Murhasta tuli totta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murhasta tuli totta
Murder, She Wrote
Tyyli rikos, draama
Kestoaika n. 60 min
Luoja(t) Peter S. Fischer
Richard Levinson
William Link
Pääosissa Angela Lansbury
Tom Bosley
Ron Masak
William Windom
Alkuperämaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat CBS
Suomi Kolmoskanava
Suomi Yle TV1
Suomi MTV3 Sarja
Esitetty 30. syyskuuta 1984 – 19. toukokuuta 1996
Jaksoja 264
Aiheesta muualla
IMDb

Murhasta tuli totta (engl. Murder, She Wrote) on vuosina 19841996 esitetty yhdysvaltalainen etsiväsarja, jonka pääosassa oli J. B. Fletcheriä esittänyt Angela Lansbury. Sarjasta tehtiin myöhemmin televisioelokuvia vuoteen 2003 saakka. Suomessa sarjaa on esittänyt Kolmoskanava, Yle TV1 ja MTV3 Sarja.

Sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilö Jessica Fletcher on leski ja entinen opettaja, joka vanhoilla päivillään on alkanut kirjoittaa menestystä saaneita murhamysteeriromaaneja. Usein Jessica itse joutuu murhien ja salaperäisten tapahtumien keskelle, ja hänen on ratkaistava tapaukset joko poliisin avustamana tai itsenäisesti selvittäen. Jessican apuna ovat useissa jaksoissa hänen mainelaisessa kotikylässään Cabot Covessa asuvat ystävänsä, joihin kuuluvat muun muassa lääkäri Seth Hazlitt, seriffi Amos Tupper ja myöhemmin uudeksi seriffiksi saapunut Mort Metzger. Myös muita Jessican ystäviä ja sukulaisia on nähty sarjassa.

Murhasta tuli totta sai laajan yleisön ja oli useiden vuosien ajan yksi television pitkäaikaisemmista etsiväsarjoista. Sarjaa tuotettiin 264 jakson verran vuosina 1984–1996, ja lisäksi sen pohjalta on tehty neljä tv-elokuvaa vuosina 1997–2003. Sarjan monien kausien aikana siinä vieraili useita tunnettuja näyttelijöitä.

Vaikka Angela Lansbury oli sarjan tähti, hän sai välillä irrottautua kuvauksista, jolloin Jessica Fletcherin sijasta joku hänen ystävistään toimi rikosten selvittäjänä. Yksi näistä hahmoista oli näyttelijä Jerry Orbachin esittämä yksityisetsivä Harry McGraw. Harryn hahmosta tuli niin suosittu, että hän sai oman lyhytaikaisen tv-sarjan The Law & Harry McGraw.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murhasta tuli totta oli yksi Yhdysvaltain pitkäikäisimmistä ja omana aikanaan myös maan katsotuimpia draamasarjoja. CBS esitti sarjaa pitkään lauantai-illan prime time -aikaan, kunnes kanava päätti syksyllä 1995 siirtää sarjan ohjelmapaikan torstai-iltaan. Uudella ohjelmapaikalla sarjan piti kilpailla NBC-kanavan Frendien kanssa, minkä seurauksena sarjan katsojaluvut tippuivat rajusti. Laskeneiden katsojalukujen lisäksi sarja ei onnistunut houkuttelemaan mainostajien suosimia nuoria katsojia, minkä vuoksi CBS päätti lopettaa sarjan tuotannon vuonna 1996.[1]

2010-luvulla sarjasta suunniteltiin uudelleenfilmatisointia, jossa pääosaa olisi esittänyt Octavia Spencer. Angela Lansbury kuitenkin vastusti uudelleenfilmatisointisuunnitelmia avoimesti, ja lopulta suunnitelmista luovuttiin vuonna 2014.[2]

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jessica Fletcher (Angela Lansbury), tohtori Seth Hazlitt (William Windom, vasemmalla) ja Cabot Coven seriffi Mort Metzger (Ron Masak, oikealla).
 Angela Lansbury  Jessica Beatrice Fletcher  
 William Windom  tohtori Seth Hazlitt  
 Ron Masak  seriffi Mort Metzger  
 Keith Michell  Dennis Stanton  
 Michael Horton  Grady Fletcher  
 Debbie Zipp  Donna Mayberry Fletcher  
 Genie Francis  Victoria Griffin  
 Alan Oppenheimer  tohtori Raymond Auerbach  
 Julie Adams  Eve Simpson  
 Tom Bosley  seriffi Amos Tupper  
 James Sloyan  Robert Butler  
 Richard Paul  pormestari Sam Booth  
 Ken Swofford  komisario Perry Castalano  
 Louis Herthum  apulaisseriffi Andy Broom  
 Hallie Todd  Rhoda Markowitz  
 Will Nye  apulaisseriffi Floyd  
 Jerry Orbach  Harry McGraw  

Televisioelokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]