Tom Cruise

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tom Cruise
Tom Cruise San Diegon Comic-Conissa 2013.
Tom Cruise San Diegon Comic-Conissa 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Thomas Cruise Mapother IV
Syntynyt 3. heinäkuuta 1962 (ikä 57)
Syracuse, New York, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, tuottaja
Puoliso Mimi Rogers (1987–1990)
Nicole Kidman (1990–2001)
Katie Holmes (2006–2012)
Näyttelijä
Aktiivisena 1981–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Golden Globe

Saturn-palkinto

Simon Wiesenthal -keskuksen ihmisyyspalkinto (The Humanitarian Award)

Ehdokkuudet

Parhaan miespääosan Oscar

Parhaan miessivuosan Oscar

2000 Magnolia
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Thomas Cruise Mapother IV eli Tom Cruise (s. 3. heinäkuuta 1962 Syracuse, New York), on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka on yksi Hollywoodin kaikkien aikojen menestyneimpiä näyttelijöitä ja hän on esiintynyt useissa menestyneissä elokuvissa.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Cruise syntyi Syracusessa, New Yorkin osavaltiossa. Hänen vanhempansa olivat Thomas Cruise Mapother III ja Mary Lee Pfeiffer. Cruisella on sukujuuria Irlannissa, Saksassa, Walesissa ja Englannissa. Cruisen lapsuudessa hänen perheensä muutti paljon, ja hän asui muun muassa Glen Ridgessa, Louisvillessa, Ottawassa ja Waynessa. Katolisesta perheestä tullut Cruise halusi alun perin papiksi, mutta painivamman takia toipilaana ollessaan osallistuttuaan koulunsa näytelmään hän päätti ryhtyä näyttelijäksi. Toisena kiinnostuksenkohteena nuorella Cruisella ollut painiurheilu jäi myös tämän myötä.

Näyttelijän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cruise teki näyttelijädebyyttinsä sivuroolissa menestyselokuvassa Mieletön rakkaus (1981).

Läpimurtonsa hän teki kaksi vuotta myöhemmin elokuvassa Riskibisnes, josta hän sai Golden Globe -ehdokkuuden. Samana vuonna, 1983, valmistui neljä Cruisen näyttelemää elokuvaa: Outsiders – kolmen jengiFrancis Ford Coppolan ohjaus nuorisojengiläisistä, (jossa näytteli liuta nuoria tulevia tähtiä), – sekä elokuvat Kreisi bisnes ja Kovaa peliä. Seuraavaksi ilmestyi Ridley Scottin ohjaama kauhufilmin tehosteilla maustettu satuseikkailu Legenda, jonka ensi-ilta oli vuonna 1985.

Cruisen lopullinen läpimurto maailmanlaajuiseen suosioon tapahtui elokuvassa Top Gun – lentäjistä parhaat (1986). Samana vuonna ilmestyi Martin Scorsesen ohjaama Suuret setelit, jossa hän teki Paul Newmanin kanssa tämän vanhan biljardi-elokuvan Suurkaupungin hait jatko-osan nykyaikaan sijoitettuna. Vuonna 1988 Cruise esiintyi neljällä Oscarilla palkitussa elokuvassa Sademies yhdessä Dustin Hoffmanin kanssa. Toinen 1988 ilmestynyt elokuva oli Cocktail, jossa Cruise esiintyi juppi-baarimikkona. Ensimmäinen Oscar-ehdokkuus Cruiselle tuli vuonna 1989 Oliver Stonen Vietnamin sotaa käsittelevästä elokuvasta Syntynyt 4. heinäkuuta, joka kertoo sodan veteraanin Ron Kovicin tositapahtumiin perustuvan tarinan.

Cruise esiintyi 1980-luvulla 13 elokuvassa.

Tom Cruise 61. Oscar-gaalassa vuonna 1989.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Days of Thunder – ukkosta radalla (1990) oli Nascar-ratakilpailuista kertova elokuva, jossa Cruisen tuleva vaimo Nicole Kidman oli toisessa pääosassa. Kidman oli myös Cruisen kanssa tähdittämässä seuraavaa 1992 ilmestynyttä Kaukainen maa -elokuvaa aiheena siirtolaisuus Amerikkaan. Sen jälkeen seurasivat muun muassa sotaoikeuden kuvaus Kunnian miehiä (1992) Jack Nicholsonin ja Demi Mooren kanssa, ja John Grishamin menestysromaaniin perustuva jännityselokuva Firma (1993).

