Kuvatiedostomuodot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuvatiedostomuodot eli -formaatit ovat tiedostomuotoja, joilla tallennetaan digitaalisia kuvia.

Kuvatiedostot ovat joko bittikartta- tai vektorigrafiikkaa. Bittikarttagrafiikassa kuvat esitetään pikseleiden eli neliömäisten alkioiden taulukkona. Vektorigrafiikassa kuvan elementit ovat koordinaatein ja matemaattisin funktioin esitettäviä peruselementtejä, joita yhdistelemällä muodostetaan monimutkaisempia kuvia. Pikselikuvaa suurennettaessa neliöt tulevat näkyviin ja reunaviivan sahalaitaisuus ilmaantuu näkyviin. Vektorikuvassa reunaviiva säilyy aina viivamaisena ja terävänä.

Ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikselikuvia voidaan tallentaa useilla ohjelmilla, muiden muassa Photoshopilla, Corel Photo-Paintilla ja PaintShop Prolla. Vektorikuvia voidaan luoda muiden muassa FreeHand-, Illustrator- ja CorelDRAW-ohjelmilla. Ohjelmat käyttävät sekä yhteisiä että ohjelmakohtaisia tiedostomuotoja. Joissakin tapauksissa aiemmat ohjelmaversiot eivät kykene avaamaan myöhemmillä versiolla tallennettuja kuvia. Kuvankäsittelyohjelmat ja taitto-ohjelmat avaavat melkein kaikki julkaisukäyttöön tarkoitetut kuvatiedostot.

Pakkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut pikselikuvat ovat pakattuja. Tällöin kuvatiedoston tarvitsema bittimäärä pienenee ja kuva vaatii vähemmän muistia ja on nopeammin siirrettävissä langattomasti. Kuvan pakkaaminen voi kuitenkin tasapäistää kuvassa olevien pikselien väritarkkuutta. Häviöllistä pakkausta (esimerkiksi JPG) käytettäessä kuvatiedostosta tuhoutuu lopullisesti osa pikselien väri-informaatiosta. Muutosta ei välttämättä näe silmin. Pakkaus jättää kuitenkin jälkensä kuvatiedostoon. Kuvatiedostoa suurentamalla näkyviin saadaan 8 x 8 pikselin alueita, jotka vaikeuttavat kuvankäsittelyä. Joissakin kuvankäsittelyohjelmissa on mahdollista vähentää pakkauksen kuvatiedostoon aiheuttamia vaikutuksia.

Tiedostomuotoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erilaisia kuvatiedostomuotoja ovat:

CRW NEF PEF DNG DXF EPS
JPEG PDF PNG GIF PSD SVG
TGA TIFF XBM XCF XPM BMP
PSP PCX WPG CDR CIT WMF
DWG DGN PCT

Kuvatiedostojen tiedostomuotoa voidaan vaihtaa kuvankäsittelyohjelmalla tai kuvatiedostomuotojen kääntäjillä. Tiedostomuodon vaihtaminen voi vaikuttaa kuvan laatuun.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]