BBC.com. Viitattu 8.6.2015.