Tätä seurasi vampyyriaiheinen Veren vangit yhdessä Brad Pittin (1994) kanssa, Brian de Palman ohjaama toimintaelokuva Vaarallinen tehtävä (1996), urheilubisnes-aiheinen komedia Jerry Maguire – elämä on peliä (1996) Renée Zellwegerin kanssa, huomiota herättänyt rooli Magnolia-elokuvassa (1999) ja Stanley Kubrickin ohjauksessa Eyes Wide Shut (1999) silloisen vaimonsa Nicole Kidmanin kanssa.

2000–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2000 ilmestyi Vaarallinen tehtävä II ohjaajana toimintaelokuvien asiantuntija John Woo. Vuotta myöhemmin 2001 tieteiselokuvien 'Saturn-palkinnon' Cruiselle toi Vanilla Sky, jossa muissa pääosissa Penélope Cruz, Cameron Diaz ja oikeassa elämässä Cruisen 'uskonveli' Jason Lee. Sen jälkeen Steven Spielbergin ohjaama tulevaisuudenkuvaus tieteiselokuvassa Minority Report (2002), Viimeinen samurai (2003), Cruise ammattirikollisen roolissa Collateral – väärä aika väärä paikka -elokuvassa (2004), ja jälleen Spielbergin ohjaama Maailmojen sota (2005). Vuonna 2006Vaarallinen tehtävä III, jonka jälkeen poliittinen jännityselokuva Lions for Lambs (2007) tähtinä myös Meryl Streep ja Robert Redford. Ben Stillerin ohjaama komedia Tropic Thunder valmistui vuonna 2008.

Samana vuonna melkoista mediakohua herätti Operaatio Valkyrie, jota Cruise työsti Saksassa. Operaatio Valkyrien aiheena oli Adolf Hitleriin kohdistunut pommi-isku, tositapahtumaan eli saksalaisen sotilaan Claus von Stauffenbergin tarinaan perustuen.

Vuonna 2010 Knight & Day toimintakomedia, jossa Cruise ja Cameron Diaz pääosissa sekä Vaarallinen tehtävä -sarjan nelososa Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011). Vuonna 2012 Cruise esitti 1980-luvun rocktähteä musikaalifilmissä Rock of Ages.

Cruisen näyttelijäurasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cruise on voittanut kaksi MTV Movie Awardsia ja kolme Golden Globea sekä ollut kolme kertaa Oscar-ehdokkaana. Cruise on tosin myös voittanut kaksi Golden Raspberry -palkintoa.

Cruise tunnetaan parhaiten Ethan Huntin roolista neljässä Vaarallinen tehtävä -elokuvassa.

Hänet tunnetaan siitä, että hän tekee useat stunttinsa itse ilman sijaisnäyttelijää.

Tuottaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Cruise on ollut päätuottajana elokuville The Others, Narc ja Väritetty totuus.

Muita Cruisen tuottamia elokuvia ovat mm. Jack Reacher: Paluu päämajaan, Mission: Impossible - Rogue Nation Jack Reacher - Tappajan jäljillä, Mission: Impossible - Ghost Protocol, M:i:III, Elizabethtown, Viimeinen samurai, Narc, Vanilla Sky, M:I-2 Vaarallinen tehtävä 2, Rajaton tahto ja Vaarallinen tehtävä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riskibisnes-elokuvan aikoihin Cruise seurusteli vastanäyttelijänsä Rebecca De Mornayn kanssa 1983–1985 jolloin he asuivat yhdessä New Yorkissa. Cherillä on kertomansa mukaan ollut suhde Tom Cruiseen 1980-luvulla. Cruise on ollut naimisissa kolmesti; ensin Mimi Rogersin, sittemmin Nicole Kidmanin ja Katie Holmesin kanssa. Kidmanin kanssa Cruisella on kaksi adoptiolasta, Isabella ja Connor Cruise.lähde? Kidmanista erottuaan Cruise seurusteli jonkin aikaa Penélope Cruzin kanssa.lähde? 17. kesäkuuta 2005 Cruise kihlautui Katie Holmesin kanssa Pariisissa. Cruisea ja Holmesia alettiin mediassa kutsumaan heidän nimistään tehdyllä yhdistelmällä ”TomKat”. Heillä on 18. huhtikuuta 2006 syntynyt tytär Suri. Cruise on useasti ilmaissut syvän rakkautensa Holmesia kohtaan, ja esimerkiksi innoissaan hyppi sohvalla 23. toukokuuta 2005 haastattelunsa aikana suositussa The Oprah Winfrey Show -keskusteluohjelmassa. Tapaus huomioitiin laajalti mediassa Yhdysvalloissa. Cruise ja Holmes menivät naimisiin 18. marraskuuta 2006 Italiassa. Liitto oli Cruiselle kolmas ja Holmesille ensimmäinen.[1] Pariskunta jätti erohakemuksen kesäkuussa 2012.[2]

