Family Guy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Family Guy
Griffinien perhe. Vasemmalta oikealle: Brian, Lois, Peter, Stewie, Chris, ja Meg.
Griffinien perhe. Vasemmalta oikealle:
Brian, Lois, Peter, Stewie, Chris, ja Meg.
Tyyli animaatio
komedia
satiiri
Kestoaika 20-25 min
Luoja(t) Seth MacFarlane
Pääosissa Seth MacFarlane
Alex Borstein
Seth Green
Mila Kunis
Mike Henry
Patrick Warburton
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Fox
Suomi MTV3
Suomi MTV Sub
Suomi FOX
Suomi Netflix
Suomi Star (Disney+)
Suomi Star Channel
Esitetty 31. tammikuuta 1999 – jatkuu edelleen
Tuotantokausia 22
Jaksoja 424 (Luettelo jaksoista)
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 7 / Kuvaohjelman ikäraja 12
Sisältömerkintä Kuvaohjelmassa on väkivaltaa., Kuvaohjelmassa on sisältöä, joka aiheuttaa ahdistusta., Kuvaohjelmassa on seksuaalisia viittauksia., Kuvaohjelmassa on huumeiden tai päihteiden käyttöä.
Tuotanto
Tuottaja(t) Kara Vallow
Ohjaaja(t) Peter Shin
Animaattori(t)
 • Film Roman (kaudet 1–2)
 • 20th Television Animation (kaudesta 3 alkaen)
Tuotantoyhtiö(t) 20th Century Fox Television
Film Roman Productions
Fuzzy Door Productions
Fox Television Animation
Palkinnot
Voitetut Emmy (2000, 2002, 2007)
Annie (2006, 2008)
Golden Reel (2006)
Teen Choice Award (2006)
Ehdokkuudet Emmy (2000, 2005, 2006, 2007)
Annie (1999, 2000, 2006, 2007)
Golden Reel (2000, 2001)
Golden Satellite (2004)
Teen Choice (2005, 2007)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Family Guy on Seth MacFarlanen luoma yhdysvaltalainen Emmy-palkittu piirrossarja. Sarjaa on esitetty Yhdysvalloissa FOX-kanavalla vuodesta 1999 lähtien. Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 31. tammikuuta 1999. Sarjan tuotanto lopetettiin 14. helmikuuta 2002.[1] Sitä kuitenkin jatkettiin 2005.[1] Family Guy on ensimmäinen sarja, jonka tuotantoa on jatkettu keskeyttämisen jälkeen DVD-myyntien perusteella.[1]

Suomessa sarjaa on esitetty yhden tuontokauden verran MTV3- ja MTV Sub-kanavilla. Nykyään sarjaa esittää Star Channel.

Family Guyn juoni on rakennettu periamerikkalaisen, Rhode Islandin kuvitteellisessa Quahog'ssa asuvan Griffinien perheen ympärille. Komiikka perustuu suurilta osin pieniin klippeihin (engl. cutaway gags), joissa yleensä parodioidaan amerikkalaista kulttuuria. Ohjelman komiikkaa verrataan usein Simpsoneihin. Sarjasta on myös tehty suoraan DVD:lle julkaistu elokuva Family Guy Presents Stewie Griffin: The Untold Story.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Griffinit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Justin Peter Löwenbräu Griffin, Sr. on yksinkertaisuutta arvostava perinteikäs perheenisä. Peterin ikä on vaihdellut ikävuosien 40-45 välillä sarjan aikana. Todistetusti henkisesti jälkeenjäänyt, ja usein tekee hetken mielijohteesta mitä typerimpiä päätöksiä. Sanoo asiat suoraan ja turhaa miettimättä. Nauttii oluesta ja television katselusta, sekä viettää paljon vapaa-aikaansa The Drunken Clam -baarissa ystäviensä kanssa. Työskennellyt mm. lelutehtaassa, kalastajana ja nykyisin panimossa. Peterin oikea etunimi on Justin, mutta on aina päätynyt käyttämään toista nimeään jo unohtaen oikean etunimensä. Eräässä jaksossa hän yritti alkaa käyttämään alkuperäistä nimeään, mutta vaihtoi sen lähes heti takaisin Peteriksi Loisin pyynnöstä sillä tämä juhli päivästä toiseen koska oli nimen alla "cool". Peter joutuu useassa jaksossa[2] tappeluun ison kukon Ernien kanssa, josta on muodostunut vakiovitsi.
