Forrest Gump

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Romaanista ja kuvitteellisesta hahmosta on omat artikkelinsa.
Forrest Gump
Ohjaaja Robert Zemeckis
Käsikirjoittaja Eric Roth
Perustuu Winston Groomin romaaniin Forrest Gump
Tuottaja Wendy Finerman
Charles Newirth
Steve Starkey
Steve Tisch
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Don Burgess
Leikkaaja Arthur Schmidt
Tuotantosuunnittelija Rick Carter
Pukusuunnittelija Joanna Johnston
Pääosat Tom Hanks
Robin Wright Penn
Gary Sinise
Mykelti Williamson
Sally Field
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 6. heinäkuuta 1994
Kesto 141 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 55 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 677,9 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Forrest Gump on Robert Zemeckisin ohjaama draamakomediaelokuva, joka perustuu Winston Groomin samannimiseen romaaniin, joskin elokuva poikkeaa monissa kohdin alkuperäisteoksesta. Elokuva voitti kuusi Oscar-palkintoa oltuaan ehdolla kaikkiaan 13 eri sarjassa.[2] Se voitti myös kolme Golden Globe -palkintoa, muun muassa parhaan elokuvan palkinnon.[3] American Film Institute valitsi Forrest Gumpin vuonna 2006 sadan kaikkien aikojen innostavimman yhdysvaltalaiselokuvan joukkoon.[4]

Elokuva kertoo tarinan Forrest Gumpista (Tom Hanks), hidasälyisestä, mutta lämminsydämisestä miehestä, joka bussipysäkillä istuessaan kertoo elämäntarinaansa muille bussinodottajille. Hän on elämänsä aikana sattunut monen historiallisen tapahtuman todistajaksi, tavannut aikansa kuuluisuuksia, saanut mitalin Yhdysvaltain presidentiltä Vietnamin sodassa osoittamastaan urhoollisuudesta ja kerännyt suuren omaisuuden Apple-tietokoneilla luullen sijoittaneensa hedelmäyhtiöön. Yksinkertaisuudestaan johtuen Forrest ei läheskään jokaisessa tapauksessa ymmärrä sitä, millaiseen tapahtumaan hän on ollut vaikuttamassa tai kuinka merkittäviä henkilöitä hän on tavannut, mikä on olennainen osa tarinaa. Elokuvassa esitetään Forrestin kohtauksia kuuluisuuksien kanssa trikkikuvauksin, jotka ovat erehdyttävän todentuntuisia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forrest Gump alkaa bussipysäkillä kertoa elämäntarinaansa vieressään istuville ihmisille. Lapsuudessaan hän asui yhdessä täysihoitolaa ylläpitävän äitinsä kanssa. Ensimmäisenä koulupäivänään Forrest tutustuu Jennyyn, josta tulee hänen ensirakkautensa. Eräänä päivänä Forrest huomaa pystyvänsä juoksemaan lujaa ja saa paikan Alabaman yliopiston jalkapallojoukkueessa, joka voittaa mestaruuden Gumpin ansiosta. Hän tapaa joukkueen kanssa presidentti John F. Kennedyn Valkoisessa talossa ja pääsee ensi kertaa televisioon. Hän osallistuu sattumalta myös The Stand in the Schoolhouse Door -välikohtaukseen liityttyään kahden opiskelijan seuraan heidän mennessään kuvernööri George Wallacen estelyistä huolimatta yliopistorakennukseen 1960-luvun rotuerottelukonfliktissa.

