Murhasta tuli totta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Murhasta tuli totta
Murder, She Wrote
Mswss.jpg
Tyyli rikos, komedia
Kestoaika noin 60 min
Luoja(t) Peter S. Fischer
Richard Levinson
William Link
Pääosissa Angela Lansbury
Tom Bosley
Ron Masak
William Windom
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko CBS
Esitetty 1984 – 1996
Jaksoja 264
Aiheesta muualla
IMDb

Murhasta tuli totta (engl. Murder, She Wrote) on vuosina 19841996 esitetty yhdysvaltalainen etsiväsarja, jonka pääosassa oli J. B. Fletcheriä esittänyt Angela Lansbury. Sarjasta tehtiin myöhemmin televisioelokuvia vuoteen 2003 saakka. Suomessa sarjaa on esittänyt Kolmoskanava, Yle TV1 ja MTV3 Sarja.

Sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilö Jessica Fletcher on leski ja entinen opettaja, joka vanhoilla päivillään on alkanut kirjoittaa menestystä saaneita murhamysteeriromaaneja. Usein Jessica itse joutuu murhien ja salaperäisten tapahtumien keskelle, ja hänen on ratkaistava tapaukset joko poliisin avustamana tai itsenäisesti selvittäen. Jessican apuna ovat useissa jaksoissa hänen mainelaisessa kotikylässään Cabot Covessa asuvat ystävänsä, joihin kuuluvat muun muassa lääkäri Seth Hazlitt, šeriffi Amos Tupper ja myöhemmin uudeksi šeriffiksi saapunut Mort Metzger. Myös muita Jessican ystäviä ja sukulaisia on nähty sarjassa.

Murhasta tuli totta sai laajan yleisön ja oli useiden vuosien ajan yksi television pitkäaikaisemmista etsiväsarjoista. Sarjaa tuotettiin 264 jakson verran vuosina 1984–1996, ja lisäksi sen pohjalta on tehty neljä tv-elokuvaa vuosina 19972003. Sarjan monien kausien aikana siinä vieraili useita tunnettuja näyttelijöitä.

Vaikka Angela Lansbury oli sarjan tähti, hän sai välillä irrottautua kuvauksista, jolloin Jessica Fletcherin sijasta joku hänen ystävistään toimi rikosten selvittäjänä. Yksi näistä hahmoista oli näyttelijä Jerry Orbachin esittämä yksityisetsivä Harry McGraw. Harryn hahmosta tuli niin suosittu, että hän sai oman lyhytaikaisen tv-sarjan The Law & Harry McGraw.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jessica Fletcher (Angela Lansbury), tohtori Seth Hazlitt (William Windom, vasemmalla) ja Cabot Coven sheriffi Mort Metzger (Ron Masak, oikealla).

Televisioelokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]