MTV3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiokanavaa. MTV 3 tarkoittaa myös Moottoritorpedovene Iskua.
MTV3
Kanavan nykyinen tunnuskuva
Kanavan nykyinen tunnuskuva
Lähetykset alkoivat 13. elokuuta 1957
(oma kanava 1. tammikuuta 1993–)
Omistaja MTV Oy
(Telia Company)
Katsojaosuus Laskua 16,2 % (2020, Finnpanel)
Tunnuslause Uutta koko ajan
Maa  Suomi
Näkyvyysalue Koko maa
Pääkonttori Helsinki
Korvasi kanavan Kolmoskanava
Aiemmin MTV / Mainos-TV (1957–1992)
Rinnakkaiskanava(t) MTV3 HD (HD)
Sub (HD)
AVA (HD)
C More Max (HD)
C More Sport 1 (HD)
C More Sport 2 (HD)
C More Juniori (HD)
C More (HD)
Kotisivu www.mtv.fi/mtv3
Saatavuus
Antenniverkko
Digita Kanava 3
Kanava 23 (HD)
Satelliitti
Allente Kanava 3 (HD)
Kaapeliverkko
DNA Welho Kanava 3 (HD)
Kanava 23
Elisa Kanava 3 (HD)
Kanava 23
Telia Kanava 3 (HD)
Kanava 23
IPTV (ADSL)
Maxivision Viihde Kanava 3
Elisa Kanava 3

MTV3 (puhekielessä usein Maikkari tai Kolmonen entinen Mainos-TV) on suomalainen kaupallinen televisiokanava. MTV3 kanavan ohjelmistosta vastaa MTV Oy.[1] Vuonna 1993 MTV3 aloitti omana valtakunnallisena televisiokanavanaan. Tätä ennen MTV Oy oli välittänyt ohjelmia Ylen kanavilla TV1 ja TV2 sekä Kolmoskanavalla. MTV3:n digitaalijakelu aloitettiin digitelevision tulon myötämilloin?. MTV3 muuttui yleisen edun kanavaksi tammikuussa 2018 näkyen kanavanipussa A.[2]

Vuonna 2022, kun vuokrasopimus päätyy Helsingin Ilmalassa, kanavan toimitilat siirtyvät Vallilan Konepajan alueelle NCC:ltä vuokrattaviin tiloihin.[3]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: MTV:n historia

MTV perustettiin 1957[1] nimellä Oy Mainos-TV-Reklam Ab. Uusi yhtiö vuokrasi ohjelma-aikaa Yleisradion kanavalta, jonka ohjelmien lomassa se toimi. Kanavan ensimmäinen lähetys oli 13. elokuuta 1957.[1] Alussa MTV:n viikoittainen ohjelma-aika oli vain kymmenen tuntia ja sekin parhaimman katseluajan ulkopuolella.

1960-luvun alussa MTV:n toiminta lähti nousuun. Vuonna 1967 rakennettiin Helsingin Ilmalaan uusi toimitalo, niin kutsuttu Pöllölaakso, johon myös kanavan hallinto, toimitus ja tuotantotilat sijoitettiin. Ylen asiapitoisen ohjelmiston täydentäjänä MTV suuntautui viihdeohjelmistoon.

1980-luvun alussa saatiin vihdoin käynnistettyä omat uutislähetykset pitkien neuvotteluidenselvennä jälkeen. MTV:llä lähetetyistä Kymmenen uutisista tuli pian hittituote.

Nimi Mainostelevisio oli tarkoitettu alun perin vain väliaikaiseksi. Yhtiön nimi muutettiin lopulta MTV Oy:ksi vuonna 1982.[4]

Vuonna 1985 MTV Oy lähti Yleisradion ja Nokian kanssa Kolmostelevisio-projektiin. Kolmoskanava aloitti joulukuussa 1986. MTV sai uuden kanavan kautta lisää ohjelma-aikaa. Vuoden 1993 alusta MTV siirtyi kokonaan omalle kanavalleen ja alkoi lähettää ohjelmaa täyspäiväisesti. Uuden kanavan nimeksi tuli MTV3. Siitä tuli Suomen suosituin televisiokanava 43 prosentin katselijaosuudellamilloin?.

Tunnukset ja kanavailmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1957–1963[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuosista 1960-luvun puoliväliin tunnusfilmissä oli silmiään räpyttelevä pöllö. Toisessa silmässä oli kirjain T ja toisessa V. Taustaväri oli musta, koska tuolloin Suomessa ei ollut värilähetyksiä. Tunnuksessa soi sähkökitaralla esitetty musiikki, jonka sävel oli suora lainaus kitaristi Les Paulin levyttämän kappaleen "Brazil" introsta. Tunnus toimi myös mainoskatkotunnuksena. Sen suunnitteli taiteilija Peppe Nyström, joka loi pöllölogon hahmottelemalla linnun ja munan, joista syntyi lopulta pöllö.[5]

1963–1975[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvun puolivälin tienoilla otettiin käyttöön uudistettu tunnusfilmi, jossa pöllö lensi oksalle, "pyöristi" vatsaansa, iski silmää ja lensi iloisesti pois oksalta. Tunnusväri oli harmaa, koska tunnuksen aikana ei ollut värilähetystä, ja tunnuksen aikana kuului musiikkia. Tunnus toimi myös mainoskatkotunnuksena.

