PTV4

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PTV4
PTV logo.svg
Lähetykset alkoivat 1. tammikuuta 1990
Lähetykset loppuivat 31. toukokuuta 1997
Omistaja Suomen Paikallis-TV Kanavat Oy
Maa Suomen lippu Suomi
Aiemmin PTV (1990–1996)
Kanavan korvasi Nelonen
Saatavuus
Kaapeliverkko
Kaapeli Kanava 4

PTV4 oli kaapelikanava, joka oli suomalainen televisiokanava. Kanavan ohjelmisto koostui kahdesta osuudesta: valtakunnallisesta osuudesta ja paikallisohjelmistosta. PTV4 oli nykyisen Nelosen edeltäjä ja näkyi noin 20 paikkakunnan kaapeli-tv-verkoissa[1].

Kanavalla oli vuosina 19921994 MM-jääkiekon esitysoikeudet.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanava aloitti lähetykset vuoden 1990 alussa nimellä PTV (sanasta paikallistelevisio). PTV:n omistajina olivat aluksi Sanoma, Turun Sanomat ja Aamulehti-yhtymä. Ajatuksena oli, että kun pienet paikalliskanavat lyöttäytyvät yhteen, ne voivat kilpailla paremmin mainostuloista[2]. [1]

PTV4 lähetti paljon ulkomaisia elokuvia, mutta myös yhteistä Helsingissä tuotettua ohjelmistoa ja paikallista ohjelmistoa. Jälkimmäistä tuottivat paikalliset kaapeli-tv-yhtiöt, ja sitä näytettiin muun ohjelmiston seassa. Nämä vastaanottivat ohjelmat Helsingistä valokuituverkon avulla. Ulkomailta hankittu ohjelmisto perustui aluksi Sanoman aiemmin omistamiin paikalliskanaviin. [1]

Sanoma osti Aamulehden osuuden PTV:stä vuonna 1994, mistä lähtien se omisti enemmistön yhtiöstä[1]. Samalla alettiin sijoittaa enemmän rahaa ohjelmistoon, ja kanavan nimi vaihtui huhtikuussa 1996 PTV4:ksi. Rajoittunut näkyvyysalue alkoi kuitenkin olla esteenä kanavan toiminnan laajentamiselle. Niinpä yhtiön omistajat päättivät hakea maanpäällistä toimilupaa, minkä ne lopulta saivatkin.

PTV4 lähetti viimeiset ohjelmansa toukokuussa 1997, ja kanavan korvasi seuraavan kuukauden alussa Nelonen. Useat paikallisohjelmien tuottajat jatkoivat ohjelmien lähettämistä itsenäisesti, muun muassa TSTV (aiemmin Turku-TV) aina vuoden 2012 loppuun saakka.

Ohjelmistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Viljakainen, Jarmo: Radiomonopolista kanavatulvaan, s. 171. Edita, 2004.
  2. PTV laajeni Ouluun ja Kuopioon. Helsingin Sanomat, 16.1.1990. Verkkoversio (maksullinen) Viitattu 26.6.2011.