Family Guy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Family Guy
Griffinien perhe. Vasemmalta oikealle: Brian, Lois, Peter, Stewie, Chris, ja Meg.
Griffinien perhe. Vasemmalta oikealle:
Brian, Lois, Peter, Stewie, Chris, ja Meg.
Tyyli animaatio
komedia
satiiri
Kestoaika 20-25 min
Luoja(t) Seth MacFarlane
Pääosissa Seth MacFarlane
Alex Borstein
Seth Green
Mila Kunis
Mike Henry
Patrick Warburton
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Fox
Suomi MTV3
Suomi Sub
Suomi FOX
Suomi Netflix
Suomi Star (Disney+)
Esitetty 31. tammikuuta 1999 – jatkuu edelleen
Tuotantokausia 19
Jaksoja 369 (Luettelo jaksoista)
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 7 / Kuvaohjelman ikäraja 12
Sisältömerkintä Kuvaohjelmassa on väkivaltaa., Kuvaohjelmassa on sisältöä, joka aiheuttaa ahdistusta., Kuvaohjelmassa on seksuaalisia viittauksia., Kuvaohjelmassa on huumeiden tai päihteiden käyttöä.
Tuotanto
Tuottaja(t) Kara Vallow
Ohjaaja(t) Peter Shin
Animaattori(t)
 • Film Roman (kaudet 1–2)
 • 20th Television Animation (kaudesta 3 alkaen)
Tuotantoyhtiö(t) 20th Century Fox Television
Film Roman Productions
Fuzzy Door Productions
Fox Television Animation
Palkinnot
Voitetut Emmy (2000, 2002, 2007)
Annie (2006, 2008)
Golden Reel (2006)
Teen Choice Award (2006)
Ehdokkuudet Emmy (2000, 2005, 2006, 2007)
Annie (1999, 2000, 2006, 2007)
Golden Reel (2000, 2001)
Golden Satellite (2004)
Teen Choice (2005, 2007)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Family Guy on Seth MacFarlanen luoma yhdysvaltalainen Emmy-palkittu piirrossarja. Sarjaa on esitetty Yhdysvalloissa FOX-kanavalla vuodesta 1999 lähtien. Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 31. tammikuuta 1999. Sarjan tuotanto lopetettiin 14. helmikuuta 2002.[1] Sitä kuitenkin jatkettiin 2005.[1] Family Guy on ensimmäinen sarja, jonka tuotantoa on jatkettu keskeyttämisen jälkeen DVD-myyntien perusteella.[1]

Suomessa sarjaa on esitetty yhden tuontokauden verran MTV3- ja Sub-kanavilla. Nykyään sarjaa esittää FOX.

Family Guyn juoni on rakennettu periamerikkalaisen, Rhode Islandin kuvitteellisessa Quahog'ssa asuvan Griffinien perheen ympärille. Komiikka perustuu suurilta osin pieniin klippeihin (engl. cutaway gags), joissa yleensä parodioidaan amerikkalaista kulttuuria. Ohjelman komiikkaa verrataan usein Simpsoneihin. Sarjasta on myös tehty suoraan DVD:lle julkaistu elokuva Family Guy Presents Stewie Griffin: The Untold Story.

Griffinit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Justin Peter Löwenbraü Griffin, Sr. on 42-vuotias, yksinkertaisuutta arvostava perinteikäs perheenisä. Todistetusti henkisesti jälkeenjäänyt, ja usein tekee hetken mielijohteesta typeriä päätöksiä. Sanoo asiat suoraan ja turhaa miettimättä. Nauttii oluesta ja television katselusta, sekä viettää paljon vapaa-aikaansa The Drunken Clam -baarissa ystäviensä kanssa. Työskennellyt mm. lelutehtaassa, kalastajana ja nykyisin panimossa. Peterin on oikea etunimi on Justin, mutta on aina päätynyt käyttämään toista nimeään jo unohtaen oikean etunimensä. Eräässä jaksossa hän yritti alkaa käyttämään alkuperäistä nimeään, mutta vaihtoi sen lähes heti takaisin Peteriksi Loisin pyynnöstä sillä tämä juhli päivästä toiseen koska oli nimen alla "cool". Peter joutuu neljässä jaksossa[2] tappeluun ison kukon kanssa, josta on muodostunut vakiovitsi.