Katie Holmes ja Tom Cruise kesäkuussa 2009.

Viime vuosina Cruise on herättänyt kohua ja kiinnostusta yhdysvaltalaisessa mediassa innokkaana skientologina, ja kertoo muun muassa vapautuneensa lukihäiriöstä ko. opin avulla. Hän tutustui skientologiaan 1990-luvun alussa ensimmäisen vaimonsa Mimi Rogersin kautta. Hän on saksalaisen Der Spiegel -aikakauslehden haastattelussa väittänyt skientologien huumevieroitusklinikan Narcononin olevan ainoa toimiva keino päästä irti päihteistä. Hän myös käsittää psykiatrian näennäistieteeksi ja on Entertainment Weeklyn haastelussa nimittänyt sitä ”natsitieteeksi”. Hän on kertonut kannattavansa nykypsykiatrian menetelmiä kritisoivan tohtori Thomas Szaszin oppeja.

Elokuussa 2006 Paramount Pictures -elokuvayhtiö sai tarpeekseen tähtinäyttelijänsä aiheuttamasta julkisuudesta. Se päätti 14 vuotta jatkuneen yhteistyön jättämällä uusimatta sopimuksensa Cruisen ja liikekumppani Paula Wagnerin tuotantoyhtiön kanssa. Paramount Picturesin emoyhtiön Viacomin puheenjohtaja Sumner Redstone kertoi Wall Street Journalille: ”(Cruisen) viimeaikainen käytös ei ole ollut hyväksyttävää Paramountille.”[3] Asiasta on myös esitetty käsitys että Paramountin toiminnan taustalla ei olisi ollut muu kuin taloudellinen syy.

Cruise on yksi Hollywoodin rikkaimmista näyttelijöistä. Hänen omaisuutensa arvo on noin 500 miljoonaa dollaria. Vuoden 2012 tietojen mukaan Cruise tienasi lähes kaksinkertaisesti toiseksi tulleeseen Leonardo DiCaprioon verrattuna.