 • Lois Patrice Griffin on noin 43-vuotias, Peterin nasaaliäänteellä puhuva vaimo sekä Chrisin, Stewien ja Megin äiti. Loista pidetään nalkuttavana ja tylsänä kotiäitinä, mutta hänestä myös paljastuu alituiseen yllättäviä piirteitä kuten taipumus kleptomaniaan sekä kannabikseen. Lois kyllästyy useasti miehensä pelleilyyn, jonka vuoksi Lois on raiskannut, pahoinpidellyt ja pettänyt Peteriä. Soittaa ja opettaa pianoa sekä toimii pääosin kotiäitinä. Lois on peräisin rikkaasta Pewterschmidtin suvusta, hänellä on sisko, Carol ja veli, Patrick. Carter, Loisin isä, halusi hänet naimisiin menestyneen, kunnianhimoisen miehen kanssa. Lois kuitenkin uhmasi isänsä tahtoa naiden Peterin.
 • Brian Griffin on perheen 8-vuotias (koiran vuosissa 56-vuotias) antropomorfisminen koira. Ammatiltaan kirjailija. Aiemmilla tuotantokausilla hyväkäytöksinen ja yleissivistynyt herrasmies, mutta tuoreemmilla kausilla omahyväisempi ja omaa etuaan tavoittelevampi. Brian käyttää toisinaan erilaisia päihteitä, eritoten alkoholia, sekä polttaa satunnaisesti tupakkaa. Hän on myös kokeillut sieniä, ADHD-lääkkeitä sekä kannabista jonka sai kerran jopa laillistettua Quahogissa. Omaa toverillisen kilpailevan, usein vihana ilmenevän suhteen Stewieen, mutta poika on ilmaissut Brianin olevan tämän ainut ja paras ystävä. Brian on hyvin ympäristöystävällinen, ja siksi omistaakin hybridiauton. Seurustelee monen naisen kanssa sarjan aikana (usein hyvin kehnolla menestyksellä) ja hänellä on teini-ikäinen poika Dylan. Kuoli muutaman jakson ajaksi, kunnes Stewie palautti tämän takaisin elämään aikakoneellaan. Toisinaan Brian ja Stewie matkustavat eri ulottuvuuksiin ja aikoihin aikakoneella, josta on muodostunut usean erikoisjakson teema. Peterin naapuri Quagmire vihaa Briania muun muassa siksi, että tällä oli seksisuhde Quagmiren sukupuolensa korjanneen isän kanssa. Brian on ikään kuin yhdistelmä ihmismäisiä ja koiramaisia piirteitä, esimerkiksi tämä kävelee kahdella jalalla, mutta pureskelee välillä puruleluja tai jahtaa oravia. Hän pystyy rakastumaan ja harrastamaan yhdyntää sekä ihmisnaisten että narttukoirien kanssa. Seth MacFarlane käyttää Brianin äänenä omaa puheääntänsä, sillä ei halunnut sen menevän täysin hukkaan.
 • Stewart ”Stewie” Gilligan Griffin on huippuälykäs brittiaksentilla puhuva vauva. Stewie on ikäisekseen hyvin kypsä, mutta tästä löytyy myös tavallisen vauvan piirteitä kuten itkeminen ja kikattelu. Stewiellä on lelunalle nimeltä Rupert jota tämä vaalii, ja jopa surmasi perheen uuden koiran kun sai kuulla tämän nylkyttäneen Rupertia. Suunnitteli eritoten ensimmäisillä kausilla maailmanvalloitusta ja äitinsä murhaa, mutta on sittemmin hylännyt kyseiset haaveensa koettuaan simulaation, jossa tämä onnistuu tavoitteissaan. Omaa paljon huipputeknologiaa, kuten aseita sekä aikakoneen. Brianin paras ystävä, ja joutuu usein tämän kanssa aikakoneella matkatessaan erilaisiin kommelluksiin. Stewie antaa silloin tällöin vihjailuja että olisi kiinnostunut miehistä, vaikkakin on seurustellut myös tyttölasten kanssa. Hän myös pukeutuu naisten vaatteisiin mielellään aina kun hänellä on siihen mahdollisuus. Stewien arkkivihollinen on toinen huippuälykäs vauva Bertram.
