Oliver Stone

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oliver Stone
Oliver Stone vuonna 2013.
Oliver Stone vuonna 2013.
Syntymäaika 15. syyskuuta 1946 (ikä 71)
Syntymäpaikka New York City, New York, Yhdysvallat
Aktiivisena 1971–
Oikea nimi William Oliver Stone
Ammatti elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

William Oliver Stone (s. 15. syyskuuta 1946) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Stone tunnetaan varsinkin ohjaajana yhteiskunnallisia asioita kommentoineista elokuvistaan, joita ovat esimerkiksi JFK – avoin tapaus, Syntynyt 4. heinäkuuta ja Platoon – nuoret sotilaat.

Stone opiskeli Yalen ja New Yorkin yliopistossa. Hänet on palkittu kahdella Oscarilla ohjaamistaan elokuvista Platoon – nuoret sotilaat ja Syntynyt 4. heinäkuuta. Lisäksi hän sai Oscarin käsikirjoituksesta elokuvaan Keskiyön pikajuna.

Omaperäinen piirre Stonen elokuvissa on erilaisten kameroiden ja filmiformaattien käyttö, VHS:stä ja 8 mm:n filmistä aina 70 mm:n filmiin.

Stone on kirjoittanut tai ollut mukana kirjoittamassa jokaista ohjaustyötään, lukuun ottamatta U-käännös helvettiin -elokuvaa. Hän on myös laatinut käsikirjoituksen seuraaviin elokuviin: Keskiyön pikajuna (1978), Conan barbaari (1982), Scarface – arpinaama (1983), Lohikäärmeen vuosi (1985), 8 miljoonaa tapaa kuolla (1986) ja Evita (1996).

Stone ohjasi vuonna 2010 julkaistun elokuvan Wall Street: Money Never Sleeps, joka on jatko-osa elokuvalle Wall Street – rahan ja vallan katu. Elokuvassa Frank Langella näyttelee Lewis Zabelia, Shia LaBeoufin tulkitseman nuoren pankkiirin kokenutta neuvonantajaa.[1]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frank Langella Wall Street 2:een. Como, 2009, nro Syyskuu, s. 7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Oliver Stone.