Yhdysvaltain osavaltiot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GIF-animaatio: Alkuperäiset 13 Brittien siirtokuntaa (osavaltiota) aikajärjestyksessä, sitten muut osavaltiot liittymisjärjestyksessä liittovaltioon.
GIF-animaatio: Alkuperäiset 13 perustus­lain vahvistanutta Brittien siirto­kuntaa (osa­valtiota) aika­järjestyksessä, sitten muut osa­valtiot liittymis­järjestyksessä liitto­valtioon.
Yhdysvaltain osa­valtioiden liitto­valtioon liittymis­ajankohdat
  1776–1790
  1791–1799
  1800–1819
  1820–1839
  1840–1859
  1860–1879
  1880–1899
  1900–1950
  1950–

Yhdysvaltain osavaltiot ovat Yhdysvaltain 50 hallinnollista aluetta.

Yhdysvaltain osavaltioilla on suhteellisen paljon itsehallintoa suhteessa liittovaltioon, vaikkakin liittovaltion lainsäädäntö ja liittovaltion perustuslaki menee osavaltioiden lainsäädännön edelle. Osavaltiot eroavat Yhdysvaltoihin kuuluvista viidestä pysyvästi asutusta territoriosta (Puerto Rico, Guam, Pohjois-Mariaanit, Yhdysvaltain Neitsytsaaret ja Amerikan Samoa) muun muassa siinä, että osavaltioista kullakin on väkilukuun perustuva määrä äänivaltaisia edustajia liittovaltion kongressin edustajainhuoneessa ja kullakin kaksi edustajaa senaatissa.

Liittovaltion ja osavaltion toiminta on joillakin alueilla päällekkäistä: molemmat saavat kantaa veroja, säätää lakeja ja perustaa tuomioistuimia. Perustuslaki kuitenkin kieltää osavaltioita solmimasta valtioliittoja, painamasta omaa rahaa tai kantamasta vienti- tai tuontitulleja.[1]

Kartta Yhdysvaltain osavaltioista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
AlabamaAlaskaArizonaArkansasKaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHavaijiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkPohjois-CarolinaPohjois-DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandEtelä-CarolinaEtelä-DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonLänsi-VirginiaWisconsinWyomingDelawareMarylandNew HampshireNew JerseyMassachusettsConnecticutLänsi-VirginiaVermontRhode Island

Yhdysvaltain osavaltiot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelot Yhdysvaltain osavaltioista:

  1. United States – State and local government Encyclopedia Britannica. Viitattu 27.3.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]