Mantshurian kandidaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1962 elokuvaa. Vuoden 2004 elokuvasta on oma artikkelinsa.
Mantshurian kandidaatti
The Manchurian Candidate
Ohjaaja John Frankenheimer
Käsikirjoittaja George Axelrod
Tuottaja
  • George Axelrod
  • John Frankenheimer
Säveltäjä David Amram
Kuvaaja Lionel Lindon
Leikkaaja Ferris Webster
Tuotantosuunnittelija Richard Sylbert
Pukusuunnittelija Moss Mabry
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
Levittäjä United Artists
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 126 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mantshurian kandidaatti (engl. The Manchurian Candidate) on John Frankenheimerin ohjaama yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1962. Elokuva perustuu Richard Condonin romaaniin Mantšurian sankari, jonka pohjalta käsikirjoituksen teki George Axelrod.

Angela Lansbury oli Oscar-ehdokkaana parhaasta naissivuosasta ja Ferris Webster parhaasta leikkauksesta. Mantshurian kandidaatti valittiin vuonna 1993 National Film Registryn arkistoitavien elokuvien joukkoon.[1][2] American Film Instituten vuonna 2001 julkistamalla kaikkien aikojen jännittävimpien amerikkalaiselokuvien listalla Mantshurian kandidaatti arvioitiin sijalle 17.[3]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kersantti Raymond Shaw’n (Laurence Harvey) johtama joukkue joutuu korealaisten joukkojen väijytykseen ja vangiksi. Kotiinpalattuaan hän saa sankarin vastaanoton ja palkitaan Medal of Honorilla. Pian käy kuitenkin selväksi, että joukkueen miehet ovat ennen vapautustaan joutuneet aivopesuun, ja useat heistä näkevät toistuvia painajaisia. Kokemuksesta eniten kärsineelle kapteeni Bennet Marcolle (Frank Sinatra) selviää, että venäläiset ja kiinalaiset agentit ovat ohjelmoineet Shaw’n oikeaa käskyä odottavaksi salamurhaajaksi: kun hänelle näytetään ruuturouva-pelikortti, hänen on ohjelmointinsa mukaan tehtävä mitä tahansa hänelle sen jälkeen käsketään.

Shaw’n amerikkalainen valvoja on hänen äitinsä (Angela Lansbury), joka on valmis mihin tahansa saadakseen täysin hallitsemansa toisen aviomiehensä presidentiksi. Hän ryhtyy yhteistyöhön vihollisen kanssa ja on jopa valmis uhraamaan oman poikansa toteuttaakseen hankkeensa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Frank Sinatra  kapteeni Bennett Marco  
 Laurence Harvey  Raymond Shaw  
 Janet Leigh  Eugenie Rose Chaney  
 Angela Lansbury  rouva Iselin  
 Henry Silva  Chunjin  
 James Gregory  senaattori John Yerkes Iselin  
 Leslie Parrish  Jocelyn Jordan  
 John McGiver  senaattori Thomas Jordan  

Kohtelu Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion elokuvatarkastamo asetti elokuvalle ikärajan KK (Kokonaan kielletty) 1963 ulkopoliittisista syistä. Elokuvaa ei siten saanut Suomessa levittää eikä esittää laillisesti. Se sai lopulta ensi-iltansa vasta vuonna 1989, kun ulkopoliittista kieltoperustetta ei enää voinut käyttää.[4] Ensi-iltaan vapauttamisen yhteydessä elokuvatarkastamo oli erikseen toivonut, että elokuvan markkinoinnissa ei mainittaisi elokuvan olleen kielletty ulkopoliittisista syistä.[5] Tarkastamon johtaja Jerker A.Eriksson sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 1989, että ”Poliittisista syistä aikoinaan kielletyt filmit voidaan hyväksyä nyt, poikkeuksetta, melko varmasti.[5]

  1. Deming, Mark: The Manchurian Candidate AllMovie. Viitattu 28.11.2010. (englanniksi)
  2. Complete National Film Registry Listing National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 5.7.2016. (englanniksi)
  3. AFI's 100 Years...100 Thrills. American Film Institute. 12.6.2001. Arkistoitu 29.6.2016. Viitattu 7.7.2016. (englanniksi)
  4. Sedergren, Jari: Taistelu elokuvasensuurista : valtiollisen elokuvatarkastuksen historia 1946-2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2006. 85017263. ISBN 9517468121, 9789517468121. Teoksen verkkoversio.
  5. a b Videolain jälkeen filmien pääsy teattereihin on helpottunut. Helsingin Sanomat, 15.2.1989.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Marcus, Greil: ”Kylmän sodan uni: Mantshurian kandidaatti”, Filmihullu 6/2006.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.