 • Megan ”Meg” Griffin on Peterin ja Loisin 18-vuotias tytär. Tätä pidetään hyvin rumana ja vastenmielisenä, mutta seurustelee hyvin usein eri miesten kanssa jotka ovat usein jollain tapaa erikoisia tai muuten vain estyvät lopulta näkemästä tätä. Meg on kiistatta sarjan vihatuin hahmo, ja selityksenä tähän lopulta tuli Griffinien perheen patoutumien purkaminen tähän joka pitää perheen myös kasassa. Eräässä kohtauksessa Peter vaihtoi tyttärensä nimen sairaalassa Meganista Megatroniin, mutta Megiä on kutsuttu koko nimellään Megan.
 • Christopher ”Chris” Cross Griffin on Peterin ja Loisin 14-vuotias poika. Hän on ystävällinen, herkkäuskoinen ja yksinkertainen. Chris ei juuri omista ystäviä tai seurustele, ja käyttääkin aikansa usein kotonaan masturboiden. Yksi sarjan vakiovitseistä oli myös hänen kaapissa asuva vihainen apina, joka aina osoittaa vihaisesti Chrisiä sormella.

Muut päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Glenn Quagmire, usein vain Quagmire on Peterin naapuri, ystävä ja baariringin varakkain osallinen. Ammatiltaan lentokapteeni, ja viettää rietasta poikamieselämää useiden naisten kanssa. Väittää olevansa 61-vuotias, mikä ei ilmeisesti pidä paikkaansa sillä tämä ei saanut ostettua alkoholia ikärajan noustua viiteenkymmeneen vuoteen. Ollut kerran naimisissa ja hänellä on kaksi aviotonta lasta Anna Lee ja Courtney. Tunnettu lausahduksestaan "Giggity giggity goo", hyperseksuaalisuudestaan sekä vihastaan Briania kohtaan. Haaveilee toisinaan Loisista.
 • Cleveland Orenthal Brown, Sr. on 43-vuotias entinen meklari, joka kuuluu myös The Drunken Clam'n asiakaskuntaan. Työskentelee posteljoonina. Puhuu monotonisella äänellä, ja on hyvin selkärangaton antaessaan ihmisten pompotella tätä. Hänen entinen vaimonsa Loretta petti häntä Quagmiren kanssa. Cleveland on tällä hetkellä naimisissa Donnan, entisen kouluihastuksensa kanssa. Clevelandilla on yksi biologinen lapsi, Cleveland Jr., sekä lapsipuolet Rallo ja Roberta. Yksi sarjan vakiovitsejä on, että Clevelandin ollessa kylvyssä, Peter tuhoaa tämän talon ja tämä putoaa ammeineen alas. Vuonna 2009 Clevelandille alettiin tehdä omaa spin-off-sarjaa The Cleveland Show, jonka jälkeen Cleveland muutti pois Quahogista, ja tuli takaisin 12. tuotantokaudella spin-offin päätyttyä.
