New Yorkin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo yksityisestä yliopistosta. Julkisista yliopistoista katso New Yorkin kaupunginyliopisto (CUNY) ja New Yorkin osavaltionyliopisto (SUNY).
NYU:n lippuja Stern Business Schoolin edessä.

New Yorkin yliopisto (engl. New York University, NYU) on yksityinen ja voittoa tuottamaton yliopisto New Yorkissa Yhdysvalloissa. Sen useimmat koulut sijoittuvat maan sisäisessä vertailussa kymmenen parhaan joukkoon omilla aloillaan. New Yorkin yliopisto on perustettu vuonna 1831, ja se oli alkuperäiseltä nimeltään University of the City of New York. Sen perustajiin kuului entinen valtiovarainministeri Albert Gallatin.[1]. Sen tunnusväri on violetti. Yliopiston rehtori on John Sexton. Opiskelijoita on yli 50 000, ja se on maan suurin yksityinen voittoatuottamaton yliopisto. Monien muiden tunnettujen yliopistojen tapaan myös NYU on avannut kansainvälisiä kampuksia eri puolilla maailmaa.

Monista amerikkalaisista yliopistoista poiketen New Yorkin yliopisto ei ole omaa selkeästi rajattua ja muusta kaupungista eristettyä kampusaluetta, vaan toimipisteet ovat sijoittuneet ympäri Manhattania. Alueellisesti NYU:n perinteinen keskus ja siten eräänlainen pääkampus on Washington Square Parkin ympäristössä Greenwich Villagessa. Aukion lähes kaikki rakennukset ovat NYU:n tai siihen liittyvien instituutioiden hallinnassa, ensimmäinen niistä rakennettu yliopistoa varten 1835[1]. Täällä sijaitsevat muun muassa Bobst Library, yliopiston opiskelija- ja muita palveluja tarjoava Kimmel Center, oikeustieteellinen tiedekunta, Steinhardt School sekä Stern Business School. Muita pienempiä toimipisteitä ja opiskelijoille suunnattuja asuntoloita on ympäri kaupunkia, esimerkiksi Union Squarella ja Murray Hillissä.

Läpi 1800-luvun yliopisto otti vain noin 150 uutta undergraduate-opiskelijaa vuosittain ja kärsi rahapulasta. Vuosisadan vaihduttua opiskelijamäärät alkoivat nopeasti kasvaa: 500 sisäänotettua vuonna 1919 ja yli 7 000 vuonna 1929. Opiskelijamäärä nousi vuoteen 1939 mennessä 47 tuhanteen, ja kasvu jatkui toisen maailmansodan jälkeen. 1970-luvun alussa tulokkaiden määrä alkoi laskea, ja yliopisto joutui rahanpuutteessa myymään Bronxissa sijainneen kampuksensa.[1]

Vuonna 1932 perustettiin sairaanhoitajia kouluttava College of Nursing, vuonna 1933 humanistinen Institute of Fine Arts ja vuonna 1934 matemaattis-luonnontieteellinen Courant Institute of Mathematical Sciences. Sotien jälkeen syntyivät sosiaalityön (1960) ja taiteiden (1965) laitokset.[1]

Entisiä opiskelijoita ovat muun muassa New Yorkin pormestari Fiorello H. La Guardia[1], elokuvaohjaajat Martin Scorsese ja Oliver Stone, keskuspankin entinen johtaja Alan Greenspan, näyttelijä Michael C. Hall, presidentti John F. Kennedy, Jr., saksofonisti Wayne Shorter ja yleisurheilun olympiavoittaja John Woodruff. Kirjailija Thomas Wolfe opetti yliopistossa englantia vuosina 1924–1930 samalla kun kirjoitti esikoisromaaniaan Look Homeward, Angel[1].

  1. a b c d e f A Brief History of New York University New York University. Viitattu 31.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.