Family Guy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Family Guy
Griffinien perhe. Vasemmalta oikealle:Brian, Lois, Peter, Stewie, Chris, ja Meg.
Griffinien perhe. Vasemmalta oikealle:
Brian, Lois, Peter, Stewie, Chris, ja Meg.
Tyyli animaatio
komedia
satiiri
Kestoaika 20-25 min
Luoja(t) Seth MacFarlane
Pääosissa Seth MacFarlane
Alex Borstein
Seth Green
Mila Kunis
Mike Henry
Patrick Warburton
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Verkko Yhdysvallat Fox
Suomi MTV3
Suomi Sub
Suomi FOX
Esitetty 31. tammikuuta 1999 – jatkuu edelleen
Tuotantokausia 16
Jaksoja 289 (Luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Kara Vallow
Ohjaaja(t) Peter Shin
Tuotantoyhtiö(t) 20th Century Fox Television
Film Roman Productions
Fuzzy Door Productions
Fox Television Animation
Palkinnot
Voitetut Emmy (2000, 2002, 2007)
Annie (2006, 2008)
Golden Reel (2006)
Teen Choice Award (2006)
Ehdokkuudet Emmy (2000, 2005, 2006, 2007)
Annie (1999, 2000, 2006, 2007)
Golden Reel (2000, 2001)
Golden Satellite (2004)
Teen Choice (2005, 2007)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Family Guy on Seth MacFarlanen luoma yhdysvaltalainen Emmy-palkittu piirrossarja. Sarjaa on esitetty Yhdysvalloissa FOX-kanavalla vuodesta 1999 lähtien. Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 31. tammikuuta 1999. Sarjan tuotanto lopetettiin 14. helmikuuta 2002.[1] Sitä kuitenkin jatkettiin 2005.[1] Family Guy on ensimmäinen sarja, jonka tuotantoa on jatkettu keskeyttämisen jälkeen DVD-myyntien perusteella.[1]

Suomessa sarjaa on esitetty yhden tuontokauden verran MTV3- ja Sub-kanavilla. Nykyään sarjaa esittää FOX.

Family Guyn juoni on rakennettu periamerikkalaisen, Rhode Islandin kuvitteellisessa Quahog'ssa asuvan Griffinien perheen ympärille. Komiikka perustuu suurilta osin pieniin klippeihin (engl. cutaway gags), joissa yleensä parodioidaan amerikkalaista kulttuuria. Ohjelman komiikkaa verrataan usein Simpsoneihin. Sarjasta on myös tehty suoraan DVD:lle julkaistu elokuva Family Guy Presents Stewie Griffin: The Untold Story.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Peter Löwenbraü Griffin, Sr. on 42-vuotias, yksinkertaisuutta arvostava perinteikäs perheenisä. Nauttii oluesta ja television katselusta. Todistetusti henkisesti jälkeenjäänyt, ja usein tekee hetken mielijohteesta typeriä päätöksiä. Sanoo asiat suoraan ja turhaa miettimättä. Viettää vapaa-aikansa The Drunken Clam -baarissa ystäviensä kanssa, juoden olutta. Työskennellyt lelutehtaassa, menetti työnsä tehtaan lopettamisen myötä, toiminut kalastajana jonkin aikaa ja työskentelee nykyisin panimossa. Peter on oikealta nimeltään Justin, mutta vaihtoi sen lähes heti takaisin Peteriksi Loisin pyynnöstä. Peter joutuu neljässä jaksossa[2] tappeluun ison kukon kanssa, josta on muodostunut vakiovitsi.
 • Lois Patrice Griffin on 43-vuotias, Peterin narisevalla äänellä puhuva vaimo sekä Chrisin, Stewien ja Megin äiti. Loisista paljastuu alituiseen yllättäviä piirteitä, kuten taipumus kleptomaniaan. Soittaa ja opettaa pianoa harrastuksenaan mutta muuten toimii kotiäitinä. Peräisin rikkaasta suvusta, nai Peterin uhmaten isänsä ja koko Pewterschmidtin suvun tahtoa.
