Syntynyt 4. heinäkuuta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syntynyt 4. heinäkuuta
Born on the Fourth of July
Ohjaaja Oliver Stone
Käsikirjoittaja Oliver Stone
Ron Kovic
Perustuu Ron Kovicin omaelämäkertaan Born on the Fourth of July, 1976[1]
Tuottaja A. Kitman Ho
Oliver Stone
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Robert Richardson
Leikkaaja David Brenner
Tuotantosuunnittelija Bruno Rubeo
Pääosat Tom Cruise
Kyra Sedgwick
Raymond J. Barry
Caroline Kava
Frank Whaley
Jerry Levine
Willem Dafoe
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 22. joulukuuta 1989
Suomi 16. maaliskuuta 1990
Kesto 145 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Syntynyt 4. heinäkuuta (Born on the Fourth of July) on vuonna 1989 ensi-iltaan tullut yhdysvaltalainen elokuva. Sen on ohjannut Oliver Stone, joka on myös käsikirjoittanut elokuvan Ron Kovicin kanssa tämän kirjoittamien muistelmien Born on the Fourth of July pohjalta ja tuottanut elokuvan yhdessä A. Kitman Hon kanssa. Elokuva on toinen osa Stonen niin sanotusta Vietnam-trilogiasta.

Elokuvan pääosaa esittää Tom Cruise. Cruise sai elokuvasta ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa parhaasta miespääosasta. Alun perin Cruisen rooliin kaavailtiin Charlie Sheenia, joka näytteli pääosaa Stonen ensimmäisessä Vietnamin sodasta kertovassa elokuvassa Platoon – nuoret sotilaat.

Syntynyt 4. heinäkuuta perustuu Vietnam-veteraani Ron Kovicin kirjoittamaan samannimiseen kirjaan. Kirja kertoo Kovicin omasta elämästä eli elokuva perustuu tositapahtumiin. Kovic on syntynyt 4. heinäkuuta, Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä. Kovic tekee elokuvassa myös cameo-esiintymisen.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa Ron Kovicin nuoruudesta, ajasta lukiossa ennen Vietnamin sotaa. Hän on keskiluokkaisen amerikkalaisperheen kunnollinen poika, joka kuuluu lukionsa painijoukkueeseen. Ron on todella isänmaallinen, kuten vanhempansa, ja kuunteleekin poliitikoiden puheita siitä, kuinka kommunismi pitää kitkeä pois Vietnamista ja amerikkalaisten velvollisuus on tehdä se. Lukio on lähestymässä loppuaan ja Ron aikoo suunnata merijalkaväkeen ja sitä kautta vapaaehtoisena Vietnamin sotaan. Kouluajan lopulla hänellä on pieni rakkaussuhde Kyra Sedgwickin esittämään Donnaan.

Vietnamissa Ron joutuu monenlaisten kauheuksien eteen. Hän joutuu esimerkiksi näkemään kuinka hänen joukkueensa ampuu kylällisen viattomia vietnamilaisia siviilejä, joukossa on mukana paljon lapsia. Lisäksi eräässä sekavassa vetäytymisvaiheessa hän ampuu vahingossa yhden yhdysvaltalaisen sotilaan. Ron myöntääkin asian saman tien mutta kukaan ei usko häntä. Ronin sota loppuu siihen, kun hän haavoittuu selkään eräässä taistelussa leikkiessään sankaria. Hän päätyy muutamaksi kuukaudeksi sotasairaalaan. Nämä kuukaudet ovat Ronille painajaismaisia, kun hänelle kerrotaan, että hän ei pysty enää ikinä kävelemään vaan joutuu olemaan loppuelämänsä pyörätuolissa.

Ron palaa kotiinsa Yhdysvaltoihin. Jotkut kaverit ovat murtuneita Vietnamin-veteraaneja kuten Frank Whaleyn esittämä Timmy, jotkut ovat menestyneitä yliopistonkäyneitä yrittäjiä kuten Jerry Levinen esittämä Steve Boyer. Tässä kohtaa Ron ymmärtää, että oli tyhmää ja lapsellista lähteä Vietnamiin. Hän ymmärtää, että hänen ja Donnan rakkaus on sammunut.

Sodan haamut kummittelevat Ronin mielessä. Hänen elämänsä menee pelkäksi ryyppäämiseksi, eikä hänen äitinsäkään jaksa katsella sellaista menoa. Ron lähtee lomailemaan Meksikoon. Siellä hän tapaa Willem Dafoen esittämän Vietnam-veteraanin Charlien. Meksikossakin sota on hänelle läsnä. Hän ei pääse sitä pakoon. Hän palaa Yhdysvaltoihin ja käy tunnustamassa tappamansa yhdysvaltalaisen sotilaan perheelle tekonsa. Sitten hän liittyy Vietnam-veteraanien järjestöön, joka vastustaa Vietnamin sotaa. Elokuva loppuu siihen, kun hän menee puhumaan suurelle yleisölle sodan kauhuista.

  • Paras ohjaus: Oliver Stone
  • Paras leikkaus: David Brenner ja Joe Hutshing

Ehdokkuudet

  • Paras elokuva: Oliver Stone ja A. Kitman Ho
  • Paras miespääosa: Tom Cruise
  • Paras sovitettu käsikirjoitus: Oliver Stone ja Ron Kovic
  • Paras musiikki: John Williams
  • Paras kuvaus: Robert Richardson
  • Paras äänitys: Michael Minkler, Gregory H. Watkins, Wylie Stateman ja Tod A. Maitland

Vastaanotto ja jälkimaine

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[2]

  1. Bookrags viitattu 7.6.2011
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 4.7.2016.