Washington (DC)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Yhdysvaltain pääkaupunkia, sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Washington
Ylävasemmalla: Georgetownin yliopisto; yläoikealla: Kongressitalo; keskellä: Washingtonin monumentti; alavasemmalla: Afroamerikkalainen sisällissodan muistomerkki; alaoikealla: Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception
Ylävasemmalla: Georgetownin yliopisto; yläoikealla: Kongressitalo; keskellä: Washingtonin monumentti; alavasemmalla: Afroamerikkalainen sisällissodan muistomerkki; alaoikealla: Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Motto: Justitia Omnibus (Oikeutta kaikille)
DC locator map with state names w usmap.png

Koordinaatit: 38°53′42.4″N, 77°02′12.0″W

Valtio Yhdysvallat
Liittopiiri Columbian liittopiiri
Perustettu 16. heinäkuuta 1790
Hallinto
 – Pormestari Muriel Bowser (D)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 177,0 km²
Väkiluku (2013) 646 449 [1]
 – Tiheys 4 065 as./km²
 – Metropolialue 5 949 859 [2]

Washington,[3] virallisesti District of Columbia,[4] on Yhdysvaltain pääkaupunki. Kaupunki ei kuulu mihinkään osavaltioon, vaan se muodostaa suoraan Yhdysvaltain kongressin alaisuuteen kuuluvan ja Amerikan löytäjän Kristoffer Kolumbuksen mukaan nimetyn Columbian liittopiirin (engl. District of Columbia), jolla on rajoitettu itsehallinto. Historiallisista syistä kaupungista käytetään yleisesti nimeä Washington, jonka perään usein liitetään liittopiiriä ilmoittava lyhenne DC erottamaan se Washingtonin osavaltiosta maan länsirannikolla ja lukuisista samannimisistä paikkakunnista toisissa osavaltioissa.

Washington sijaitsee Yhdysvaltain itärannikolla, Potomacjoen varrella. Washingtonia rajaa lounaassa Virginian osavaltio ja muissa suunnissa Marylandin osavaltio. Kaupungin asukasluku on noin 646 000[1], mutta arkipäivisin sen väkimäärä nousee ympäröivistä osavaltioista saapuvien työmatkalaisten myötä yli miljoonaan.[5] Laajempi Washingtonin suurkaupunkialue joka ulottuu myös Baltimoreen ja Virginian pohjoisosaan, on yli 9 miljoonalla asukaallaan Yhdysvaltain neljänneksi suurin suurkaupunkialue.[6]

Yhdysvaltain liittovaltion kaikkien kolmen valtiomahdin keskukset sijaitsevat Washingtonissa. Kaupungissa on 174 ulkomaiden suurlähetystöä, sekä Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF), Amerikan valtioiden järjestön (OAS), Amerikan kehityspankin (IDB), ja Amerikan terveysjärjestön (PAHO) päämajat. Washingtonissa ovat myös monen ammatti- ja etujärjestön keskustoimistot.

Washingtonia johtavat pormestari ja 13-henkinen kaupunginvaltuusto. Yhdysvaltain kongressilla on kuitenkin ylin päätäntävalta kaupungissa, ja se voi kumota paikallisia lakeja. Tämän johdosta hallintopiirin asukkailla on rajoitetumpi itsehallinto kuin osavaltioiden asukkailla. Hallintopiiriä edustaa kongressissa äänivallaton edustaja, mutta sillä ei ole omaa senaattoria. Washingtonin asukkaat eivät voineet äänestää Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ennen 1961 tehtyä perustuslain muutosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washington perustettiin vuonna 1790 varta vasten Yhdysvaltain hallinnolliseksi pääkaupungiksi. Nimensä se sai maan ensimmäisen presidentin George Washingtonin mukaan. Vuonna 1800 maan hallitus siirtyi Philadelphiasta Washingtoniin.

