Tee se itse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tee se itse (joskus käytetään lyhennettä DIY sanoista Do it yourself) -ohje on informatiivinen, usein lyhyt kuvaus jonkun asian suorittamiseksi tai rakentamiseksi itse. Tee se itse tarkoittaa sananmukaisesti asian tai esineen tekemistä omatoimisesti. Ohjeet on yleensä tarkoitettu maallikoille, ja niistä on jätetty pois yksityiskohtia jotka ovat tarpeellisia vain ammattilaisille. Tee se itse -ohjeissa on usein paljon kuvia ja selityksiä, jotka helpottavat aiheeseen perehtymistä.

Tee se itse -ohje sisältää usein listan tarvikkeista, joita tarvitaan jonkin asian suorittamiseksi ja rakentamiseksi. Rakennusohjeet vaativat tekijältään sorminäppäryyttä ja hoksaavaisuutta. Ohjeet on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaisiksi, ja niissä on vältetty käyttämästä vaikeita ammattilaisille suunnattuja sanoja. Ohjeet on suunnattu henkilölle, joka ensimmäistä kertaa tekee asiaa.

Tee se itse -konseptilla voidaan korvata esimerkiksi jokin teollisesti valmistettu tuote tai menetelmä ja käyttää omia tarvikkeita ja itse kehiteltyjä menetelmiä. Termillä voidaan myös ilmaista se että jokin tuote ostetaan kyllä kaupasta mutta eri osaset yhdistellään myöhemmin itse. DIY periaatteella ei välttämättä pyritä säästämään kustannuksissa vaan toiminta voi olla harrastusluonteista ja pyrkimystä yksilöllisiin ratkaisuihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]