 • Lois Patrice Griffin on 43-vuotias, Peterin nasaaliäänteellä puhuva vaimo sekä Chrisin, Stewien ja Megin äiti. Loisista paljastuu alituiseen yllättäviä piirteitä, kuten taipumus kleptomaniaan sekä kannabikseen. Lois kyllästyy useasti miehensä pelleilyyn, jonka vuoksi Lois on raiskannut, pahoinpidellyt ja pettänyt Peteriä. Soittaa ja opettaa pianoa harrastuksenaan mutta muuten toimii kotiäitinä. Lois on peräisin rikkaasta Pewterschmidtin suvusta, hänellä on sisko, Carol ja veli, Patrick. Carter, Loisin isä, halusi hänet naimisiin menestyneen, kunnianhimoisen miehen kanssa. Lois kuitenkin uhmasi isänsä tahtoa naiden Peterin.
 • Brian Griffin on perheen 8-vuotias (koiran vuosissa 56-vuotias) antropomorfisminen koira. Ammatiltaan kirjailija. Aiemmilla tuotantokausilla hyväkäytoksinen ja yleissivistynyt herrasmies, mutta tuoreemmilla kausilla omahyväisempi ja omaa etuaan tavoittelevampi. Brian käyttää toisinaan erilaisia päihteitä, eritoten alkoholia, sekä polttaa satunnaisesti tupakkaa. Hän on myös kokeillut sieniä, ADHD-lääkkeitä sekä kannabista jonka sai kerran jopa laillistettua Quahogissa. Omaa toverillisen kilpailevan, usein vihana ilmenevän suhteen Stewieen, mutta poika on ilmaissut Brianin olevan tämän ainut ja paras ystävä. Brian on hyvin ympäristöystävällinen, ja siksi omistaakin hybridiauton. Seurustelee monen naisen kanssa sarjan aikana (usein hyvin kehnolla menestyksellä) ja hänellä on teini-ikäinen poika Dylan. Kuoli muutaman jakson ajaksi, kunnes Stewie palautti tämän takaisin elämään aikakoneellaan. Toisinaan Brian ja Stewie matkustavat eri ulottuvuuksiin ja aikoihin aikakoneella, josta on muodustunut usean erikoisjakson teema. Peterin naapuri Quagmire vihaa Briania muun muassa siksi, että tällä oli seksisuhde Quagmiren sukupuolta vaihtaneen isän kanssa. Brian on ikään kuin yhdistelmä ihmismäisiä ja koiramaisia piirteitä, esimerkiksi tämä kävelee kahdella jalalla, mutta pureskelee välillä puruleluja tai jahtaa oravia. Hän pystyy rakastumaan ja harrastamaan yhdyntää sekä ihmisnaisten että narttukoirien kanssa. Brianin äänenä toimii Seth MacFarlane, joka käyttää omaa puheääntänsä sillä ei halunnut sen menevän täysin hukkaan.
 • Stewart "Stewie" Gilligan Griffin on huippuälykäs brittiaksentilla puhuva vauva. Stewie on ikäisekseen hyvin kypsä, mutta tästä löytyy myös tavallisen vauvan piirteitä kuten itkeminen. Stewiellä on lelunalle nimeltä Rupert jota tämä vaalii, ja jopa surmasi perheen uuden koiran kun sai kuulla tämän nylkyttäneen Rupertia. Suunnitteli eritoten ensimmäisillä kausilla maailmanvalloitusta ja äitinsä murhaa. Omaa paljon huipputeknologiaa, aseita sekä aikakoneen. Brianin paras ystävä, ja joutuu usein tämän kanssa aikakoneella matkatessaan erilaisiin kommelluksiin. Stewie antaa silloin tällöin vihjailuja että olisi kiinnostunut miehistä, vaikkakin on seurustellut myös tyttölasten kanssa. Hän myös pukeutuu naisten vaatteisiin mielellään aina kun hänellä on siihen mahdollisuus. Stewien arkkivihollinen on toinen huippuälykäs vauva Bertram.
