Angela Lansbury

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angela Lansbury
Angela Lansbury vuonna 2013.
Angela Lansbury vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt16. lokakuuta 1925 (ikä 96)
Regent’s Park, Lontoo, Iso-Britannia
Ammatti näyttelijä, laulaja, tuottaja, käsikirjoittaja
Puoliso Richard Cromwell (1945–1946)
Peter Shaw (1949–2003)
Lapset Anthony Shaw
Deirdre Shaw
Näyttelijä
Aktiivisena 1943–
Palkinnot

Oscar-kunniapalkinto, 2013

Aiheesta muualla
www.angelalansbury.net
IMDb
Elonet

Dame Angela Brigid Lansbury (s. 16. lokakuuta 1925 Regent’s Park, Lontoo, Iso-Britannia) on brittiläisamerikkalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa salapoliisikirjailija Jessica Fletcherin roolistaan televisiosarjassa Murhasta tuli totta (1984–1996).

Hänet on palkittu uransa aikana muun muassa Oscar-kunniapalkinnolla, kuudella Golden Globella, viidellä Tonylla, Screen Actors Guildin elämäntyöpalkinnolla ja Olivier-palkinolla. Hän on saanut kolme parhaan naissivuosan Oscar-ehdokkuutta rooleistaan elokuvissa Kaasuvalo (1944), Dorian Grayn muotokuva (1945) ja Mantshurian kandidaatti (1962). Hän on saanut myös 18 Primetime Emmy -ehdokuutta.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen äitinsä oli pohjoisirlantilainen näyttelijä Moyna MacGill ja isänisänsä maineikas brittiläisen työväenpuolueen poliitikko George Lansbury. Perhe muutti Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan alkaessa ja heistä tuli Yhdysvaltain kansalaisia vuonna 1951.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lansburyn elokuvadebyytti oli vuonna 1944 Ingrid Bergmanin ja Charles Boyerin kanssa elokuvassa Kaasuvalo. Siitä hän sai ensimmäinen Oscar-ehdokkuutensa. Toinen Oscar-ehdokkuus tuli seuraavana vuonna elokuvasta Dorian Grayn muotokuva (1945). Lansbury on sen jälkeen nauttinut pitkästä ja antoisasta uransa niin teatterissa, elokuvissa kuin tv:ssäkin. Hänen menestyksekkääseen elokuvauraansa kuuluvat mm. Simson & Delila (1949) ja Disneyn Hokkuspokkus taikaluudalla (1971).

Angela Lansbury vuonna 1950.

Lansburyn suoritus elokuvassa Mantshurian kandidaatti (1962) pahana manipuloivana äitinä toi hänelle runsaasti kunniaa ja kolmannen Oscar-ehdokkuuden. Elokuvassa Lansburyn poikaa näytteli Laurence Harvey, joka oli häntä vain kolme vuotta nuorempi. Lansbury on maininnut elokuvan suosikikseen monista elokuvarooleistaan ja siitä tuli hänelle jo toinen Golden Globe -palkinto.

Angela Lansbury ohjelmassa Dauce vuonna 2007.

Vuonna 1964 Lansbury esitti taas äitiä komediassa Tyttöjen Henry, vastanäyttelijöinään Peter Sellers ja erittäin nuori Tom Bosley, joka näytteli hänen aviomiestään. Myöhemmin hän näytteli Neiti Marplea Agatha Christien romaaniin perustuvassa elokuvassa Tuijottava katse (1980). Lansbury on tehnyt myös dubbauksia useisiin animaatioihin kuten The Last Unicorn (1984), ja vuonna 1991 hän sai paljon huomiota Rouva Pannun äänenä Disneyn animaation Kaunotar ja Hirviö englanninkielisessä versiossa. Hän oli myös leskikeisarinnan äänenä suositussa animaatioelokuvassa Anastasia (1997).

