GIF

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Graphics Interchange Format
Tiedostopääte .gif
Mediatyyppi image/gif
Magic GIF87a/GIF89a
Lyhenne GIF

GIF (lyhenne sanoista Graphics Interchange Format) on yleisesti käytössä oleva häviötön bittikarttagrafiikan tallennusformaatti. GIF-tiedostot voivat sisältää vain 8-bittisiä harmaasävykuvia tai 8-bittisiä värikuvia, joiden värit ovat valittavissa 24-bitin paletista. Koska kuvien esittämiseen ei ole kuin 8 bittiä, rajoittuu yhtä aikaa näytettävien värien määrä 256:een. Tätä voidaan pitää nykyaikaisten standardien mukaan riittämättömänä ainakin valokuvien esittämiseen. Kuvadata GIF-tiedostossa kompressoidaan käyttämällä LZW- eli Lempel-Ziv-Welch-algoritmia. GIF-formaatin uudempaan versioon voidaan tallettaa myös lyhytanimaatioita.

GIF:n etuna on, että lähes jokainen tietokonegrafiikkaohjelma tukee sitä. GIF-formaattia käytetään edelleen jonkin verran pienimuotoisten animaatioiden esittämiseen, mihin esimerkiksi JPEG tai PNG eivät kykene. GIF soveltuu häviöttömänä JPEG:iä paremmin myös tietynlaisten, teräväreunaisten piirroskuvien esittämiseen.

GIF:ssä käytetty pakkausalgoritmi oli UNISYSin ja IBM:n patentilla suojaama, mutta patentin voimassaoloaika päättyi 11. elokuuta 2006 ja formaatti on nyt käytettävissä vapaasti.

Aiempi tilanne, jossa patentin käyttö oli rajoittuneempaa, toimi kipinänä kehittyneemmän ja vapaan PNG-formaatin kehittämiseen, jossa on alfakanavat ja 24-bittisiä täysvärejä. 24-bittinen formaatti kykenee näyttämään 256 värin asemasta 16 777 216 väriä. Tähän viitataan usein pyöristäen 16 miljoonan värin syvyytenä.

GIF-tiedostojen käyttäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GIF-tiedostot on yleisessä käytössä vielä nykyäänkin, sillä GIF on erinomainen formaatti tallentaa pieniä ja/tai pikselitarkkoja vähävärisiä kuvia. Näissä tapauksissa tiedostokoko pysyy pienenä kuvan siitä kärsimättä. Varsinkin www-sivuilla pienemmästä tiedostokoosta on hyötyä. Häviöttömänä GIF-formaatti soveltuu tarkkarajaisten kuvien tallennusmuodoksi. Valokuvamaisten kuvien osalta häviöttömyydestä ei ole hyötyä, sillä tallennettavan kuvan värimäärä usein joudutaan rajaamaan ennen tallentamista. Lisäksi pakkausalgoritmi tehoaa huonosti kohinaan ja alati vaihtuvaan väriarvoon.

Animoidut GIF-tiedostot viestinnässä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin animoitujen GIF-tiedostojen käyttö on harvinaista. Muun muassa WhatsApp sovelluksessa GIF-animaatioksi kutsutaan lyhyitä silmukoitavia videoleikkeitä, jotka on yleensä tallennettu MP4 tai 3GP -tiedostomuodossa. GIF-tiedostomuotoa WhatsApp ei ole koskaan tukenut. GIF-tiedostoja päivittäisessä käytössä voidaan käyttää esimerkiksi viesteissä. Lisäksi Facebookissa muun muassa kommentoidessa voidaan käyttää GIF-tiedostoja. Yleensä niitä käytetään emojien tapaan ”värittämään” tekstiä.

Aiheesta lisää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]