Valmistuttuaan yliopistosta Forrest liittyy vapaaehtoisesti asevoimiin ja tutustuu Bubbaan, jonka kanssa sopii perustavansa myöhemmin katkarapuyrityksen. Heidät lähetetään Vietnamin sotaan, jossa he yrittävät pärjätä parhaansa mukaan luutnanttinsa Dan Taylorin johdolla. Heidän joutuessaan vihollisen tulituksen kohteeksi Forrest osoittaa juoksijanlahjansa kantamalla yksitellen kaikki joukkueen taistelijat taistelukentältä. Bubba saa kuitenkin surmansa ja luutnantti Dan menettää jalkansa. Forrest saa toiminnastaan urhoollisuusmitalin presidentti Lyndon B. Johnsonilta. Vietnamista kotiuduttuaan Forrest asuu alkoholisoituneen Danin kanssa, ja tämä nauraa Gumpin tavoitteelle perustaa katkarapuyhtiö pitääkseen lupauksensa Bubballe. Hän tarjoutuu leikillisesti Gumpin liikekumppaniksi, jos tämä onnistuu tavoitteessaan. Forrest oppii pelaamaan pöytätennistä ja hänet lähetetään lopulta presidentti Richard Nixonin seurueen mukana Kiinaan. Washingtonissa Nixon järjestää Forrestille huoneen Watergate-hotellista, josta Gump käynnistää skandaalin valitettuaan huonepalvelulle hänet yöllä herättäneistä taskulampuista.

Kun Forrestin armeijakomennus päättyy, hän käyttää osan rahoista katkarapualuksen hankkimiseen ja saa avukseen luutnantti Danin. Pyyntitulokset ovat heikkoja, kunnes hurrikaani iskee rannikolle heidän ollessaan merellä ja tuhoaa muut kalastusalukset. Lyhytaikaisen monopolin aikana liiketoiminta kukoistaa, ja Forrest sijoittaa Danin neuvosta osan voitoistaan ”hedelmäyhtiöön” (Apple-tietokoneisiin), jolloin molemmista tulee miljonäärejä. Kun Forrestin äiti kuolee ja Jenny lähtee hänen luotaan, Forrest alkaa juosta ilman mitään syytä ja juoksee Tyynellemerelle saakka, missä hän tekee täyskäännöksen ja juoksee sitten Atlantin rannikolle. Hän kerää matkalla mukaansa muita juoksijoita ja juoksee kansallisena ikonina yhteensä kolme vuotta.

Jenny ehdottaa tapaamista, mikä paljastuu syyksi sille, että Gump elokuvan alussa odottaa bussia. Jenny kertoo saaneensa aikoinaan lapsen Forrestin kanssa ja nimenneen pojan tämän mukaan, mutta kertoo samalla sairastavansa tuntematonta tautia. Jenny muuttaa pojan kanssa Forrestin luo, minkä jälkeen he avioituvat. Jenny kuolee pian häiden jälkeen ja Forrest jää yksinhuoltajaksi. Lopussa Forrest on poikansa kanssa bussipysäkillä Forrest nuoremman lähtiessä kouluun.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Hanks  Forrest Gump  
 Michael Conner Humphreys  Forrest Gump (nuorena)  
 Robin Wright  Jenny Curran  
 Hanna R. Hall  Jenny Curran (nuorena)  
 Gary Sinise  Dan Taylor  
 Mykelti Williamson  Benjamin Buford ”Bubba” Blue  
 Sally Field  Mrs. Gump, Forrestin äiti  
 Haley Joel Osment  Forrest Gump, Jr  

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Hanks ei ollut ensimmäinen valinta Forrest Gumpin rooliin, sillä rooliin kaavailtiin John Travoltaa, joka kuitenkin torjui roolin näytelläkseen elokuvassa Pulp Fiction. Travolta on sittemmin myöntänyt katuneensa roolin torjumista. Roolia tarjottiin myös Bill Murraylle ja Chevy Chaselle, mutta he kieltäytyivät lopulta molemmat Gumpin roolista. Lisäksi Sean Penn oli yksi vaihtoehto Gumpin näyttelijäksi.[5] Forrest Gumpin juoksukohtauksissa käytettiin näyttelijänä Tom Hanksin lisäksi hänen veljeään, näyttelijä Jim Hanksia. Myös Tom Hanksin tytär, Elizabeth Hanks, esiintyy elokuvassa. Hän on yksi koulubussissa olevista tytöistä, joka ei halua antaa vierestään istumapaikkaa Gumpille.[5]

Forrest Gumpin rakastetun, Jennyn, roolia taas tarjottiin ennen Robin Wrightia myös Nicole Kidmanille, Jodie Fosterille ja Demi Moorelle, mutta he kaikki kieltäytyivät roolista.[6]