 • Megan "Meg" Griffin on Peterin ja Loisin 18-vuotias tytär. Tätä pidetään hyvin rumana ja vastenmielisenä, mutta seurustelee hyvin usein eri miesten kanssa, jotka ovat usein jollain tapaa erikoisia tai muuten vain estyvät lopulta näkemästä tätä. Meg on kiistatta vihatuin hahmo, ja selityksenä tähän lopulta tuli Griffinien perheen patoutumien purkaminen tähän joka pitää perheen myös kasassa. Eräässä kohtauksessa Peter vaihtoi tyttärensä nimen sairaalassa Meganista Megatroniin, mutta Megiä on kutsuttu koko nimellään Megan. Äänenä Mila Kunis, mutta ensimmäisten jaksojen aikana Lacey Chabert.
 • Christopher "Chris" Cross Griffin on Peterin ja Loisin 14-vuotias poika. Hän on ystävällinen, herkkäuskoinen ja yksinkertainen. Chris ei juuri omista ystäviä tai seurustele, ja käyttääkin aikansa usein kotonaan masturboiden. Yksi sarjan vakiovitseistä on myös hänen kaapissa asuva vihainen apina, joka aina osoittaa vihaisesti Chrisiä. Äänenä Seth Green.

Muut päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Glenn Quagmire, usein vain Quagmire on Peterin naapuri, ystävä ja baariringin varakkain osallinen. Ammatiltaan lentokapteeni, ja viettää rietasta poikamieselämää useiden naisten kanssa. Väittää olevansa 61-vuotias, mikä ei ilmeisesti pidä paikkaansa sillä tämä ei saanut ostettua alkoholia ikärajan noustua viiteenkymmeneen vuoteen. Ollut kerran naimisissa ja hänellä on kaksi aviotonta lasta Anna Lee ja Courtney. Tunnettu lausahduksestaan "Giggity giggity goo", hyperseksuaalisuudestaan sekä vihastaan Briania kohtaan. Haaveilee toisinaan Loisista. Äänenä Seth MacFarlane.
 • Cleveland Orenthal Brown, Sr. on 43-vuotias entinen meklari, joka kuuluu myös The Drunken Clam'n asiakaskuntaan. Puhuu monotonisella äänellä, ja on hyvin selkärangaton antaessaan ihmisten pompotella tätä. Vaimonsa Loretta petti häntä Quagmiren kanssa, ja on tällä hetkellä naimisissa Donnan, entisen kouluihastuksensa kanssa. Clevelandilla on yksi biologinen lapsi, Cleveland Jr., sekä lapsipuolet Rallo ja Roberta. Yksi sarjan vakiovitsejä on, että Clevelandin ollessa kylvyssä, Peter tuhoaa tämän talon ja tämä putoaa ammeineen alas. Vuonna 2009 Clevelandille alettiin tehdä omaa spin-off-sarjaa The Cleveland Show, jonka jälkeen Cleveland muutti pois Quahogista, ja tuli takaisin 12. tuotantokaudella spin-offin päätyttyä. Äänenä Mike Henry.
 • Joseph "Joe" Swanson on halvaantunut poliisi joka jatkaa töitänsä pyörätuolista käsin. Joe halvaantui peiteoperaatiossa epäillyn ampuessa tätä useaan kertaan jalkoihin. Vaimo Bonnie oli monta vuotta raskaana, ennen kuin synnytti toisen lapsensa Susien, joka syntyi seitsemännen tuotantokauden jaksossa Ocean's Three and a Half. Vakiovitsi sarjassa on Joen erikoiset tavat tehdä arkiset askareet halvaantuneena, sekä tämän kiusalliset puheenaiheet. Myös erikoisjaksoissa Joe yleensä menettää kävelykykynsä tavalla tai toisella. Joe sai kerran kävelykykynsä takaisin, mutta tajutessaan minkälaiseksi hirviöksi tämä muuttui tämän myötä hän halvaannutti itsensä uudestaan.
