GIF

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Graphics Interchange Format
Rotating earth (large).gif
Maapallo-gif
Tiedostopääte:.gif
Mediatyyppi:image/gif
Magic:GIF87a/GIF89a
Lyhenne:GIF

GIF (lyhenne sanoista Graphics Interchange Format) on yleisesti käytössä oleva häviötön bittikarttagrafiikan tallennusformaatti. GIF-tiedostot voivat sisältää vain 8-bittisiä harmaasävykuvia tai 8-bittisiä värikuvia, joiden värit ovat valittavissa 24-bitin paletista. Koska kuvien esittämiseen ei ole kuin 8 bittiä, rajoittuu yhtä aikaa näytettävien värien määrä 256:een. Tätä voidaan pitää nykyaikaisten standardien mukaan riittämättömänä ainakin valokuvien esittämiseen. Kuvadata GIF-tiedostossa kompressoidaan käyttämällä LZW- eli Lempel-Ziv-Welch-algoritmia. GIF-formaatin uudempaan versioon voidaan tallettaa myös lyhytanimaatioita.

GIF:n etuna on, että lähes jokainen tietokonegrafiikkaohjelma tukee sitä. GIF-formaattia käytetään edelleen jonkin verran pienimuotoisten animaatioiden esittämiseen, mihin esimerkiksi JPEG tai PNG eivät kykene. GIF soveltuu häviöttömänä JPEG:iä paremmin myös tietynlaisten, teräväreunaisten piirroskuvien esittämiseen.

GIF:ssä käytetty pakkausalgoritmi oli UNISYSin ja IBM:n patentilla suojaama, mutta patentin voimassaoloaika päättyi 11. elokuuta 2006 ja formaatti on nyt käytettävissä vapaasti.

Aiempi tilanne, jossa patentin käyttö oli rajoittuneempaa, toimi kipinänä kehittyneemmän ja vapaan PNG-formaatin kehittämiseen, jossa on alfakanavat ja 24-bittisiä täysvärejä. 24-bittinen formaatti kykenee näyttämään 256 värin asemasta 16 777 216 väriä. Tähän viitataan usein pyöristäen 16 miljoonan värin syvyytenä.

GIF-tiedostojen käyttäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GIF-tiedostoja päivittäisessä käytössä voidaan käyttää esimerkiksi WhatsApp-sovelluksen viesteissä. Lisäksi Facebookissa muun muassa kommentoidessa voidaan käyttää GIF-tiedostoja. Yleensä niitä käytetään emojien tapaan ”värittämään” tekstiä.

Aiheesta lisää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]