Gumpin parhaan ystävän, Bubban rooliin taas kaavailtiin rap-artisti ja näyttelijä Ice Cubea, koomikko ja näyttelijä David Chapellea sekä hip hop -artisti ja näyttelijä Tupac Shakuria. Ice Cube ei halunnut Bubban roolia, sillä hänen mielestään hahmo oli kirjoitettu idiootiksi. Chapelle taas kertoo torjuneensa roolin, koska ei uskonut elokuvan menestyvän. Chapelle on myöhemmin kertonut katuneensa roolin torjumista ja hän näyttelikin Hanksin ystävää elokuvassa Sinulle on postia.[6] Roolin sai lopulta Mykelti Williamson, jonka ulkonäköä muokattiin niin, että hänen alahuulensa paikalle muovattiin tekohuuli.[7]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forrest Gump -romaanin kirjoittanut Winston Groom teki tarinaansa myös jatko-osan, Gump ja kumppani -romaanin. Kirjan ilmestyttyä alettiin pohtia jatko-osan mahdollisuutta Forrest Gump -elokuvalle.[8] Jatko-osan piti alkaa juonenkäänteellä, jossa Forrest Gumpin pojalla on AIDS ja ihmiset eivät halua opiskella hänen kanssaan. Elokuvaan kaavailtiin myös esimerkiksi kohtausta, jossa murhista epäilty O.J. Simpson ajaa pakoon poliisia ja Gump on Simpsonin pakoauton perällä. Käsikirjoituksen mukaan Forrest Gump olisi ollut paikalla myös Oklahoma Cityn pommi-iskussa.[9] Lisäksi Gumpin piti näyttäytyä taitavana tanssijana ja hänen oli tarkoitus jatko-osassa päätyä eräässä kohtauksessa tanssimaan prinsessa Dianan kanssa. Elokuvan jatko-osan käsikirjoitus saatiin valmiiksi syyskuussa 2001, mutta käsikirjoittaja Eric Roth ja pääosaa näytellyt Tom Hanks tulivat syyskuun 11. päivän terroritekojen jälkeen siihen tulokseen, ettei toista elokuvaa enää kannata tehdä.[10][11][12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Forrest Gump (1994) Box Office Mojo. Viitattu 29.12.2017. (englanniksi)
  2. Forrest Gump (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  3. Hybinette-Bergknut, Leena (toim.); Lehtinen, Jukka & Laine, Helena: Vuosikirja 1996, s. 25. Malmö, Ruotsi: Bertmarks Förlag, 1995. ISBN 951-35-5845-2.
  4. AFI’s 100 Most Inspiring Films of All Time, American Film Institute 2006. Viitattu 16.2.2023.
  5. a b Forrest Gump: 10 Behind-The-Scenes Facts About The Classic Tom Hanks Movie CINEMABLEND. 7.1.2020. Viitattu 20.7.2020.
  6. a b Like A Box Of Chocolates: 10 Wild Behind-The-Scenes Facts About Forrest Gump ScreenRant. 10.10.2019. Viitattu 20.7.2020. (englanniksi)
  7. "Forrest Gump" 20 years later www.cbsnews.com. Viitattu 20.7.2020. (englanniksi)
  8. Forrest Gumpin ja Gladiaattorin piti saada jatkoa, mutta toisin kävi – Hollywoodin hylätyt käsikirjoitukset www.iltalehti.fi. Viitattu 19.7.2020.
  9. Stuart Heritage: Forrest Gump 2: a sequel berserk enough to suit our hellish times? The Guardian. 21.3.2019. Viitattu 20.7.2020. (englanniksi)
  10. Forrest Gump: 10 Behind-The-Scenes Facts About The Classic Tom Hanks Movie CINEMABLEND. 7.1.2020. Viitattu 19.7.2020.
  11. Stuart Heritage: Forrest Gump 2: a sequel berserk enough to suit our hellish times? The Guardian. 21.3.2019. Viitattu 19.7.2020. (englanniksi)
  12. A Totally Insane Sequel To "Forrest Gump" Was Scrapped After 9/11 BuzzFeed News. Viitattu 19.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Forrest Gump.
Edeltäjä:
1993: Jurassic Park
Suomen katsotuin elokuva 1994 Seuraaja:
1995: Kivenpyörittäjän kylä