1975–1983[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV otti käyttöön 17. joulukuuta 1975[6] tunnuksen, jossa valkoiselle taustalle ilmestyi 48 palloa, joista reunimmaiset näkyivät vain osittain. Palloja oli kuuden värisiä: vihreitä, violetteja, vaaleanpunaisia, oransseja, sinisiä ja ruskeita. Yksi sinisistä palloista suureni ja pyöri oikealle, jolloin paljastui pöllön kasvot. Sen alle ilmestyi teksti ”MTV”. Pöllö iski silmää. Taustaväri oli valkoinen. Pöllöä kutsuttiin nimellä "Mainospöllö", ja sen oli suunnitellut Ilkka Levonranta markkinointi Viherjuuresta.[5] Tunnusfilmin ideoi Sauli Rantamäki ja musiikin sävelsi MTV:n kapellimestari Rauno Lehtinen.

1983–1988[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekstin kirjasinlaji vaihtui vuonna 1983, kun Oy Mainos-TV-Reklam-TV Ab:n nimeksi tuli MTV Oy. Samalla palloista tuli kolmiulotteisen näköisiä ja niiden määrä väheni 42:een, mutta musiikki oli sama. Vuonna 1984 ja 1985 tosin saatettiin satunnaisesti näyttää myös alkuperäistä tunnusta. Mainoskatkotunnus oli still-kuva, jossa oli musta tausta, jolla oli kolme eriväristä palloa. Kuvan alalaidassa oli MTV:n logo, jonka perässä luki sana ”Jatkuu”. Käytössä oli myös still-kuva, jossa ainoastaan oli MTV:n logo ja teksti "Jatkuu". Mainoskatkotunnuksen aikana ei ollut musiikkia. Joskus mainoskatkotunnuksen sijaan ohjelman aikana pysäytettiin still-kuvaan, jossa luki sitten ohjelman nimi ja "jatkuu...". Kuten esimerkiksi Spede Show -ohjelman aikana alkavan mainoskatkon alussa "Spede show / Jatkuu". Näissä viimeksi mainituissa tapauksissa mainoskatkotunnukset olivat jo valmiiksi sisällytetty lähetyskäyttöön tarkoitetuissa mastervideonauhoissa, joiden sisältö oli etukäteen jaettu mainoskatkoihin MTV:n omissa ohjelmatuotannoissa.

1988–1989[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1988–1989 käytössä olleen tunnuksen alussa oli avaruusteema, jonne ilmestyi sininen, musta ja valkoinen pallo sekä keltainen kolmio. Sininen pallo edusti itse pöllöä, valkoinen pallo sen silmiä, musta pallo sen pupilleja ja kolmio sen nokkaa. Musta ja valkoinen pallo sekä kolmio jäivät sinisen pallon taakse ja sininen pallo muuttui pöllöksi, joka iski silmää. Pöllö katosi taustalle ja sen paikalle ilmestyi teksti ”MTV” yksi kirjain kerrallaan. Samalla tausta muuttui vaaleansiniseksi ja tekstin taakse ilmestyi raitoja. Tunnuksesta oli myös lyhyempi versio, joka alkoi pöllölogolla. Pitkää tunnusta käytettiin, jos MTV aloitti tai päätti illan kyseisessä lähetysverkossa. (Esimerkki: oletetaan, että tiettynä iltana MTV:llä oli yksi ohjelmaosuus TV1:n puolella ja kaksi ohjelmaosuutta TV2:n puolella. Tällöin illan ainoa TV1:ssä lähetetty ohjelmaosuus alkoi pitkällä tunnuksella ja päättyi myös pitkään tunnukseen. TV2:n puolella lähetetyistä ohjelmaosuuksista ensimmäinen alkoi pitkällä tunnuksella ja päättyi lyhyeen tunnukseen, ja jälkimmäinen alkoi lyhyellä ja päättyi pitkään. Sillä, miten TV1:ssä lähetetty osuus sijoittui kronologisesti TV2:ssa lähetettyihin osuuksiin nähden, ei ollut merkitystä.) Lyhyttä tunnusta käytettiin merkkinä siitä, että MTV jäi tauolle tai palasi tauolta kyseisellä lähetysverkolla. Tunnuksen aikana soi tunnusmusiikki. Mainoskatkotunnuksia oli kaksi: toista käytettiin mainoskatkon alussa ja toista mainoskatkon lopussa. Mainoskatkon alkutunnuksessa kuva kutistui kuvaruudun oikeaan alanurkkaan. Mainoskatkon lopputunnuksessa kuva kasvoi kuvaruudun oikeasta alanurkasta peittämään koko kuvaruudun. Mainoskatkotunnuksen musiikki oli eräänlainen hidastettu versio päätunnuksen musiikin loppuosasta ja tausta oli musta. Mainoskatkotunnuksen alussa esiintyivät samat pallot ja sama kolmio kuin päätunnuksessa. Lopuksi ilmestyi teksti ”MTV JATKUU”. Lyhyemmän version musiikkia oli vähän muunneltu. Ohjelmamainoksien yhteydessä käytettiin vuodesta 1986 tunnusta, jossa oli avaruusteema ja pöllö sekä MTV:n logo. Teksti "MTV" ja pöllö katosivat taustalle ja ruutuun ilmestyi teksti "MTV-KANAVA" ja musiikki oli erilainen. Musiikki vaihtui toiseen vuonna 1988 ilmeenkin vaihtuessa.