 • Bonnie Swanson on Joen 46-vuotias vaimo, ja Kevinin sekä Susien äiti. Oli raskaana usean vuoden, kunnes synnytti tyttövauvan, Susien. Kokee menettäneensä paljon elämästään hoitaessaan Joeta, ja hetkeksi jopa karkaa Brianin kanssa pois. Silloin tällöin vihaa avioliittoaan ja suunnittelee joissain jaksoissa Joen tappamista. Bonnie sanoo epäsuoraan Brianille, että tämän oikea nimi olisi Bonald, jota Brian jää ihmettelemään.
 • Kevin Swanson on Joen ja Bonnien 25-vuotias poika. Irakissa palvellut sotilas, ja esiintyi sarjan alussa muutamissa jaksoissa. Jaksossa Stew-Roids Joe paljastaa että Kevin kaatui Irakissa, joka paljastuu lopulta huijaukseksi.
 • Susie Swanson on Joen ja Bonnien tytär. Puhuu miehen äänellä telepaattisesti arkisista asioista, jota kukaan ei tosin kuule.
 • Carter Pewterschmidt on Loisin isä ja Babsin aviomies. Carter ei juurikaan perusta Peterista ja pitää tämän nöyryyttämisestä. Hän omistaa suuryrityksen Pewterschmidt Industriesin. Carter usein yrittää pysyä muodin ja trendien mukana, ja on hyvin moderni mutta jokseenkin naiivi eläkeläinen.
 • Barbara "Babs" Pewterschmidt on Loisin äiti ja Carterin vaimo. Barbara on alkuperäisin juutalainen, mutta joutuu salaamaan tämän jotta Carter pystyisi viettämään seurapiirielämää.

Sivuhahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • John Herbert on Griffinien kotikulmilla asuva eläkkeelle jäänyt sotaveteraani, joka palveli toisessa maailmansodassa. Pedofiili, joka on kiinnostunut erityisesti Chrisistä. Ääntää s-kirjaimen viheltämällä, sekä tällä on hyvin korkea ääni. Kävelee rollaattorin ja joskus kävelykepin avulla. Hänellä on halvaantunut koira Jesse. Eräs sarjan vakiovitseistä on Herbertin erikoiset tavat saada Chris kiinnostumaan myös tästä.
 • Mort Goldman on apteekin omistava stereotyyppinen juutalainen mies. Erittäin pelokas, ja harkitsee tarkkaan mihin rahansa laittaa eikä tee mitään ilmaiseksi. Hänen vaimonsa Muriel on kuollut. Heillä on poika Neil.
 • Muriel Goldman oli Mortin vaimo. Hän kuoli yhdeksännen kauden erikoisjaksossa Diane Simmonsin puukotettua häntä.
 • Neil Goldman on Mortin ja Murielin poika. Kiinnostunut toisinaan Megistä. Hän on Chrisin paras (ja ainoa) ystävä.
 • Seamus Levine on puisen vartalon omistava vanha merimies.
 • Tohtori Elmer Hartman on Griffinien puoskaroiva perhelääkäri. Joutuu välillä jopa kysymään potilailtaan apua työnsä hoitamiseen. Usein vitsailee ja puhuu aiheen vierestä vastaanotollaan ja suorittaa usein hyvin kyseenalaisia ja harkitsemattomia toimenpiteitä.
 • Thomas "Tom" Tucker on Channel 5-televisiokanavan uutisankkuri. Usein puhuu töiden ulkopuolellakin ikään kuin juontaen. Oli hetken aikaa Peterin isäpuoli.
 • Jake Tucker on Tomin teini-ikäinen poika. Hänen huomattavin näkyvin piirre on väärinpäin olevat kasvot.