 • Brian Griffin on perheen 8-vuotias (ihmisen vuosissa 56-vuotias) puhuva ja yleissivistynyt koira, joka kävelee kahdella jalalla. Ammatiltaan kirjailija. Aiemmilla tuotantokausilla hyväkäytoksinen herrasmies, mutta tuoreemmilla kausilla omahyväisempi ja omaa etuaan tavoittelevampi. Brian käyttää toisinaan erilaisia päihteitä kuten sieniä, ADHD-lääkkeitä sekä kannabista jonka sai kerran jopa laillistettua Quahogissa. Omaa toverillisen kilpailevan, usein vihana ilmenevän suhteen Stewieen, mutta poika on ilmaissut Brianin olevan tämän ainut ja paras ystävä. Brian on hyvin ympäristöystävällinen, ja siksi hän omistaakin hybridiauton jonka takia joutuu usein pilkan kohteeksi. Seurustelee monen naisen kanssa sarjan aikana ja hänellä on teini-ikäinen poika Dylan. Kuoli muutaman jakson ajaksi, kunnes Stewie palautti tämän takaisin elämään aikakoneellaan. Brian ja Stewie matkustavat eri ulottuvuuksiin ja aikoihin aikakoneella, josta on muodustunut usean erikoisjakson teema. Quagmire vihaa sydämensä kyllyydestä Briania, muun muassa siksi että tällä oli seksisuhde Quagmiren sukupuolta vaihtaneen isän kanssa. Brianin äänenä toimii sarjan luoja Seth MacFarlane ja hän käyttää omaa puheääntänsä, koska ei halunnut sen menevän täysin hukkaan.
 • Stewart "Stewie" Gilligan Griffin on huippuälykäs brittiaksentilla puhuva vauva. Stewie on ikäisekseen hyvin kypsä, mutta tästä löytyy myös tavallisen vauvan piirteitä kuten itkeminen. Stewiellä on lelunalle nimeltä Rupert jota tämä vaalii, ja kerran jopa tappoi perheen uuden koiran kun sai kuulla tämän nylkyttäneen Rupertia. Suunnitteli eritoten ensimmäisillä kausilla maailmanvalloitusta ja äitinsä murhaa. Omaa paljon huipputeknologiaa, aseita sekä aikakoneen. Brianin paras ystävä, ja joutuu usein tämän kanssa aikakoneella matkatessaan erilaisiin kommelluksiin. Stewie antaa silloin tällöin vihjailuja että olisi kiinnostunut miehistä, vaikkakin on seurustellut myös tyttölasten kanssa. Stewien arkkivihollinen on toinen huippuälykäs vauva Bertram.
 • Megan "Meg" Griffin on Peterin ja Loisin 18-vuotias tytär. Tätä pidetään hyvin rumana ja vastenmielisenä, mutta seurustelee hyvin usein eri miesten kanssa, jotka ovat usein jollain tapaa erikoisia tai muuten vain estyvät lopulta näkemästä tätä. Meg on kiistatta vihatuin hahmo koko sarjassa, ja selityksenä tähän lopulta tuli Griffinien perheen patoutumien purkaminen tähän joka pitää perheen myös kasassa. Eräässä jaksossa vitsailtiin, että Megin oikea nimi olisi "Megatron" vaikkakin se on Megan. Äänenä Mila Kunis, mutta ensimmäisten jaksojen aikana Lacey Chabert.
 • Christopher "Chris" Cross Griffin on isäänsäkin tyhmempi, 14-vuotias poika. Huvittuu yksinkertaisista asioista, kuten lankakeristä. Ei satuttaisi kärpästäkään. Yksi sarjan vakiovitseistä on myös hänen kaapissa asuva vihainen apina, joka aina osoittaa vihaisesti Chrisiä. Äänenä Seth Green.
 • Glenn Quagmire on Peterin naapuri, ystävä ja baariringin varakkain osallinen. Quagmireä puhutellaan yleensä vain sukunimellään. Ammatiltaan lentokapteeni, ja viettää rietasta poikamieselämää useiden naisten kanssa. Väittää olevansa 61-vuotias, mikä ei ilmeisesti pidä paikkaansa sillä tämä ei saanut ostettua alkoholia ikärajan noustua viiteenkymmeneen vuoteen. Ollut kerran naimisissa ja hänellä on avioton lapsi Anna Lee. Tunnettu lausahduksestaan "Giggity giggity goo", hyperseksuaalisuudestaan sekä vihastaan Briania kohtaan. Haaveilee toisinaan Loisista.
 • Cleveland Brown on entinen meklari joka kuuluu myös The Drunken Clam'n asiakaskuntaan. Puhuu hyvin monotonisella äänellä. Vaimonsa Loretta petti häntä Quagmiren kanssa, ja on tällä hetkellä naimisissa Donnan, entisen kouluihastuksensa kanssa. Clevelandilla on yksi biologinen lapsi, Cleveland Jr., sekä lapsipuolet Rallo ja Roberta Donnan kautta. Yksi sarjan vakiovitsejä on, että Clevelandin ollessa kylvyssä, Peter tuhoaa tämän talon ja tämä putoaa ammeineen alas. Vuonna 2009 Clevelandille alettiin tehdä omaa spin-off-sarjaa The Cleveland Show, jonka jälkeen Cleveland muutti pois Quahogista ja tuli takaisin 12. tuotantokaudella spin-offin loputtua.