1990–1992[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1990–1992 MTV:n tunnuksessa oli sininen tausta, jonne ilmestyi viisi eriväristä neliötä: yksi vasempaan ylänurkkaan, yksi oikeaan ylänurkkaan ja kolme alareunaan vierekkäin. Oikeassa alanurkassa oleva neliö kääntyi vasemmalle, jolloin neliön toiselta puolelta paljastui ykkösverkossa luku 1, kakkosverkossa luku 2 ja kolmosverkossa luku 3 (MTV:n tunnus esitettiin kolmosverkossa vain ennen Huomenta Suomi -ohjelmaa ja sen jälkeen). Myös oikean ylänurkan neliö kääntyi vasemmalle ja sen toiselta puolelta paljastui kirjaimet ”TV”. Tunnukseen ilmestyi M-kirjain, joka peitti suuren osan kuvaruutua. Se neliö, jossa näkyi televisioaseman numero, kääntyi vielä kerran vasemmalle, jolloin sen alta paljastui pöllötunnus. Pöllö iski silmää. Maaliskuun lopusta 1990 vuoden 1992 loppuun asti tunnuksessa oli tummemmat värit ja matalammat soinnut (kuitenkin sama musiikki eri sovituksella), kuin tammi–maaliskuussa 1990. Tosin vuonna 1992 käytettiin satunnaisesti tunnuksen alkuperäistä versiota. Mainoskatkotunnuksen alussa oli neliössä kukin yksi kirjain. Yhdessä neliössä oli pöllö, joka sitten kääntyi Jatkuu-sanan U-kirjaimeksi. MTV oli kuvan alalaidalla ja kirjaimet muodostivat sanan ”JATKUU”. Kirjain M oli iso ja TV olivat pieniä. Mainoskatkotunnuksessa musiikkia oli hiukan muunneltu. Vaikka alkuperäisessä tunnuksessa oli erilainen musiikki ja vaalea tausta, kuitenkin silti samat viisi neliöä olivat tunnuksessa.

Tunnusfilmiä näytettiin TV1:ssä ja TV2:ssa ennen MTV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Kolmoskanavalla tunnusfilmiä ei näytetty, paitsi ennen Huomenta Suomi -lähetystä ja sen jälkeen.

MTV:n omatuotantoisilla ohjelmilla oli omat mainoskatkotunnuksensa vuoden 1992 loppuun asti. Myöhemmin MTV3-kanavalla nuortenohjelma Jyrkillä oli sen alkuaikoina samaan tapaan oma mainoskatkotunnuksensa. Yleistä mainoskatkotunnusta käytettiin elokuvien ja ulkomaisten sarjojen yhteydessä.

Ohjelmien loputtua esitettiin usein tunnus, jonka yläreunassa oli MTV:n päätunnuksen muunnelma pienoiskoossa ja alareunassa luki ohjelman tyylilajin nimi, kuten "Viihde", "Tulossa", "Urheilu", "Draama" tai "Sarjat". Muita vastaavanlaisia tunnuksia olivat muun muassa uutis- ja ajankohtaisohjelmien jälkeen esitetty "Lähetystoiminta", "Ajankohtaisohjelmat", Spede Pasasen tuottamien ohjelmien jälkeen esitetty "Spede" sekä elokuvien ja ulkomaisten sarjojen jälkeen esitetty "Filmi". Musiikkia oli muutettu hieman alkuperäisestä tunnuksesta.

1993–1996[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV alkoi lähettää vuonna 1993 ohjelmia omalla kanavallaan MTV3, jolla oli sekä pitkä että lyhyt tunnus.

Pitkä tunnus kesti 30 sekuntia ja sen alussa oli aamuöinen merimaisema, jonne ilmestyi läpinäkyvä kolmio, elävä pöllö sekä vaaleansinisiä nauhoja, joista muodostui kolmion keskelle MTV3:n logo viestien MTV:n ja Kolmoskanavan fuusiosta.[7] Kirjaimet ”MTV” olivat tummansinisiä ja luku 3 oli punainen. Pitkää tunnusta esitettiin ohjelmalähetyksen aluksi.

Lyhyt tunnus kesti noin 10 sekuntia ja sitä esitettiin Seitsemän uutisten jälkeen sekä ohjelmalähetyksen päätteeksi. Lyhyen tunnuksen musiikki oli muunnos pätkästä pitkän tunnuksen musiikkia. Lyhyessä tunnuksessa oli niin ikään aamuöinen maisema ja siinä esiintyi sama elävä pöllö ja samat siniset nauhat kuin pitkässä tunnuksessa. Tunnuksen lopussa sinisistä nauhoista muodostui MTV3:n logo. Tunnuksissa esiintyneen pöllön suunnitteli John Kennedy McCallum Kennedy D'Auria Ltd:stä.[8] Vaikka kanavailmeet vaihtuivatkin vuosina 1994 ja 1996, päätunnus pysyi samana vuoteen 2001 asti.