Columbian liittopiirin alue lohkaistiin Marylandin ja Virginian osavaltioista. Se on ollut vuodesta 1801 Yhdysvaltain kongressin alaisuudessa. Varta vasten rakennetun Washingtonin kaupungin lisäksi alueella oli jo ennestään Georgetownin ja Alexandrian kaupungit.[7][8] Kaupunkien ulkopuoliset liittopiiriin kuuluneet alueet muodostivat Washingtonin ja Alexandrian piirikunnat.[9]

Vuonna 1814 brittijoukot polttivat Washingtonin kaupungin. Alexandrian kaupunki ja piirikunta Potomacin länsirannalla, jossa sijaitsevat Arlingtonin sotilashautausmaa ja Pentagon, palautettiin Virginialle vuonna 1847. Vuonna 1871 Washingtonin ja Georgetownin kaupungit ja Washingtonin piirikunta yhdistettiin yhden kunnallishallintoviranomaisen alle, jonka nimeksi tuli District of Columbia.[4]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain tilastokeskuksen United States Census Bureaun mukaan kaupungin pinta-ala on 177,0 km², josta maata on 159,0 km² ja vettä 18,0 km². Vesistöjen osuus on 10,16 %.[10] Kaupungin pinta-ala oli alkuaan 100 neliömailia (266 km²), kunnes osa lähinnä sen lounaisneljänneksestä irtaantui kaupungista vuonna 1846 ja palautui osaksi Virginian osavaltiota. Nykyinen Washingtonin kaupunki koostuu ainoastaan Marylandin pääkaupungille luovuttamista alueista. Washingtonia ympäröi Maryland kaakossa, koillisessa ja luoteessa, ja Virginia lounaassa. Kaupungin alueella virtaa kolme jokea: Potomacjoki, sekä siihen laskevat Anacostiajoki ja Rock Creek. National Mall -puistoalueen poikki aiemmin virrannut Tiber Creek -joki ohjattiin maanalaiseen uomaan 1870-luvulla.

Ennen kaupungin perustamista Washingtonin alueella oli lähinnä maatiloja ja puustoisia kukkuloita, sekä vesistöjen varrella kosteikkoja[11]. Washingtonin alueen korkein kohta on Point Reno (125 m merenpinnasta) Tenleytownin kaupunginosassa sijaitsevassa Fort Reno Park -puistossa. Alin kohta on Potomacjoki, joka on likimain merenpinnan tasossa.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washington D.C.:n asukasluku on 601 723 (2010). Kaupungin suurimpia väestönryhmiä ovat mustat (noin 50,7% väestöstä) ja valkoiset (noin 38,7%). Aasialaisia kaupungin väestöstä on noin 3,5% ja amerikan alkuperäiskansoja 0,3%. Vuonna 2010 kaupungissa oli yhteensä 266 707 kotitaloutta, joista noin 42,3% oli perheitä. Washingtonin asukkaiden mediaani-ikä oli vuonna 2010 33,8 vuotta. Kaupungin väestöstä noin 11,4% oli tuolloin yli 65-vuotiaita.[12]

Washington. Keskellä kupolikattoinen kongressitalo Capitol ja sen takana National Mall, jonka puolivälin tienoilla Washingtonin obeliski ja toisessa päässä Lincolnin muistomerkki.
Washingtonin obeliski ja Valkoinen talo.

Kaupunkikuva ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washingtonin asemakaava muodostuu suorakulmaisesta katuverkosta, jota leikkaavat viistot, eri osavaltioiden mukaan nimetyt puistokadut eli Avenuet. Kaupungin huomattavin rakennus on uusklassinen, kupolikattoinen kongressitalo Capitol (1793–1851), jossa kokoontuvat USA:n senaatti ja edustajainhuone. Capitolin ympäristössä on useita huomattavia hallintorakennuksia kuten Korkeimman oikeuden talo ja Kongressin kirjasto (Yhdysvaltain kansalliskirjasto). Kaupungin pääkatu Pennsylvania Avenue yhdistää sen Yhdysvaltain presidentin virka-asuntoon Valkoiseen taloon (1792–1800). Capitolin edestä alkaa leveä puisto National Mall, jonka keskellä, Capitolin ja Valkoisen talon leikkauskohdassa on 170 metrin korkuinen George Washingtonin muisto-obeliski. Kauempana puistossa, Potomac-joen rannalla on Thomas Jeffersonin ja Abraham Lincolnin näyttävät muistomerkit. Potomac-joen toisella puolella Virginian puolella on Arlingtonin sotilashautausmaa ja puolustusministeriön viisikulmainen rakennus Pentagon. Kaupungissa on lisäksi vuonna 1976 avattu metro.

