Conan – barbaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Conan – barbaari
Conan the Barbarian
Elokuvateatterijuliste
Elokuvateatterijuliste
Ohjaaja John Milius
Käsikirjoittaja John Milius
Oliver Stone
Tuottaja Raffaella De Laurentiis
Buzz Feitshans
Säveltäjä Basil Poledouris
Kuvaaja Duke Callaghan
Leikkaaja C. Timothy O'Meara
Pääosat Arnold Schwarzenegger
James Earl Jones
Sandahl Bergman
Ben Davidson
Cassandra Gava
Gerry Lopez
Mako Iwamatsu
Valérie Quennessen
William Smith
Max von Sydow
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta Espanja 15. maaliskuuta 1982
Yhdysvallat 14. toukokuuta 1982
Suomi 20. elokuuta 1982
Kesto 129 min.
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 17,5-20 000 000 USD
Tuotto 100 miljoonaa USD
Seuraaja Conan hävittäjä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Conan – barbaari (engl. Conan the Barbarian) on vuonna 1982 valmistunut yhdysvaltalainen seikkailu- ja fantasiaelokuva, jota pidetään yhtenä barbaarielokuvan prototyypeistä. Elokuvan tarina perustuu Robert E. Howardin luomiin hahmoihin ja tarinoihin, joiden pohjalta John Milius kirjoitti silloin vielä melko tuntemattoman Oliver Stonen kanssa elokuvaversion muinaisesta barbaarista, Conanista. Elokuva kuvattiin Espanjassa kustannussyistä, ja pääosaan saatiin senhetkinen Mr. Olympia Arnold Schwarzenegger.

Elokuva tunnetaan myös Basil Poledourisin säveltämästä musiikista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nuori Conan varttuu pienessä kylässä jonne muukalaisjoukko hyökkää ja tappaa kaikki aikuiset, kun taas lapset viedään pakkotöihin kauas pois.

Vuosien kuluttua vain väkivahva Conan on enää elossa. Paikallinen gladiaattori-kouluttaja ostaa Conanin ja laittaa taistelemaan elämästään näytöksissä. Conan kaataa kaikki vastustajansa ja hänelle opetetaan miekkailua, kunnes Conan on liiankin vahva ja kouluttaja vapauttaa hänet. Conan lähtee kylänsä hävittäneiden ihmisten perään kostaakseen, ja aisaparikseen hänelle tarttuu jousiampuja Subotai (Gerry Lopez) ja kaunis naisvaras Valeria (Sandahl Bergman).

Yhdessä tämä kolmikko lähtee uhmaamaan käärmekulttia, joka on paisunut jo miltei valtauskonnoksi. Käärmekultin päällikkö Thulsa Doom (James Earl Jones) oli vastuussa Conanin kylän hävityksestä.

Kuningas Osricin (Max von Sydow) tytär on hurahtanut käärmekulttiin ja kuningas pestaa tämän seurueen varastamaan tyttärensä takaisin. Tehtävä onnistuu, mutta Valeria kuolee. Käärmesoturit tulevat takaisin ja Conan voittaa heidät, suuren taistelun jälkeen Tuomiovuoren päällä.

Conan menee takaisin käärmetemppeliin ja tappaa käärmekultin päällikön ja näin ollen koko seurakunta hajaantuu ja käärmekultti tuhoutuu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Arnold Schwarzenegger  … Conan  
 Sandahl Bergman  … Valeria  
 Gerry Lopez  … Subotai  
 Mako  … Velho / Kertoja  
 James Earl Jones  … Thulsa Doom  
 Ben Davidson  … Rexor  
 Sven Ole Thorsen  … Thorgrim  
 Max von Sydow  … Kuningas Osric  
 Valérie Quennessen  … Prinsessa  
 Cassandra Gaviola  … Noita  
 William Smith  … Conanin isä  
 Nadiuska  … Conanin äiti  
 Jorge Sanz  … Nuori Conan  
 Luis Barboo  … Red Hair  
 Franco Columbu  … Pictish Scout  
 Leslie Foldvary  … Uhrattava käärmetyttö  
 Gary Herman  … Osricin vartija  
 Erik Holmey  … Turanian War Officer  
 Akio Mitamura  … Mongolikenraali  
 Jack Taylor  … Pappi  
 Kiyoshi Yamasaki  … Sword Master (Cameo)  
 Ron Cobb  … Mustan lootuksen kauppias (Cameo)  


Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen kutsuu elokuvaa tahdon ja maskuliinisuuden riemuvoitoksi ja antaa sille neljä tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”erinomainen”.[1]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvalle tehtiin jo vuonna 1984 jatko-osa Conan hävittäjä, jossa Schwartzenegger uusi pääroolinsa. Elokuvan kuitenkin ohjasi Richard Fleischer Miliuksen sijaan. Suunnitteilla oli myös kolmas osa Conan the Conqueror, mutta se peruttiin, koska Schwarzenegger oli lupautunut rooliin elokuvassa Predator – saalistaja.

Vuonna 2011 ilmestyi uusi Conan-elokuva Conan the Barbarian, jossa Conania näyttelee Jason Momoa. Marcus Nispelin ohjaamalla elokuvalla ei kuitenkaan ole yhteyttä 1980-luvun elokuviin.

Lokakuussa 2012 Schwarzenegger ilmoitti palaavansa Conanin rooliin. Elokuvan työnimi on The Legend of Conan (nimenä myös King Conan), ja sen on tarkoitus olla suora jatko-osa alkuperäiselle Conan – barbaarille, sivuuttaen Conan hävittäjän ja vuoden 2011 Conan the Barbarianin. The Legend of Conanissa Schwarzenegger esittäisi ikääntynyttä soturikuningasta, joka tietää kuolevansa pian, mutta haluaa taistella vielä viimeisen kerran. Elokuvalla ei ole vielä käsikirjoittajaa eikä ohjaajaa. Ensi-iltaa suunniteltiin vuodelle 2014.[2][3]

Schwarzenegger sanoi kesäkuussa 2013, että hänen suunnitelmissaan on yhä tehdä King Conan, mutta vasta Terminator 5:n jälkeen, jonka kuvausten pitäisi alkaa tammikuussa 2014.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Fleming, Mike: Arnold And ‘Conan The Barbarian’ Reunited: Universal Reboots Action Franchise With Schwarzenegger Deadline.com. 25.10.2012. Viitattu 28.10.2012. (englanniksi)
  3. Schwarzenegger returns to 'Conan' role, films 'Ten' CNN.com. Viitattu 26 October 2012. According to Deadline, the 65-year-old actor/politician/author will be back as Conan the Barbarian, the role that he first portrayed in the 1982 film.
  4. Arnold Schwarzenegger Confirms Terminator Role; Talks King Conan and Twins 2 – No Really, Twins 2 dreadcentral.com.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.