Pikkuhiljaa päättyvän vuosikymmenen mittaan käytettiin myös niin sanottuja noppapöllöjä. Ensimmäinen noppapöllö oli sininen, hohtava pöllö punaisessa neliössä. Noppapöllön suunnitelli Pekka Hamberg Brand Seller DDB:stä.[9] 15. elokuuta 1994 käyttöön otetun ilmeen ennakkomainosten sekä jatkuu-tunnuksen tausta oli vihreä-violetti ja muistutti jokseenkin sahapaperia. MTV3 alkoi soittaa ohjelmalistausten musiikkina ensi kertaa yksinomaan kanavalle toteutettuja tunnusmusiikkeja, jotka olivat Ile Kallion ja Pekka Witikan tuottamia. Kallio ja Witikka tekivät MTV3:lle aluksi kolme eri tunnusmusiikkiehdotusta ja kanava otti jokaisen käyttöön. He tekivät lopulta 104 eri sovitusta, joissa käytettiin eri tyylejä ympäri maailman.[10] Kallion ja Witikan tunnusmusiikit olivat käytössä kanavalla vuosina 1994–2005, ja musiikeissa kuultiin tietty kolmesta sävelestä koostuva jingle.

1996–2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. huhtikuuta 1996 otettiin käyttöön hieman kehitellympi noppapöllö. Se ei juurikaan eronnut edeltäjästään, mutta hohto oli poistettu ja pöllö oli vaihtanut värinsä valkoiseksi. Taustaväri oli punainen. Mainoskatkoilla tunnuksessa näytettiin esimerkiksi Helsingin ympäristöstä otettua videokuvaa. Aluksi kuva näkyi tunnuksessa selvänä, mutta lopuksi se sumeni. Jatkuu-tunnus oli melko lyhyt, joka vain vilahti ruudussa ennen mainoskatkoa ja mainoskatkojen jälkeen. Jatkuu-tunnuksen musiikki oli vaihdellut. Joskus jatkuu-tunnuksen teksti ”jatkuu” oli keltainen, muuten valkoinen. Ohjelmalistauksen musiikkina säilyivät Kallion ja Witikan tuottamat musiikit. Jouluna Jatkuu-tunnuksen sana ”jatkuu” korvattiin Joulukatu -sanalla. Jatkuu-tunnuksen musiikki oli sama kuin edellisessä jatkuu-tunnuksessa, jota käytettiin vuoteen 2000. Vuonna 2000 musiikki muuttui hieman ja noppapöllöstä tuli kolmiulotteisemman näköinen, jota käytettiin vuoteen 2001 asti. Vuodesta 1998 lähtien ohjelmien jälkeen tuli tunnus, jossa sininen hohtava noppapöllö ja sininen nauha olivat taivastaustassa. Taustalla luki isolla "Ohjelma on tuotettu MTV3-kanavalle".

2001–2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöllönsilmälogo oli ollut käytössä vuosina 2001–2013 kahden erilaisen kanavailmeen kera, jälkimmäinen oli käytössä vuosina 2005–2013. Luku 3 säilyi punaisena. 6. syyskuuta 2001 käyttöönotetun kanavailmeen ja -logon suunnitteli Novocom.[11] Ilmeeseen kuului paljon erilaisia tunnuksia, joiden taustavärinä MTV3 käytti erityisesti punaista ja oranssia, tai kuvia Suomen luonto- ja kaupunkimaisemista. Tunnuksessa esiintyi läpinäkyvä pöllönsilmä. Sieltä kurkisti pöllö ja se pyörähti hitaasti. Omat tunnukset olivat muun muassa urheilu- ja lastenohjelmilla, sekä elokuvilla. Aamuisin näytettiin yön täyteohjelmien jälkeen tunnusta, jossa oli aamuöinen maisema ja auringonnousu. Lopussa ruutuun ilmestyi pöllönsilmälogo. Ohjelmalistauksessa näytettiin neljä (alkuvaiheessa kolme ja toisinaan koko loppupäivän ohjelmat) seuraavaa ohjelmaa ja kuvaruudun oikeassa alakulmassa oli erilaisia huonekaluja, kuten esimerkiksi sohva, laavalamppu, pöytä, tuuletin tai verhot, jotka heiluivat tuulen mukana. Lisäksi taustalla saattoi nähdä vinoneliöitä, jotka liikkuivat hitaasti. Lisäksi kanavailmeen alkuaikoina seuraavaksi alkava ohjelma sanottiin ääneen, mutta näin ei kuitenkaan aina tehty. Ohjelmalistauksen musiikit olivat edelleen Ile Kallion ja Pekka Witikan tuottamia. Uusi kanavailme toi tullessaan monia uusia heidän tekemiään musiikkeja, mutta myös monien vanhojen käyttö jatkui. Kanavailmettä päivitettiin 15. lokakuuta 2003 muuttamalla ja yhtenäistämällä eri elementtejä.[12]

