United Artists

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
United Artists Entertainment, LLC
Perustettu 5. helmikuuta 1919
2. marraskuuta 2006 (uudelleenperustettu)
Avainhenkilöt Paula Wagner, Tom Cruise
Toiminta-alue elokuvat
Tuotteet elokuva, musiikki
Emoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer / Annapurna Pictures
Omistaja MGM Holdings, Inc.
Kotisivu United Artists Releasing
Ensimmäinen United Artist -logo, jota käytettiin vuoteen 1967 asti, jolloin yhtiö myytiin Transamericalle.
D. W. Griffith, Mary Pickford, Charles Chaplin (istumassa) ja Douglas Fairbanks allekirjoittavat United Artistsin perustavan sopimuksen vuonna 1919. Lakimiehet Albert Banzhaf (vas.) ja Dennis F. O'Brien (oik.) seisovat taustalla.

United Artists (UA) on yhdysvaltalainen elokuvayhtiö, joka on vaihtanut omistuspohjaa ja rakennettuselvennä useita kertoja sen lähes 90-vuotisen historian aikana.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön syntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen United Artists oli neljän Hollywood-tähden – Charles Chaplinin, Douglas Fairbanksin, Mary Pickfordin ja D. W. Griffithin – 5. helmikuuta 1919 perustama elokuvastudio ja tuotantoyhtiö. Sen nimi, ”yhdistyneet taiteilijat”, heijasti yhtiön periaatetta, että vallan piti olla tähdillä, ei liikemiehillä. Chaplinin mukaan koko yhtiö syntyi likimain vahingossa, kun tähdet reagoivat huhuun, että tuottajayhtiöt aikoivat muodostaa kartellin ja pakottaa kaikki viiden vuoden sopimuksiin. Periaatteena oli, että kukin osakas saa tuottaa omia elokuviaan vapaasti, sitoutuu tuottamaan viisi elokuvaa vuodessa ja yhtiö hoitaa niiden levityksen.[1] Yhtiön perustamisen aikaan tuottaja Richard Rowland lausui kuuluisaksi tulleet sanansa: ”Hullut ovat vallanneet mielisairaalan!”[2]

Taloudelliset ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen perustajajoukko hajosi, kun Pickfordilla ja Fairbanksilla oli vaikeuksia sopeutua äänielokuviin ja Chaplin asettui pysyvästi Eurooppaan. Yhtiö vaihtoi omistajia tiuhaan, ja vaikka sillä oli loistavia elokuvasarjoja, kuten James Bond, Vaaleanpunainen pantteri ja Rocky, se oli usein taloudellisissa vaikeuksissa. Vuosina 1981–2006 UA (United Artists Films) oli osa Metro-Goldwyn-Mayer-yhtiötä (MGM).

Vuonna 2006 Tom Cruise ja Pamela Wagner perustivat yhdessä MGM:n kanssa ”uuden United Artists” -yhtiön, New UA.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chaplin, C.: Oma elämäkertani, s. 208–210. Helsinki: WSOY, 1964.
  2. ”The lunatics have taken over the asylum!” The New York Times: What's in a Name? Winds of Change at Studios Luettu 9.1.2008
  3. United Artistsin kotisivut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta United Artists.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.