Paavo Pesusieni (hahmo)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paavo Pesusieni
Spongebob-squarepants.jpg
Luoja(t) Stephen Hillenburg
Näyttelijä(t)

Tom Kenny

Antti L.J. Pääkkönen
Juha Paananen (suomi)
Ensiesiintyminen "Help Wanted" (toukokuu 1999)
Kustantaja Nickelodeon
Henkilötiedot
Koko nimi Paavo Pesusieni
Asuinpaikka Tangala
Luonteenpiirteet Uusiutumiskyky
Suhteet
Muut sukulaiset Isä, äiti, isoäiti, isoisä, Juha-setä, Pasi-serkku, Black Jack
Tutut Patrik Tähtönen, Kalmari Jalmari, Sanna, Johtaja-rapu ja lemmikkietana Kari

Paavo Pesusieni (engl. Spongebob Squarepants) on kuvitteellinen päähahmo animaatiosarjassa Paavo Pesusieni. Hän esiintyi ensi kerran 1. toukokuuta 1999. Paavon loi meribiologi ja animaattori Stephen Hillenburg.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavo Pesusieni on merisieni, joka asuu lemmikkietanansa Karin kanssa ananaksessa merenpohjassa. Paavo on optimistinen ja vilpitön henkilö. Siitä huolimatta hän joutuu usein vaikeuksiin. Paavo innostuu helposti ja yrittää herkästi liikaa ja kaikki päättyy usein katastrofiin. Tästä huolimatta Paavo säilyttää aina optimistisen elämänasenteensa. Hän on melko yksinkertainen, tyhmä ja usein hullu.

Työpaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työpaikka Ravunkuoressa on Paavolle kaikki kaikessa. Hänen työnsä siellä on paistaa piirasia. Piirasen nimi on Rapupiiranen. Siihen kuuluu mm. pihvi, sipulia, kurkkua, tomaatti, salaatti, juusto, salainen kastike, sinappi ja ketsuppi. Ravunkuoren nimi oli jossain vaiheessa Ravunhali, kun Johtaja Ravun tytär, Helmi tarvitsi työpaikkaa ja meni Ravunkuoreen töihin. Helmi halusi muokata Ravunkuorta enemmän nuorien mieleen, joten hän sisusti sen uuteen uskoon (ja vaihtoi nimen Ravunhali). Sen jälkeen paikka oli täynnä nuoria. Hän muokkasi myös menua, josta tuli hyvin tynkä: salaatti ja tee.

Vapaa-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavo saa todella harvoin vapaapäiviä Einari-ravun omistamasta ravintolasta, jossa hän työskentelee. Hän kuitenkin viettää vähäisen vapaa-ajan parhaan kaverinsa Patrik Tähtösen kanssa, sekä Sanna-oravan kanssa, jonka luona hän aina harjoittelee karatea. Paavon naapurissa asuu pessimisti nimeltään Jalmari-Kalmari, tuttavien kesken Jammu jonka kotirauhaa Paavo ja Patrik tykkäävät häiritä. Hän vihaa Paavoa ja Patrikia, mutta Paavolla eikä Patrikilla ole mitään Jalmaria vastaan. Eräässä jaksossa Jalmari sai ison sähköiskun, ja hän muttuukin totaalisesti. Hänestä tuli Paavon kaveri ja vähitellen koko Tangalan suosikki. Paavo pitää myös kuplien puhaltelemisesta ja on erittäin taitavakin siinä. Lisäksi hän viettää aikaansa soittaen ukulelea, surffaillen ja katsoen suosikkitelevisio-ohjelmaansa "The New Adventures of Mermaid Man and Barnacle Boy" (Merenneitomies ja Merirokkopoika). Paavo ja Patrik ovat sarjan suurimpia faneja; yhdessä he toivat sarjan sen loputtua takaisin ohjelmistoon ja ohjasivat toimintaelokuvan Merenneitomies ja Merirokkopoika. Lisäksi Patrik ja Paavo pyydystävät meduusoja Meduusaniityllä vapaa-ajallaan ja tekevät kaikka asioita joita päähän tulee.

Ikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavo Pesusienellä ei ole sarjan luojan Hillenburgin mukaan tarkkaa ikää, vaikka hahmon ajokortissa on lukenut syntymäajan kohdalla 14. heinäkuuta 1986.[1]

Paavo Pesusieni muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon mukaan nimetty tatteihin kuuluva sieni.

Paavo on tehnyt myös muutamia esiintymisiä sarjan ulkopuolella sarjoissa kuten Family Guy, The Grim Adventures of Billy & Mandy ja Simpsonit. Paavo on esiintynyt myös elokuvassa Maailmojen sota.

Pesusientä muistuttava sienilaji Spongiforma squarepantsii on nimetty Paavo Pesusienen mukaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paavo Pesusienen jakso "No Free Rides"
  2. SpongeBob lends name to new mushroom species 22.6.2011. BBC.com. Viitattu 8.6.2015.