"Ennakkomainoksien" alussa oli alun perin vasemmassa laidassa aluksi pöllönsilmälogo ja sana "MTV3", ja sitten joko sana "Tulossa" tai "Tänään". Sen jälkeen oli iso kuvaruutu eri ohjelmien pätkistä ja lopussa luki ohjelman nimi ja esitysaika. Pian ennakkomainos muutti ilmettään ja siinä puolestaan näytettiin tulevista ohjelmista kuvaa ja tausta oli alalaidasta melko samanlainen kuin ohjelmalistauksessa. Ohjelman nimi ja esitysaika luki ruudun alalaidassa. Mainoskatkojen loppupuolella kanava saattoi vuosina 2003–2005 esittää niin kutsuttua täytekoostetta, jossa puna-harmaan taustan päällä leijui vinoneliöitä, joista suurin pysyi paikallaan ja siinä näytettiin kuvaa tulevista ohjelmista. Ohjelman nimi ja esityisaika olivat nyt vinoneliön vasemmalla puolella. Täytekoosteella synkronoitiin alueellisen mainonnan erot. Kun Helsingin seudulla näytettiin yhä mainoksia, muualla Suomessa lähetettiin täytekoostetta. Uudellamaalla täytekoostetta nähtiin harvoin, koska siellä lähetettiin eniten mainoksia, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa se oli tuttu näky televisiossa. Täytekoosteen aikana soi kanavan tunnusmusiikkeja, mutta ennakkomainoksissa ohjelman ääniraita.

Jatkuu-tunnuksessa oli pöllönsilmä, joka pyörähti hitaasti ja kun se pysähtyi, alapuolelle ilmestyi MTV3-teksti. Taustalla saattoi huomata erittäin pientä tekstiä, jossa luki "jatkuujatkuujatkuujatkuu..." Alun perin tämän ilmeen aikana oli käytössä vain yksi jatkuu-tunnus, joka oli punainen ja taustalla saattoi huomata pöllönsilmän suurennoksen. Myöhemmin myös jatkuu-tunnukset saivat erilaisia teemoja, kuten esimerkiksi jouluna tunnuksen, jossa oli lumisadetta. Myös musiikki muuttui hieman.

2. lokakuuta 2005 MTV3:lla oli Design Off -ilta, jolloin suunnittelu, ääni ja kuva oli poistettu kanavailmeestä. Sen sijaan näkyi vain tekstit, jotka oli pelkistetty valkoiselle pohjalle. Tällä haluttiin korostaa ilmeen merkitystä ennen sen uudistamista.[13]

2005–2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3. lokakuuta 2005 MTV3 pelkisti kanavailmeensä valkoiselle pohjalle, jossa on punamusta pöllönsilmä. Luku 3 muutettiin mustaksi. Kanavailmeen suunnitteli Kemistryn Graham McCallum ja sen lähtökohtana oli ajatus pöllöstä ja sen 360 asteen näkökentästä. Ilmeellä haluttiin myös korostaa MTV3:n olevan suuren yleisön kanava.[14] Tunnuksia oli vain yksi ja siinä eriväriset pallot pyörivät ympyrää, kunnes lopulta kaikki ympyrät menivät keskelle, jonka jälkeen tuli pöllönsilmä. Tunnusta näytettiin yleensä päiväsaikaan jokaisen ohjelman jälkeen. Vuoden 2006 marraskuussa ympyröiden tilalla oli maksukanavien logot (MTV3 Kanavapaketti aloitti silloin). Vuoden 2010 jälkeen tunnusta ei tosin enää käytetty. Ohjelmalistauksessa oli kolme seuraavaa ohjelmaa ja vasemmassa reunassa kunkin ohjelman kuva. Joskus kuvia ei näytetty ohjelmalistauksessa. Ennen ohjelman alkua näytettiin videopätkiä, joissa kamera kiersi 360 astetta. Videopätkissä kuvattiin muun muassa kanootilla melomista, vedessä uimista ja puisto-, kaupunki- ja torimaisemia. Pöllönsilmä esiintyi yksityiskohtina tunnuksissa, joiden ajatus oli kuvata MTV3:n laajaa ohjelmatarjontaa. Tunnuksen aikana kuului Marko Nybergin säveltämä kitaralla soitettu tunnusmusiikki. Iltaisin videopätkän aikana kuuluttaja kertoi, mikä ohjelma seuraavaksi on alkamassa ja mistä ohjelmista loppuilta koostui. Lasten- ja uusinta-ohjelmissa ei kuuluttaja sanonut mitään (kuten Salatut elämät). Jatkuu-tunnuksia oli puolestaan useita ja niissä pöllönsilmä seikkaili eri tavoin, kuten lentäen perhosen tai linnun lailla. Jatkuu-tunnuksissa saatettiin mainostaa tulevia ohjelmia, esimerkiksi Tappajahai -elokuvaa mainostaneessa tunnuksessa pöllön silmä muuttui hain eväksi.

2013–2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2013 MTV Oy ilmoitti yrityksen uudistuvan kauttaaltaan, mikä tarkoitti myös sen omistamien kanavien uudistuvaa ilmettä.[15] Kanavailmeiden ja logojen uudistukset tapahtuivat 3. marraskuuta 2013 kello 19.00. 4. marraskuuta 2013 MTV:n nettisivut ja MTV Tekstikanava uudistuivat, ja 5. marraskuuta 2013 MTV:n kanavat tulivat suorana katseltavaksi nettiin.[16] Uudet kanavatunnukset on suunnitellut Lontoolainen Dixon Baci ja tuottanut Monami Agency ohjaajana Tuukka Kovasiipi.lähde? Kanavatunnuksia on useita erilaisia, ja tietyt teemat niissä sisältävät erilaisia versioita:

 • 1. Tässä kanavatunnuksessa on joukko pöllöksi naamioituneita ihmisiä, jotka rullaluistelevat. Mukana on myös cheerleadereita.
 • 2. Kanavatunnuksessa pelataan pallopeliä liikuntasalissa.
 • 3. Tässä tunnuksessa on ihmisiä, jotka juhlivat ja tanssivat metsässä, värjäten kasvoja maalilla. Yhdessä näistä naishahmo puhaltaa punaista väriainetta kohti televisioruutua. Taustalla on ilmapalloja, ledvaloja, paperisia koristeita ja värikkäitä kolmionmuotoisia lippuja.
 • 4. Tässä versiossa on lapsia, jotka ovat uimarannalla. Joissain versioissa he hyppivät laiturilta veteen, kun taas joissain he leikkivät rannalla tai ottavat aurinkoa pyyhkeiden päällä.
 • 5. Viides koostuu ihmisjoukosta, jotka puhaltavat saippuakuplia. Yhdessä versiossa näkyy pelkästään suuri saippuakupla, joka lopussa puhkeaa.
 • 6. Tässä kanavatunnuksessa on pikkulapsia, jotka laskevat mäkeä ja leikkivät lumessa.

Joissain versioissa lapset juovat mukeista, kun taas joissain he laskevat mäkeä, leikkivät lumessa tai nousevat mäkeä ylös. Näiden tunnusten kolmella lapsella on päällään eläinpuvut ja yhdellä kolmesta on poronsarvet.

 • 7. Tunnuksessa mainostetaan Nymfit -ohjelmaa, joka alkoi MTV3:lla maaliskuussa 2014. Tätä tunnusta näytettiin vain silloin. Ruutuun tuli ohjelman hahmoja ja kukan terälehdet aukesivat. Lopussa luki: "alkaa maanantaina 24.3, Nymfit". Kun ohjelman alkamisaika lähestyi, luki ruudulla esim. "alkaa maanantaina 21.00".
 • 8. Tunnuksessa on nuorisoa, jotka kelkkailevat ja heiluttavat käsissään valotikkuja. Jotkut istuvat kelkassa, kun taas jotkut työntävät kelkkoja. Yhdessä versiossa taustalla näkyy myös ilmapalloja.
 • 9. Tunnuksessa esiintyy MTV Juniorin pöllönpoikaset Junnu ja Nuppu. Tunnuksen alussa lukee aina "MTV Juniori esittää". Tätä tunnusta esitetään vain silloin, kun näytetään lastenohjelmia, useimmiten aamulla.
 • 10. Tässä kanavatunnuksessa mainostetaan Kingi -ohjelmaa, jossa näkyy kaikki ohjelman kilpailijat mikrofonit käsissä. Tätä tunnusta myös näytettiin vain siihen aikaan kuin ohjelma alkoi, eli vuodenvaihteessa 2014-2015. Seuraavaksi -tunnuksessa päivällä näytettiin mikrofonia telineessä ja värikkäitä valoja taustalla. Illalla siinä oli vain valot. Näissä Kingi -tunnuksissa ei ollut lainkaan pöllön siipisulkia ja valkoinen mtv3- logo loisti hopeana ja se koostui pienistä hopeisista palloista.
 • 11. Tässä tunnuksessa on kolme ihmistä, jotka pelaavat jääkiekkoa. Heillä on vaatteiden päällä valonauhoja. Niitä on myös kypärissä, maalissa, juomapulloissa, mailoissa ja jopa luistimissa. Joissain versioissa he laukovat kiekkoja maaliin, joissain he vain luistelevat ja yhdessä he juovat vettä juomapulloistaan. Päivällä seuraavaksi -tunnuksessa jääkiekkoilijat luistelevat kentän halki, ja illalla he laukovat kiekkoa maaliin.
 • 12. Kanavatunnuskokonaisuus mainostaa MTV3:n syksyn 2016 "Koko ilta kotimaista"- kampanjaa. Tunnuksissa esiintyy Maikkarin syksyn ohjelmien tähtiä, muun muassa Eero Ettala, Roope Salminen, Tuomas Enbuske, Maria Veitola, Miia Nuutila, Jukka Hilden, Jenni Dahlman, Mari Perankoski, Mikko Leppilampi, Juhani Merimaa, Johanna Puhakka ja Maija Lehmusvirta. Tunnuksissa ei ole lainkaan pöllön siipisulkia, vaan ruudun poikki liikkuvat punaiset pystyviivat sekä yhtiön logosta voi ääriviivojen kautta muodostua silmää iskevä "Mainospöllö". Seuraavaksi -tunnuksissa henkilöt ovat ruudun oikeassa reunassa. Nyt alkaa -tunnuksissa henkilöitä näytetään 2-4 kappaletta samassa tunnuksessa. Jatkuu -tunnuksissa puolestaan näytetään kaikkia henkilöitä satunnaisessa järjestyksessä. Joistakin henkilöistä voi olla vain yksi ja sama tunnus, joistakin taas kaksi, kolme tai jopa neljäkin eri versiota.