 • Joseph "Joe" Swanson on halvaantunut poliisi, joka jatkaa töitänsä pyörätuolista käsin. Vaimo Bonnie oli monta vuotta raskaana, ennen kuin synnytti toisen lapsensa Susien, joka syntyi seitsemännen tuotantokauden jaksossa Ocean's Three and a Half. Vakiovitsi sarjassa on Joen erikoiset tavat tehdä arkiset askareet halvaantuneena, sekä tämän kiusalliset puheenaiheet. Myös erikoisjaksoissa Joe yleensä menettää kävelykykynsä tavalla tai toisella. Joe sai kerran kävelykykynsä takaisin, mutta tajutessaan minkälaiseksi hirviöksi tämä muuttui tämän myötä hän halvaannutti itsensä uudestaan.
 • Bonald "Bonnie" Swanson on Joen 46-vuotias vaimo, ja Kevinin sekä Susien äiti. Oli raskaana usean vuoden, kunnes synnytti tyttövauvan, Susien. Kokee menettäneensä paljon elämästään hoitaessaan Joeta, ja hetkeksi jopa karkaa Brianin kanssa pois. Silloin tällöin vihaa avioliittoaan ja suunnittelee joissain jaksoissa Joen tappamista.
 • Kevin Swanson on Joen ja Bonnien poika. Irakissa palvellut sotilas, ja esiintyi sarjan alussa muutamissa jaksoissa. Jaksossa Stew-Roids Joe paljastaa että Kevin kaatui Irakissa, joka paljastuu lopulta huijaukseksi.
 • Carter ja Barbara "Babs" Pewterschmidt ovat Loisin ökyrikkaat vanhemmat. Carter ei juurikaan perusta Peterista ja pitää tämän nöyryyttämisestä. Omistaa suuryrityksen Pewterschmidt Industriesin. Carter usein yrittää pysyä muodin ja trendien mukana, ja on hyvin moderni mutta jokseenkin naiivi eläkeläinen. Barbara on juutalainen, mutta joutuu salaamaan tämän jotta Carter pystyisi viettämään seurapiirielämää.
 • John Herbert on Griffinien kotikulmilla asuva eläkkeelle jäänyt veteraani, sekä pedofiili joka on kiinnostunut erityisesti Chrisistä. Ääntää s-kirjaimen viheltämällä, sekä tällä on hyvin korkea ääni. Kävelee rollaattorin ja joskus kävelykepin avulla. Hänellä on halvaantunut koira Jesse.
 • Mort Goldman on apteekin omistava stereotyyppinen juutalainen mies. Erittäin pelokas, ja harkitsee tarkkaan mihin rahansa laittaa eikä tee mitään ilmaiseksi. Hänen vaimonsa Muriel on kuollut. Heillä on poika Neil.
 • Seamus Levine on puisen vartalon omistava, vanha merimies.
 • Elmer Hartman on lähes ammattitaidoton Griffinien perheen lääkäri. Joutuu välillä jopa kysymään potilailtaan apua työnsä hoitamiseen.
 • Tom Tucker on Channel 5 -televisiokanavan uutisankkuri. Oli hetken aikaa Peterin isäpuoli. Usein puhuu töiden ulkopuolellakin ikään kuin juontaen.
 • Diane Simmons oli entinen Channel 5 -televisiokanavan uutisankkuri. Tämä yritti tappaa Loisin mutta kuoli Stewien ampumaan luotiin. Dianen korvasi Joyce Kinney.
 • Adam West oli Quahogin omalaatuinen pormestari. Naimisissa Loisin siskon Carolin kanssa.
 • Consuela on meksikolainen sisäkkö. Ymmärtää ja puhuu hyvin heikosti englantia. Omistaa suuren perheen.
 • Ernie on Peterin kanssa aika ajoin tappeluun joutuva iso kana. Tappelu syntyi, kun Ernie antoi Peterille vanhentuneen alennuskupongin lähikauppaan.
 • Dylan Flannigan on Brianin 13-vuotias poika. Aluksi pahatapainen raggari, josta sittemmin tuli sivistynyt herrasmies isänsä tavoin. Harrastaa näyttelemistä.