 • Joseph ”Joe” Swanson on halvaantunut poliisi joka jatkaa töitänsä pyörätuolista käsin. Joe halvaantui peiteoperaatiossa epäillyn ampuessa tätä useaan kertaan jalkoihin. Vaimo Bonnie oli monta vuotta raskaana, ennen kuin synnytti toisen lapsensa Susien, joka syntyi seitsemännen tuotantokauden jaksossa Ocean's Three and a Half. Vakiovitsi sarjassa on Joen erikoiset tavat tehdä arkiset askareet halvaantuneena, kiusalliset puheenaiheet sekä tämän vihanhallintaongelmat. Myös erikoisjaksoissa Joe yleensä menettää kävelykykynsä tavalla tai toisella. Joe sai kerran kävelykykynsä takaisin, mutta hänestä tuli erilainen. Peter, Quagmire ja Cleveland yrittivät halvaannuttaa Joe jalat uudestaan saadakseen ystävänsä takaisin, mutta tämä hakkasi heidät helposti. Sen jälkeen Bonnie tuli huoneeseen Joen ase kädessään aikomuksenaan halvaannuttaa Joe uudestaan saadakseen miehensä takaisin ja näin hän tekikin.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Seth MacFarlane  Peter Griffin, Stewie Griffin, Brian Griffin, Glenn Quagmire, Tom Tucker, Jake Tucker, Carter Pewterschmidt, Elmer Hartman, Seamus, Ida Davis, Mickey McFinnigan, Jasper, Kevin Swanson (kaudet 1–5), Jeesus, Jumala  
 Alex Borstein  Lois Griffin, Loretta Brown, Barbara Pewterschmidt, Tricia Takanawa, sivuäänet  
 Seth Green  Chris Griffin, Neil Goldman, Dylan Flannigan  
 Mila Kunis  Meg Griffin (2. kaudesta eteenpäin)  
 Lacey Chabert  Meg Griffin (1. tuotantokaudella)  
 Mike Henry  Cleveland Brown, Herbert, Cleveland Brown Jr, Rallo Tubbs, Jeffrey, Bruce, rasvattu kuuro mies, Fouad, Jesse, Spider-Man  
 Patrick Warburton  Joe Swanson, Joen äiti  

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksoja Alkup. esityspäivä
Avausjakso Päätösjakso
1 7 1999-01-3131. tammikuuta 1999 1999-05-1616. toukokuuta 1999
2 21 1999-09-2323. syyskuuta 1999 2000-08-011. elokuuta 2000
3 22 2001-07-1111. heinäkuuta 2001 2003-11-099. marraskuuta 2003
4 30 2005-05-011. toukokuuta 2005 2006-05-2121. toukokuuta 2006
5 18 2006-09-1010. syyskuuta 2006 2007-05-2020. toukokuuta 2007
6 12 2007-09-2323. syyskuuta 2007 2008-05-044. toukokuuta 2008
7 16 2008-09-2828. syyskuuta 2008 2009-05-1717. toukokuuta 2009
8 21 2009-09-2727. syyskuuta 2009 2010-05-2323. toukokuuta 2010
9 18 2010-09-2626. syyskuuta 2010 2011-05-2222. toukokuuta 2011
10 23 2011-09-2525. syyskuuta 2011 2012-05-2020. toukokuuta 2012
11 22 2012-09-3030. syyskuuta 2012 2013-05-1919. toukokuuta 2013
12 21 2013-09-2929. syyskuuta 2013 2014-05-1818. toukokuuta 2014
13 18 2014-09-2828. syyskuuta 2014 2015-05-1717. toukokuuta 2015
14 20 2015-09-2727. syyskuuta 2015 2016-07-2222. heinäkuuta 2016
15 20 2016-9-2525. syyskuuta 2016 2017-5-2121. toukokuuta 2017
16 20 2017-10-11. lokakuuta 2017 2018-5-2020. toukokuuta 2018
17 20 2018-9-3030. syyskuuta 2018 2019-5-1212. toukokuuta 2019
18 20 2019-9-2929. syyskuuta 2019 2020-5-1717. toukokuuta 2020
19 20 2020-9-2727. syyskuuta 2020 2021-5-1616. toukokuuta 2021
20 20 2021-9-2626. syyskuuta 2021 2022-5-2222. toukokuuta 2022
21 20 2022-9-2525. syyskuuta 2022 2023-5-77. toukokuuta 2023
22 20 2023-10-11. lokakuuta 2023


Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wizard Magazine listasi vuonna 2008 Family Guyn sijalle 32 laatimassaan kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listalla.[3] Se listattiin tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listalle sijalle 7.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c USA Today: 'Family Guy' un-canceled, thanks to DVD sales success 24. maaliskuuta 2004. USA Today. Viitattu 15. tammikuuta 2008. (englanniksi)
 2. http://finnish.imdb.com/title/tt0182576/faq?ref_=tt_faq_sm#.2.1.36
 3. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list listal.com. 24.5.2008. Arkistoitu 3.9.2020. Viitattu 30.6.2009. (englanniksi)
 4. TOP 100 Animated Series (Arkistoitu – Internet Archive) IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Family Guy.
 • Family Guy Wikia Sisältää mm. Ajantasaisen jakso-oppaan ja lisätietoja sarjasta.
 • Family Guy Viralliset kotisivut. (englanniksi)