Lähes jokaisen kanavatunnuksen lopussa tulevat esiin pöllön siipisulat, lukuun ottamatta Kingi -ohjelman tunnuksia, joissa ei ollut lainkaan siipisulkia. Siipisulat vierähtävät myöhemmin nopeasti pois. Keskellä kuvaa näkyy MTV3:n logo valkoisena.[17]

Myös ohjelmamainoksissa näkyy pöllön siipisulkia. Jatkuu-tunnuksessa näkyy keskellä kuvaa MTV3-logo valkoisena, oikeassa reunassa liikkuu pöllönsulat musiikin soidessa. Taustalla näkyy esimerkiksi rullaluistelijat. Ohjelmalistauksessa on kolme ohjelmaa, joiden nimet ovat vasemmassa reunassa. Keskellä on valkoinen kanavalogo, ja taustalla näkee esimerkiksi rullaluistinradan. Samalla kuuluttaja kertoo, mitä seuraavaksi tulee ja selostaa hieman tulevan ohjelman sisältöä. Kuvan alareunassa saatetaan mainostaa esimerkiksi Subilta tulevaa illan elokuvaa.

2017–2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3 uudisti 22. toukokuuta 2017 jälleen kanavailmettään, mutta logo pysyi samana. Uuden ilmeen inspiraationa on jo muutama vuosi sitten käyttöönotetut sloganit "Tähtien koti", "Vain yksi otto" ja "Koko ilta kotimaista". Uuden konseptin tarkoituksena on nostaa myös kameran toisella puolella toimivia tv-alan ammattilaisia huomion kohteeksi. Edellinen "Koko ilta kotimaista" -konsepti haluttiin uudistaa uudeksi kolmen vuoden konseptiksi. Uuden kanavailmeen toteuttivat MTV ja Valve Groupin spin-off Wake Dynamite. Kuten edellisessä ilmeessä, jatkuu- sekä päätunnuksessa näkyy keskellä kuvaa MTV3-logo valkoisena.[18]

MTVuutiset.fi korvasi MTV.fi-palvelun loppuvuodesta 2018, Katsomo.fin nimeksi sen sijaan tuli mtv. MTV laajensi 2018–2019 vuodenvaihteessa uutistarjontansa digitaalisissa kanavissa ympärivuorokautiseksi. Myös uutisstudion ilme päivitettiin, sekä lisättiin teknologiaa ja toiminnallisuutta.[19]

2019–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3:n nykyinen kanavailme sekä logo otettiin käyttöön 6. elokuuta 2019. Muutoksen myötä logon ympäriltä poistui ympyrä, ja tekstistä tehtiin tummempilähde?.

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3:n ohjelmiston runkona ovat tietyt vakio-ohjelmat. Arkipäivinä Uutisaamu -aamuohjelma alkaa 6.25, joka sisältää myös uutislähetyksiä. Uutissuomen jälkeen noin kello 9 lähtien esitetään noin yhdeksän tuntia uusintoja ja muuta vähemmän tärkeää ohjelmaakenen mukaan?. Klo 16.30 tulee uusi jakso Kauniit ja rohkeat -saippuasarjasta. Klo 17 alkaa Viiden jälkeen ja klo 18.25 esitetään uusi jakso Emmerdale -saippuasarjasta. Tämän jälkeen tulee klo 19 alkava uutislähetys Seitsemän uutiset, jonka jälkeen klo 19.20 on vuorossa Päivän sää ja klo 19.25 Tulosruutu. Klo 19.30 esitetään uusi jakso Salatut elämät -saippuasarjasta, ja klo 20–22 tulee kotimaisia viihde- ja draamaohjelmia. Klo 22 alkaa 35 minuutin uutislähetys, joka sisältää Kymmenen uutiset, Päivän sään ja Tulosruudun. Tiistaisin klo 22.35 tulee Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -keskusteluohjelma, ja keskiviikkoisin klo 22.35 on vuorossa Rikospaikka-ajankohtaisohjelma. Myöhäisillassa tulee ulkomaisia draama- ja tosi-tv-sarjoja. Lauantaisin ja sunnuntaisin klo 19.30 esitetään uutisten jälkeen jokin iso kotimainen viihdeohjelma, kuten Putous tai Tanssii tähtien kanssa. Klo 21 tulee puolestaan yleensä kotimaisia komediaohjelmia. Öisin kanavalla esitetään uusintojamilloin?.[21]

MTV3:n ohjelmistosta 48 % on suomalaista ja loput ulkomaisiamilloin?. Prime time-aikaan MTV3:n ohjelmisto on pelkästään suomalaistamilloin?[22][23][24][25] Suomalaiset ohjelmat hankitaan itsenäisiltä tuotantoyhtiöiltä ja muiden ohjelmien taustalla on sopimuksia isojen kansainvälisten toimijoiden kanssa. Alun perin kanava tuotti suurimman osan suomalaisesta ohjelmistostaan itse, mutta 1990-luvun lopulla kaikki ohjelmatuotanto ajankohtaisohjelmia lukuun ottamatta myytiin ulkopuolisille yhtiöille. Aiemmin kanavan ohjelmistossa oli vuosikymmenien ajan joitakin vakio-ohjelmia, kutenBumtsiBum!, Speden Spelit, Kymppitonni, Karpolla on asiaa, Levyraati, Kokkisota ja Onnenpyörä, jotka kaikki on jo lopetettu.lähde? Suosittua saippuasarjaa Salatut elämät on esitetty vuodesta 1999 asti ja sarja jatkuu edelleenmilloin?. Salattujen elämien ohella suosituimpia MTV3:n ohjelmia 2000-luvullaselvennä ovat olleet muun muassa Putous, Tanssii tähtien kanssa, Rikospoliisi Maria Kallio, Roba, Tähdet, tähdet ja Posse. Ulkomaisista sarjoista suosituimpia ovat olleet muun muassa Pako, Mentalist, C.S.I., C.S.I. Miami, C.S.I. New York, Selviytyjät ja Amazing Race.lähde?