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cruise näytteli Mission: Impossible – Ghost Protocol -elokuvassa suomalaisen näyttelijä-laulajan Samuli Edelmannin kanssa, ja Cruise on kertonut heidän olevan ystävyksiä. Myös Hollywood-ohjaaja Renny Harlin on taannoin television hyväntekeväisyysohjelmassa kertonut olevansa Cruisen tuttavia.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Mummy: Alex Kurtzman, Sofia Boutella, Tom Cruise, Annabelle Wallis, Russell Crowe
Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1981 Mieletön rakkaus Endless Love Billy
Henkeen ja vereen Taps David Shawn
1983 Outsiders – kolmen jengi The Outsiders Steve Randle
Kreisi bisnes Losin’ It Woody
Riskibisnes Risky Business Joel Goodson
Kovaa peliä All the Right Moves Stefen Djordjevic
1985 Legenda Legend Jack
1986 Top Gun – lentäjistä parhaat Top Gun Pete ”Maverick” Mitchell
Suuret setelit The Color of Money Vincent Lauria
1988 Cocktail Cocktail Brian Flanagan
Nuoret sankarit Young Guns Cowboy
Sademies Rain Man Charlie Babbitt
1989 Syntynyt 4. heinäkuuta Born on the Fourth of July Ron Kovic
1990 Days of Thunder – ukkosta radalla Days of Thunder Cole Trickle
1992 Kaukainen maa Far and Away Joseph Donnelly
Kunnian miehiä A Few Good Men Daniel Kaffee
1993 Firma The Firm Mitch McDeere
1994 Veren vangit Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles Lestat de Lioncourt
1996 Vaarallinen tehtävä Mission: Impossible Ethan Hunt
Jerry Maguire – elämä on peliä Jerry Maguire Jerry Maguire
1999 Eyes Wide Shut Eyes Wide Shut William Harford
Magnolia Magnolia Frank T. J. Mackey
2000 Vaarallinen tehtävä II Mission: Impossible II Ethan Hunt
2001 Vanilla Sky Vanilla Sky David Aames
Stanley Kubrick – Ohjaajan muotokuva Stanley Kubrick: A Life in Pictures kertoja (ääni)
2002 Minority Report Minority Report John Anderton
Austin Powers ja kultamuna Austin Powers in Goldmember oma itsensä
2003 Viimeinen samurai The Last Samurai Nathan Algren
2004 Collateral – väärä aika, väärä paikka Collateral Vincent
2005 Maailmojen sota War of the Worlds Ray Ferrier
2006 Vaarallinen tehtävä III Mission: Impossible III Ethan Hunt
2007 Lions for Lambs Lions for Lambs senaattori Jasper Irving
2008 Operaatio Valkyrie Valkyrie Claus von Stauffenberg
Tropic Thunder Tropic Thunder Les Grossman
2010 Knight & Day Knight & Day Roy Miller
2011 Mission: Impossible – Ghost Protocol Mission: Impossible – Ghost Protocol Ethan Hunt
2012 Rock of Ages Rock of Ages Stacee Jaxx
Jack Reacher: Tappajan jäljillä Jack Reacher Jack Reacher
2013 Oblivion Oblivion Jack Harper
2014 Edge of Tomorrow Edge of Tomorrow Bill Cage
2015 Mission: Impossible – Rogue Nation Mission: Impossible – Rogue Nation Ethan Hunt
2016 Jack Reacher: Paluu päämajaan Jack Reacher: Never Go Back Jack Reacher
2017 The Mummy The Mummy Nick Morton
American Made American Made Barry Seal
2018 Mission: Impossible – Fallout Mission: Impossible – Fallout Ethan Hunt
2019 Top Gun: Maverick Top Gun: Maverick Pete ”Maverick” Mitchell

Cruise/Wagner Productions -tuotantoyhtiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnny Depp, Jerry Bruckheimer ja Tom Cruise vuonna 2013.

Cruise/Wagner Productions -tuotantoyhtiö on filmituotantoyhtiö, jonka Tom Cruise perusti aiemman agenttinsa Paula Wagnerin kanssa. Yhtiö perustettiin tarkoituksena saada Tom Cruiselle enemmän valtaa tuotannossa ja lisätä tuottoa.

Marraskuussa 2006 Metro-Goldwyn-Mayer tarjosi yhtiölle sopimuksen, jolla osa filmituotantoyhtiö United Artistsia (lyhenne 'UA') siirtyi Cruise/Wagnerin omistukseen. Tom Cruise ja Paula Wagner yhdessä MGM:n kanssa perustivat ”uuden United Artists” -yhtiön, ’New UA’.

Yhtiön elokuvia ovat muun muassa Vanilla Sky, Rajaton tahto (1998), The Others (2001), Minority Report (2002), Viimeinen samurai (2003), Väritetty totuus (2003), Maailmojen sota (2005), Elizabethtown (2005), Vaarallinen tehtävä -elokuvat, Lions for Lambs (2007), Operaatio Valkyrie (2008) ja Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011).

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golden Globe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cruise on voittanut kolme Golden Globea (suom. 'kultainen maapallo'), ja ollut yhteensä seitsemän kertaa ehdolla voittajaksi:

MTV Movie Awards[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Cruise on ollut MTV-ehdokkaana 15 kertaa, ja voittanut 3 kertaa. Cruise on voittanut kaksi elokuva MTV Movie Awardsia (Music TV:n elokuvapalkinto):

Lisäksi Tom Cruise sai MTV:n Generation Award (suom. MTV-sukupolvi)-tunnustuspalkinnon

Muita elokuvapalkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskus myönsi Tom Cruiselle humanitäärisen palkinnon (The Humanitarian Award), Cruisen pitkäaikaisesta tuesta Simon Wiesenthal -keskukselle sekä sen Suvaitsevaisuuden museolle (engl. The Museum of Tolerance).[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Tom Cruise.