Broadwaylla Lansbury sai loistavat arvostelut kylläkin vain lyhyesti eläneestä näytelmästä, Stephen Sondheimin musikaalista Anyone Can Whistle. Tämä oli Angela Lansburyn ensimmäinen musikaali. Sen jälkeen hän oli vuonna 1966 Jerry Hermannin Mame, josta tuli hänen ensimmäinen Tony-palkintonsa naispääosasta musikaalista. Hän sai myös Tony-palkinnon näytelmistä Dear World (1969), Gypsy (1974) ja Sweeney Todd (1979). Hän on ollut neljä kertaa ehdolla Tony-palkinnon saajaksi ja voittanut joka kerran. Toisin on käynyt epäonnekkaammissa Oscareissa, joista ei ole tullut pystiä kertaakaan, vaikka ehdokkuuksia on ollut kolme kertaa. Vuonna 2013 hänet palkittiin kuitenkin kunnia-Oscarilla yli 70 vuoden työstään elokuva-alalla.[1]

Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin Jessica Fletcherin roolista pitkään jatkuneessa tv-sarjassa Murhasta tuli totta (1984-1996), josta tuli suuri menestys ympäri maailmaa. Se on jäänyt yhdeksi tv-historian pisimpään jatkuneista salapoliisisarjoista. Murhasta tuli totta teki Lansburysta erään maailman parhaiten ansaitsevista näyttelijöistä. Hän voitti Jessica Fletcherin roolista Golden Globe -palkinnon neljä kertaa, mutta Emmy-palkintoa ei kertaakaan, vaikka oli peräti 12 kertaa ehdolla.

1990-alussa kuningatar Elisabet II palkitsi Angela Lansburyn Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentajan arvonimellä (CBE). Hän ääninäytteli Rouva Pannua Disneyn animaatioelokuvassa Kaunotar ja hirviö (1991). Disney nimesi hänet Disney-legendaksi vuonna 1995. Hän sai Screen Actors Guild Life Achievement Award -elämäntyöpalkinnon vuonna 1997 ja Kennedy Center Honors -palkinnon 2000. Oscar-kunniapalkinnon hän sai vuonna 2013 elämäntyöstään elokuvien parissa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lansbury tyttärensä Deirdren ja poikansa Andrew'n kanssa 1957

Lansbury oli lyhyesti naimisissa vuosina 1945-46 amerikkalaisen näyttelijän Richard Cromwellin kanssa, kun hän oli 19-vuotias ja Cromwell oli 35-vuotias. Vuonna 1948 Lansbury meni uudestaan naimisiin irlantilaisen näyttelijän ja businessmiehen Peter Shaw'n kanssa, joka oli entinen poikaystävä paljon vanhemmalle näyttelijättärelle Joan Crawfordille. Shaw'lla on ollut iso vaikutus Lansburyn uraan. Kun Shaw kuoli vuonna 2003, oli Lansbury saanut nauttia yhdestä showmaailman pisimmästä avioliitosta.

Lansburylla on kaksi lasta ja lisäksi hän on yhdelle lapselle äitipuoli. Hän on myös moninkertainen isoäiti. Lansburyn poika Antony oli tuottaja/ohjaaja tv-sarjassa Murhasta tuli totta.

Lansbury elää nykyisin Corkissa, Irlannissa. Hän on omistautunut ALS-työlle menetettyään sisarensa tuon sairauden vuoksi.[2]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Broadwaylla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscar-palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitti

Ehdokkuudet

Bafta-palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitti

  • Britannia Award (elämäntyöpalkinto, 2003)

Ehdokkuudet

Tony-palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitti

  • Paras naispääosa musikaalissa (Mame, 1966)
  • Paras naispääosa musikaalissa (Dear World, 1969)
  • Paras naispääosa musikaalissa (Gypsy, 1975)
  • Paras naispääosa musikaalissa (Sweeney Todd, 1979)
  • Paras naissivuosa näytelmässä (Blithe Spirit, 2009)

Emmy-palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuudet

Golden Globe -palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitti

Ehdokkuudet

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]