MTV3:n katsotuimmat TV-lähetykset vuonna 2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Ohjelma Päivämäärä Tavoittavuus[26] Keskikatsojamäärä[26]
1. Masked Singer Suomi 4.4.2020 1 422 000 1 117 000
2. Tanssii Tähtien Kanssa 25.10.2020 1 566 000 1 103 000
3. Putous 29.2.2020 1 470 000 980 000
4. Seitsemän Uutiset 16.3.2020 1 144 000 928 000
5. Kymmenen Uutiset 4.4.2020 1 110 000 923 000

MTV3:n kuuluttajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pentti Hanski: Pöllön siivin: MTV:n vuodet 1955–1984. Otava, 2001. ISBN 951-1-17300-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c MTV Oy:n tarina MTV Media. Viitattu 15.10.2013.
 2. Pitkänen, Perttu: Kahden tv-kanavan näkyvyys laajenee pian koko Suomeen is.fi. 7.12.2017. Digitoday. Viitattu 8.12.2017.
 3. Jättiyllätys! Maikkari muuttaa uuteen osoitteeseen – uusi koti Helsingin hipsterialueella 13.8.2020. Iltalehti. Viitattu 25.8.2020.
 4. Suomen radio- ja TV-toiminnan vaiheita 1900 – 2003 Jarmo Viljakainen. Viitattu 4.1.2017.
 5. a b Tällainen on MTV3:n Aulis-pöllön historia mtv.fi. Viitattu 31.8.2017.
 6. https://www.hs.fi/lehti/hsarchive/1975-12-17/47
 7. Heikki Hellman: Koko illan ilo? Kolmoskanava ja television kaupallistuminen Suomessa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2012, s. 359-360; ISBN 978-952-222-339-5
 8. Tällainen on MTV3:n Aulis-pöllön historia mtv.fi. Viitattu 31.8.2017.
 9. Tällainen on MTV3:n Aulis-pöllön historia mtv.fi. Viitattu 31.8.2017.
 10. Santtu Luoto: Ile Kallio. Minerva 2012, s. 157; ISBN 978-952-492-651-5
 11. Pöllön silmä on MTV3:n uusi ruututunnus Helsingin Sanomat. 1.9.2001. Viitattu 31.8.2017.
 12. Vacklin, Eeva: Maikkari hioo ulkoasuaan Markkinointi & Mainonta. 13.10.2003. Viitattu 30.11.2019.
 13. MTV3 Design off päivä Huoltovalikko. Viitattu 23.6.2018.
 14. MTV3 tavoittelee katsojia yhä pöllönsilmän katseella Helsingin Sanomat. 3.10.2005. Viitattu 31.8.2017.
 15. Rahkola, Nina: MTV Media uudistuu (Arkistoituna Internet Archiveen) MTV3.fi. 23.5.2013. Viitattu 7.9.2013.
 16. MTV uudistuu marraskuussa - kanavailmeet ja netti uusiksi MTV3.fi. 14.10.2013. Viitattu 19.10.2013.
 17. Simon: MTV Finland: MTV3 The Branding Source. 4.11.2013. Viitattu 30.11.2019.
 18. MTV3 uudisti kanavailmeensä yhdessä Wake Dynamiten kanssa Markkinointi & Mainonta. Viitattu 7.2.2018.
 19. Ville Perttula: MTV:ltä miljoonaluokan investointi uutistoimintaan – digitarjonta laajenee ympärivuorokautiseksi Kauppalehti. Viitattu 7.11.2018.
 20. a b c d e MTV:n pöllön tarina, lue ja katso vanhat logot (Internet Archivessa) 13.7.2010. MTV3.fi. Viitattu 2.11.2013.
 21. https://www.mtv.fi/tvopas#/narrow
 22. MTV:n syksyssä 2016 nähdään koko ilta kotimaista MTV Spotti. 12.05.2016. Viitattu 17.5.2017.
 23. MTV julkaisi kovat kotimaiset – nämä ohjelmat nähdään syksyllä MTV. 12.05.2016. Viitattu 17.5.2017.
 24. MTV:n kevät 2017 on yhtä juhlaa! MTV. 07.11.2016. Viitattu 17.5.2017.
 25. MTV:n syysohjelmisto julki – enemmän tähtiä kuin koskaan! MTV Oy. 17.5.2017. Viitattu 17.5.2017.
 26. a b Finnpanel - TV-mittaritutkimus finnpanel.fi. Viitattu 11.1.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hellman, Heikki: Koko illan ilo? Kolmoskanava ja television kaupallistuminen Suomessa. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2012. ISBN 978-952-222-339-5.
 • Luoto, Santtu: Ile Kallio. Helsinki: Minerva, 2012. ISBN 978-952-492-651-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]