 • Diane Simmons oli entinen Channel 5-televisiokanavan uutisankkuri. Diane yritti tappaa Loisin kerrottuaan hänelle tappaneensa muita sarjan hahmoja, kuten Murielin. Hän kuitenkin kuoli Stewien ampumaan luotiin. Dianen paikan uutisissa korvasi Joyce Kinney.
 • Joyce Kinney on Channel 5-televisiokanavan uusi uutisankkuri. Hän tuli Dianen tilalle. Joyce oli nuorena samassa koulussa Loisin kanssa.
 • Adam West oli Quahogin omalaatuinen pormestari. Naimisissa Loisin siskon Carolin kanssa.
 • Consuela on meksikolainen sisäkkö. Hän ymmärtää ja puhuu hyvin heikosti englantia. Consuelalla on suuri perhe.
 • Ernie on Peterin kanssa aika ajoin tappeluun joutuva iso kana. Tappelu syntyi, kun Ernie antoi Peterille vanhentuneen alennuskupongin lähikauppaan.
 • Dylan Flannigan on Brianin 13-vuotias poika. Aluksi pahatapainen raggari, josta sittemmin tuli sivistynyt herrasmies isänsä tavoin. Harrastaa näyttelemistä.
 • Oliver "Ollie" Williams on Channel 5-kanavan sääennustaja joka puhuu hyvin nopeasti ja aggressiivisesti.
 • Tricia Takawana on Channel 5-kanavan aasialaistaustainen reportteri. Puhuu vahvalla japanilaisella korostuksella ja monotoonisella äänellä. Trician äiti, Irene Takanawa, on tiukka ja arvostelee hänen uraansa reportterina jatkuvasti.
 • Ida Davis, aiemmin Daniel Quagmire on Quagmiren sukupuolta vaihtanut isä. Ennemmin hän työskenteli puolustusvoimien leivissä. Ida rakasteli Brianin kanssa sukupuolenvaihdoksen jälkeen, jonka vuoksi Glenn oli tappaa Brianin.
 • Jillian Russell-Wilcox on Brianin yksi pitkäaikaisimmista tyttöystävistä, mutta ovat sittemmin eronneet. Tyhmä kuin saapas, mutta hurmaa ulkonäöllään miehen kuin miehen.
 • Angela oli Peterin esimies panimolla. Angela oli hetken ihastunut Peteriin, haluten tämän kanssa sänkyyn. Kaudella 17 paljastetaan Angelan kuolleen uimalla liian nopeasti syömisen jälkeen. Tämä siksi, että tämän ääninäyttelijä Carrie Fisher kuoli vuonna 2016.
 • Carl on läheisen bensa-aseman omistaja. On nähnyt lähestulkoon kaikki maailman elokuvat ja puhuu vain niistä.
 • Jerome on Loisin entinen poikaystävä. Tästä tulee paikallisen baarin omistaja edellisen omistajan Horacen kuollessa.
 • Derek Wilcox oli Jillianin mies. Lähes täydellinen herrasmies, josta Brian ei juurikaan perustanut. Kuolee Dianen työntäessä tämän alas parvekkeelta.
 • Olivia Fuller on suosittu lapsitähti. Olivia seurusteli Stewien kanssa, mutta he erosivat nopeasti. Eron jälkeen Stewie yritti polttaa Olivian ja hänen uuden poikaystävänsä, jättäen heidät kuolemaan. Olivia palasi kaudella 16 yhden jakson ajaksi.
 • Vinny oli Griffinien italialaisamerikkalainen koira. Tuli Brianin tilalle muutamaksi jaksoksi, kunnes Stewie muutti aikajanaa eikä perhe koskaan tavannut Vinnyä.