Washington on suosittu matkailukohde siellä olevien lukuisten historiallisten muistomerkkien, museoiden ja urheilujoukkueiden takia.

Organisaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittovaltion monien toimielinten keskukset ovat pääkaupungissa. Myös useiden kansainvälisten järjestöjen kuten Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Amerikan valtioiden järjestön (OAS) päämaja on siellä. Tämän vuoksi kaupunki on suosittu myös mielenosoitusten järjestämispaikkana.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain kongressilla on korkein valta Washingtonin hallinnossa. Kaupungista valitaan kongressin edustajainhuoneeseen yksi delegaatti, jolla ei kuitenkaan ole äänioikeutta, toisin kuin osavaltioiden edustajilla. Alun perin kaupungin asukkailla ei ollut äänioikeutta presidentinvaaleissa ja kaupunki sai vaaleilla valitun pormestarin ja kaupunginvaltuuston vasta 1970-luvulla. Äänioikeutettujen edustajien puute kongressissa on herättänyt vastustusta Washingtonissa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washington ei käytännössä juurikaan kärsi lamakausista kuten maan muut kaupungit, sillä siellä on paljon julkisen vallan toimintoja – lama-aikaan julkista hallintoa usein laajennetaan, jolloin työpaikkoja syntyy lisää ja tehdään enemmän hankintoja.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washingtonin metron asema Metro Center, jossa yhdistyvät kolme linjaa.

Washingtonin metro palvelee kaupunkia ja sen lähialueita. Metrojärjestelmän ensimmäinen osa avattiin vuonna 1976, nykyään verkosto on noin 170 kilometrin pituinen ja sisältää viisi linjaa sekä 86 metroasemaa. Ronald Reagan Washington National Airport ja Dullesin kansainvälinen lentoasema palvelevat alueen lentoliikennettä.

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uskontokuntien prosentuaalinen osuus asukkaista:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b District of Columbia US Census Bureau. Viitattu 9.3.2014.
 2. The 10 Largest Metro Areas on July, 1, 2013 U.S. Census Bureau. Viitattu 26.1.2015. (englanniksi)
 3. Maat, pääkaupungit ja kansalaisuudet 6.5.2010. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 28.11.2010.
 4. a b An Act to provide a Government for the District of Columbia A Century of Lawmaking for a New Nation: U.S. Congressional Documents and Debates, 1774–1875. 21.2.1871. Library of Congress. Viitattu 12.3.2013. (englanniksi)
 5. D.C.'s Population Grows 79 Percent Every Workday, Outpacing Other Cities 2013. Wamu. Viitattu 9.3.2014.
 6. Washington-Baltimore-Arlington, DC-MD-VA-WV-PA CSA Census Reporter. Viitattu 26.1.2015.
 7. Georgetown Historic District National Park Service. Viitattu 12.3.2013. (englanniksi)
 8. Alexandria’s History Alexandria Historical Society. Viitattu 12.3.2013. (englanniksi)
 9. An Act Concerning the District of Columbia A Century of Lawmaking for a New Nation: U.S. Congressional Documents and Debates, 1774–1875. 27.2.1801. Library of Congress. Viitattu 12.3.2013. (englanniksi)
 10. State & County QuickFacts U.S. Census Bureau. Viitattu 11.2.2011. (englanniksi)
 11. Centennial History of the City of Washington, D. C., s. 89–92. Dayton, Ohio: United Brethren Publishing House, 1892.
 12. Profile of General Population and Housing Characteristics: 2010 U.S. Census Bureau. Viitattu 15.4.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]