 • Ollie Williams on Channel 5 News -kanavan sääennustaja joka puhuu hyvin nopeasti ja aggressiivisesti.
 • Tricia Takawana on Channel 5 News -kanavan aasialaistaustainen reportteri.
 • Daniel Quagmire, nykyisin Ida Davis, on Quagmiren sukupuolta vaihtanut isä. Työskenteli puolustusvoimien leivissä. Rakasteli Brianin kanssa sukupuolenvaihdoksen jälkeen, jonka vuoksi Glenn oli tappaa Brianin.
 • Jillian Russell on Brianin yksi pitkäaikaisimmista tyttöystävistä, mutta ovat sittemmin eronneet. Tyhmä kuin saapas, mutta hurmaa ulkonäöllään miehen kuin miehen.
 • Angela oli Peterin esimies. Omasi obsession Peteriin, haluten tämän kanssa sänkyyn.
 • Carl on läheisen bensa-aseman omistaja. On nähnyt lähestulkoon kaikki maailman elokuvat ja puhuu vain niistä.
 • Jerome on Loisin entinen poikaystävä. Tästä tulee paikallisen baarin omistaja edellisen omistajan Horacen kuollessa.
 • Rasvattu kuuro -tyyppi (engl. Greased up deaf Guy) on rasvassa uitettu, kuuro mies joka puhuu korkealla äänellä hyppien paikasta toiseen. Hän oli alkujaan kiireinen bisnesmies, joka osui räjähtävän öljyrekan tielle kuuroutuen ja ilmeisesti seoten.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Seth MacFarlane  … Peter Griffin, Stewie Griffin, Brian Griffin, Quagmire, Tom Tucker, sivuäänet  
 Alex Borstein  … Lois Griffin, Loretta Brown, Barbara Pewterschmidt, Tricia Takanawa, sivuäänet  
 Seth Green  … Chris Griffin, Neil Goldman, sivuäänet  
 Mila Kunis  … Meg Griffin (2. kaudesta eteenpäin)  
 Lacey Chabert  … Meg Griffin (1. tuotantokaudella)  
 Mike Henry  … Cleveland Brown, Herbert, Cleveland Brown Jr, sivuäänet  
 Patrick Warburton  … Joe Swanson  
 Lori Alan  … Diane Simmons, sivuäänet  
 Phil LaMarr  … tuomari, Ollie Williams, sivuäänet  
 Adam West  … pormestari West  

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksoja Alkup. esityspäivä
Avausjakso Päätösjakso
1 7 1999-01-3131. tammikuuta 1999 1999-05-1616. toukokuuta 1999
2 21 1999-09-2323. syyskuuta 1999 2000-08-011. elokuuta 2000
3 22 2001-07-1111. heinäkuuta 2001 2003-11-099. marraskuuta 2003
4 30 2005-05-011. toukokuuta 2005 2006-05-2121. toukokuuta 2006
5 18 2006-09-1010. syyskuuta 2006 2007-05-2020. toukokuuta 2007
6 12 2007-09-2323. syyskuuta 2007 2008-05-044. toukokuuta 2008
7 16 2008-09-2828. syyskuuta 2008 2009-05-1717. toukokuuta 2009
8 21 2009-09-2727. syyskuuta 2009 2010-05-2323. toukokuuta 2010
9 18 2010-09-2626. syyskuuta 2010 2011-05-2222. toukokuuta 2011
10 23 2011-09-2525. syyskuuta 2011 2012-05-2020. toukokuuta 2012
11 22 2012-09-3030. syyskuuta 2012 2013-05-1919. toukokuuta 2013
12 21 2013-09-2929. syyskuuta 2013 2014-05-1818. toukokuuta 2014
13 18 2014-09-2828. syyskuuta 2014 2015-05-1717. toukokuuta 2015
14 2015-09-2727. syyskuuta 2015

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wizard Magazine listasi vuonna 2008 Family Guyn sijalle 31 laatimassaan kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listalla.[3] Se listattiin tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listalle sijalle 7.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c USA Today: 'Family Guy' un-canceled, thanks to DVD sales success 24. maaliskuuta 2004. USA Today. Viitattu 15. tammikuuta 2008. (englanniksi)
 2. http://finnish.imdb.com/title/tt0182576/faq?ref_=tt_faq_sm#.2.1.36
 3. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list 24.5.2008. Viitattu 30.6.2009. (englanniksi)
 4. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Family Guy.
 • Family Guy Wikia Sisältää mm. Ajantasaisen jakso-oppaan ja lisätietoja sarjasta.
 • Family Guy Viralliset kotisivut. (englanniksi)