 • Rasvattu kuuro-tyyppi (engl. Greased-up Deaf Guy) on rasvassa uitettu, kuuro mies joka puhuu korkealla äänellä hyppien paikasta toiseen. Hän oli alkujaan kiireinen bisnesmies, joka osui räjähtävän öljyrekan tielle kuuroutuen ja ilmeisesti seoten.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Seth MacFarlane  … Peter Griffin, Stewie Griffin, Brian Griffin, Glenn Quagmire, Tom Tucker, Carter Pewterschmidt, Dr. Hartman, sivuäänet  
 Alex Borstein  … Lois Griffin, Loretta Brown, Barbara Pewterschmidt, Tricia Takanawa, sivuäänet  
 Seth Green  … Chris Griffin, Neil Goldman, sivuäänet  
 Mila Kunis  … Meg Griffin (2. kaudesta eteenpäin)  
 Lacey Chabert  … Meg Griffin (1. tuotantokaudella)  
 Mike Henry  … Cleveland Brown, Herbert, Cleveland Brown Jr, sivuäänet  
 Patrick Warburton  … Joe Swanson  
 Lori Alan  … Diane Simmons, sivuäänet  
 Phil LaMarr  … tuomari, Ollie Williams, sivuäänet  
 Adam West  … pormestari West  
 Johnny Brennan  … Mort Goldman, Horace  
 Carrie Fisher  … Angela  
 Drew Barrymore  … Jillian Russel, sivuäänet  
 Alec Sulkin  … Jeesus Kristus, sivuäänet  
 Danny Smith  … Ernie, sivuäänet  
 Rachael MacFarlane  … Olivia, sivuäänet  
 Alexandra Breckenridge  … sivuäänet  
 Ralph Garman  … sivuäänet  

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksoja Alkup. esityspäivä
Avausjakso Päätösjakso
1 7 1999-01-3131. tammikuuta 1999 1999-05-1616. toukokuuta 1999
2 21 1999-09-2323. syyskuuta 1999 2000-08-011. elokuuta 2000
3 22 2001-07-1111. heinäkuuta 2001 2003-11-099. marraskuuta 2003
4 30 2005-05-011. toukokuuta 2005 2006-05-2121. toukokuuta 2006
5 18 2006-09-1010. syyskuuta 2006 2007-05-2020. toukokuuta 2007
6 12 2007-09-2323. syyskuuta 2007 2008-05-044. toukokuuta 2008
7 16 2008-09-2828. syyskuuta 2008 2009-05-1717. toukokuuta 2009
8 21 2009-09-2727. syyskuuta 2009 2010-05-2323. toukokuuta 2010
9 18 2010-09-2626. syyskuuta 2010 2011-05-2222. toukokuuta 2011
10 23 2011-09-2525. syyskuuta 2011 2012-05-2020. toukokuuta 2012
11 22 2012-09-3030. syyskuuta 2012 2013-05-1919. toukokuuta 2013
12 21 2013-09-2929. syyskuuta 2013 2014-05-1818. toukokuuta 2014
13 18 2014-09-2828. syyskuuta 2014 2015-05-1717. toukokuuta 2015
14 20 2015-09-2727. syyskuuta 2015 2016-07-2222. heinäkuuta 2016
15 20 2016-9-2525. syyskuuta 2016 2017-5-2121. toukokuuta 2017
16 20 2017-10-11. lokakuuta 2017 2018-5-2020. toukokuuta 2018
17 20 2018-9-3030. syyskuuta 2018 2019-5-1212. toukokuuta 2019

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wizard Magazine listasi vuonna 2008 Family Guyn sijalle 32 laatimassaan kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listalla.[3] Se listattiin tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listalle sijalle 7.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c USA Today: 'Family Guy' un-canceled, thanks to DVD sales success 24. maaliskuuta 2004. USA Today. Viitattu 15. tammikuuta 2008. (englanniksi)
 2. http://finnish.imdb.com/title/tt0182576/faq?ref_=tt_faq_sm#.2.1.36
 3. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list listal.com. 24.5.2008. Viitattu 30.6.2009. (englanniksi)
 4. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Family Guy.
 • Family Guy Wikia Sisältää mm. Ajantasaisen jakso-oppaan ja lisätietoja sarjasta.
 • Family Guy Viralliset kotisivut. (englanniksi)