New Yorkin yliopisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

New Yorkin yliopisto (engl. New York University, NYU) on yksityinen ja voittoa tuottamaton yliopisto New Yorkissa, Yhdysvalloissa. Sen useimmat koulut sijoittuvat kansallisessa vertailussa kymmenen parhaan joukkoon omilla aloillaan. New Yorkin yliopisto perustettiin vuonna 1831, alkuperäiseltä nimeltään University of the City of New York. Sen tunnusväri on violetti ja rehtorina toimii John Sexton. Yli 50 000 opiskelijallaan NYU on maan suurin yksityinen voittoatuottamaton yliopisto. Monien muiden tunnettujen yliopistojen tapaan myös NYU on viime aikoina avannut kansainvälisiä kampuksia eri puolilla maailmaa.

Monista amerikkalaisista yliopistoista poiketen New Yorkin yliopisto ei ole omaa selkeästi rajattua ja muusta kaupungista eristettyä kampusaluetta, vaan toimipisteet ovat sijoittuneet ympäri Manhattania. Alueellisesti NYU:n perinteinen keskus, ja siten eräänlainen pääkampus, löytyy Washington Square Parkin ympäristöstä Greenwich Villagessa, jossa lähes kaikki rakennukset ovat NYU:n tai siihen liittyvien instituutioiden hallinnassa. Täällä sijaitsevat muun muassa Bobst library, yliopiston opiskelija- ja muita palveluja tarjoava Kimmel Center, oikeustieteellinen tiedekunta, Steinhardt School sekä Stern Business School. Muita pienempiä toimipisteitä ja opiskelijoille suunnattuja asuntoloita on ympäri kaupunkia mm. Union Squarella ja Murray Hillillä.

Yksityistä New Yorkin yliopistoa ei tule sekoittaa suurempaan City University of New Yorkiin (CUNY), joka on New York Cityn alueella toimiva julkisista varoista rahoitettu yliopistojärjestelmä.

Entisiä opiskelijoita ovat mm. Martin Scorsese, Alan Greenspan, Michael C. Hall, John F. Kennedy, Jr., Oliver Stone, Wayne Shorter ja John Woodruff.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.